Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

Tez mam projekt z Archonu. Nie blizniak, ale dom wolnostojacy z garazem 120m2 pow. użytkowej. I wierze, ze ci sie uda. Ja wlasnie zakonczylam stan deweloperski o jakim piszesz i wydalam calosciowo na budowe od zakupu projektu do teraz 111 tys. W tym jest juz ogrzewanie podlogowe. A to moje pierwsze podejscie do tematu. Trzeba tu jeszcze doliczyc 15.000 na ocieplenie, tynk i całą elewację z podbitką i parapetami na gotowo, oraz 5.000 na piec z zasobnikiem. Uważam, że to niezly winik, więc czemu tobie przy wszystkich uwarunkowaniach o jakich piszesz mialoby sie nie udac :wink: Bede trzymac kciuki.

Ja zdaje sobie sprawe, ze najdrozszy etap to wykonczeniowka... Te plytki, meble itd. Tu jestem naprawde przerazona cenami :cry: I te drugie 100 tys o jakich piszesz (a nawet wiecej) wcale nie wydaj mi sie nierelane :wink:

Trochę się nie zrozumieliśmy. U mnie ma być jak najbardziej z tynkami i elewacją oraz piecem. Chodzi o taki stan w jakim kupuje się mieszkanie.

Twój domek jest jednak o 20 m kw większy i w dodatku wolnostojący. Gratuluję - to jest właśnie to o co mi chodzi. Tylko ten wzrost cen! :evil:

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więc z tym drewnem to jest tak, za m3 u lesniczego zapłaciłem coś koło 90 zł - postaw dobrą wódkę:)hehe , z cena za przetarcie takiego bala jest różnie zalezy kto ci robi, ja miałem za free przetarcie, bo znajomy akuratnie przecierał u siebie na dach chałupki, a wisiał mi kase:), Transport też jest różnie, policz sobie gdzieś 2 - 4 zł za km, bo to zależy od regionu i znajomości, mi przywoził leśnik i niedrogo (2 zł za km:))najlepiej załatw transport u leśnika, na pewno nie wyjdzie ci 500 zł :roll: , jak już pisałem około 60% spadną ci koszty, a te łaty które beziesz miał z bali wykorzystasz na fundamenty (chyba ze robisz z bloczków), potem na deskowanie stropu i na końcu posłużą ci na dachu:)ja już obmyślam strategię i mam już propozycje pracowników, którzy mi postawią tą chałupę, nie ukrywam że będe robił duzo rzeczy sam:)tak więc podsumowując za m3 zapłacisz najwyżej 300 zł!!, pamiętaj nie sztuka jest budować za pieniądze sztuką jest budowac bez nich:)pozdrawiam i trzymam kciuki, wszystkiego dobrego:)

Tanio kupiłeś to drewno. W wątku "drewno do kominka" ktoś pisał, że płacił po 110 plus VAT za opałowe! Szkoda, że nie wiesz ile kosztuje przetarcie. Muszę się rozejrzeć za mobilnym trakiem.

ja14 ja cie zrozumialam dobrze, ale chyba tak zagmatwlalam soj post, ze to mnie nik nie zrozumial :wink: Za stan deweloperski o jakim piszesz razem z elewacja zaplace ok 130 tys. I nie uwazam, ze buduje tanio, ale wg cen rynkwoych; sama nie wykonuje prac - datego uwazam ze za 100 tys spokojnie moze ci sie udac :wink:

Wazne, zeby pamietac o srodkach finansowych na dalsza czesc :wink: Bop nie sztuka wybudowac dom w tym sanie, ale sztuka go jeszcze wykonczyc tak, aby komfortowo w nim mieszkac :wink:

Jeszcze co do drewna, jesli ktoś zapłacił 110 zł za opałowe, to powiem Ci tak. Nie pierwszy raz brałem drewno od lesnika i i za 110 zł, możesz kupić buka w kankach albo porabaną juz brzozę, więc nie wiem czy opłacało się to tej osobie, bo na moje krzywe oko to raczej nie bardzo. Ja każdą zimę kupuje w balach "papierówkę" a płace jak za "gałęziówke" i sam sobie tnę piłą z praktikera za 200 zł, pali się pięknie i mam kupoe kasy w kieszeni, przcież kominek nie ma wymiatac z naszych kieszeni tylko z paleniska!!:)a z tym trakiem to jak już pisąłem różnie jest z cenami. U mnie wszyscy znojomi którzy się budują i są w miare "obeznanymi sknerusami" wynajmują właśnie trak i przcierają drewno prosto z lasu. A i jak będziezz brał od leśnika to wyjdzie ci więcej niż na kwicie, bo tak jets zawsze. Ostatniej zimy (która dała mi sie we znaki szczególnie boleśnie) brałem przed swiętami 8 metrów drewna na opał a dostałem ponad 11, więc sam widzisz jak pięknie można kożystać z naszych pięknych Polskich lasów, pozdrawiam.

Po pierwsze: trzymam kciuki - też jestem zwolennikiem nieprzepłacania :-)

Po drugie: niestety będzie ciężko.

Ja liczyłem mały domek letni (50m + poddasze), bez ocieplenia i CO i wychodzi ok.50 tys przy założeniu, że robię wszystko sam i wez wodotrysków :-)

Masz kosztorys pod jakimś linkiem?

Po pierwsze: trzymam kciuki - też jestem zwolennikiem nieprzepłacania :-)

Po drugie: niestety będzie ciężko.

Ja liczyłem mały domek letni (50m + poddasze), bez ocieplenia i CO i wychodzi ok.50 tys przy założeniu, że robię wszystko sam i wez wodotrysków :-)

Masz kosztorys pod jakimś linkiem?

Nie mam szczegółowego kosztorysu. Próbowałem robić ale przy obecnej zmienności cen (tylko w górę :evil: ) to bez sensu. Głównie opieram się na doświadczeniach z poprzedniej budowy. A że będzie ciężko - to wiem :D

W sprawie przyłącza do sieci elektroenergetycznej,u mnie w umowie napisano tak:

Dostawca zrealizuje rozbudowę sieci i budowę przyłącza do ustalonego miejsca rozgraniczenia własności urządzeń w terminie trzech miesięcy od daty uzyskania przez Dostawcę dokumentacji technicznej z prawomocną decyzją o pozwoleniu na budowę inwestycji energetycznej związanej z przyłączeniem obiektu Odbiorcy.

No i dokumentacja techniczna , pewnie nabiera mocy urzędowej ,bo to już,aż czwarty miesiąc.

Co do kosztorysu to proponuję zrobić go w EXelu. Zrobić odpowiednie róbryki dla cen jednostkowych, ine dla ilości i ... po problemie. Ja taki sobie zrobiłem choć nie był zbyt szczegółowy. Teraz to wiem bo jak go robiłem to starałem się zrobić jak najdokładniejszy. Niestety realia są inne.

Co do kosztorysu to proponuję zrobić go w EXelu. Zrobić odpowiednie róbryki dla cen jednostkowych, ine dla ilości i ... po problemie. Ja taki sobie zrobiłem choć nie był zbyt szczegółowy. Teraz to wiem bo jak go robiłem to starałem się zrobić jak najdokładniejszy. Niestety realia są inne.

Taa - a jak już tak zrobię to będę mógł sobie co tydzień uaktualniać ceny i obserwować jak suma rośnie. :lol: :wink:

Taa - a jak już tak zrobię to będę mógł sobie co tydzień uaktualniać ceny i obserwować jak suma rośnie. :lol: :wink:

A i tak będzie. Dlatego nie ma co czekać, że w takim kraju jak Polska coś kiedyś stanieje. To jest nierealne a tym bardziej materiały budowlane.

(12 KW). Do podziału na 2
nie za malo troszke

tyle to chyba tylko na oswietlenie dla 2

Ustaliłem, że w moich warunkach gruntowych doskonale powinna sprawdzić się oczyszczalnia drenażowa

jak to ustaliles bo niec nie piszesz o wydatkach na geologie

W necie znalazłem gotowe rysunki i opisy do zgłoszenia budowy
dalbys namiary bo tez jestem zainteresowany.

No i trzymam kciuki za powodzenie projektu :wink:

(12 KW). Do podziału na 2
nie za malo troszke

tyle to chyba tylko na oswietlenie dla 2

6 kW na oświetlenie? :o Wiesz, że to jest 100 żarówek 60 watowych? (Nie mówiąc już o energooszczędnych). Przypominam, że dom ma raptem 8 pomieszczeń.

Ustaliłem, że w moich warunkach gruntowych doskonale powinna sprawdzić się oczyszczalnia drenażowa

jak to ustaliles bo niec nie piszesz o wydatkach na geologie

O badaniech geotechnicznych pisałem w czwartym wpisie dziennika budowy (25 lipiec).

W necie znalazłem gotowe rysunki i opisy do zgłoszenia budowy
dalbys namiary bo tez jestem zainteresowany.

No i trzymam kciuki za powodzenie projektu :wink:

Gotowe rysunki do zgłoszenia.

http://www.nevexpol.com.pl/projekty/index.html

http://www.nevexpol.com.pl/wymagania/w.php?a=2

Program do doboru oczyszczalni.

http://www.sotralentz.com.pl/php/index.php?s=41&did=0&l=pl

Wrysować na mapkę musisz sam - ale to nic trudnego. :D