ja14 05.11.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Wylejesz sobie chodniczek A później będę sobie robił pod nim przeciski jak będę robił przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 05.11.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Wylejesz sobie chodniczek A później będę sobie robił pod nim przeciski jak będę robił przyłącza. Marudzisz To wylej piaskownicę dla dzieciaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 06.11.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Wylejesz sobie chodniczek A później będę sobie robił pod nim przeciski jak będę robił przyłącza. Marudzisz To wylej piaskownicę dla dzieciaka kropi piszesz bzdury ,tak sie budowało kiedyś ,obecnie kupujesz tyle ile potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.11.2006 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Pod warunkiem, że dokładnie wiesz ile potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotki 09.11.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 dzieki za zdjecia a zdjecia nie dzialaja bo umiesciles je na zlej stronie, ja zazwyczaj umieszczam je tu http://www.imageshack.us/ http://img329.imageshack.us/img329/4269/1dg2.jpg http://img220.imageshack.us/img220/982/2ct4.jpg PS edytuj ta wiadomosc i przekopiuj sobie zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 09.11.2006 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Dzięki. Faktycznie imageshack jest lepszy. Szkoda tylko, że nie ma opcji obracania zdjęć. W sprawie szalunków dodam jeszcze (bo słabo to widać), że ważne jest powiązanie mocnym drutem (ja zastosowałem 4,0 żarzony).Wiązałkowy się nie nadaje - może się zerwać. Do 60 cm wysokości można lać śmiało na raz, 100 cm i więcej radziłbym na 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_czarna 11.11.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 ja14 napisał: Może nie powinienem uprzedzać faktów ale wygląda na to, że etap fundamentów zmieści się w budżecie. Panowie i Panie sceptycy - na co powinienem wydać pozostałe prawie 3 tyś zł? (trochę prowokuję ) Nie wiem czy powinnam dać się sprowokować, ale ....... Proponuję futerko dla żonki albo Sylwestra w górach albo wymyśl coś sam (tylko się pochwal)! Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.11.2006 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Futerko dla żonki? Hmm - mam lepszy pomysł. Za to co zostanie z tych 100 tyś po wybudowaniu domku kupię żonce śliczne sportowe autko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.11.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Mam pytanie na temat przyłącza elektrycznego.Czy wnioskowałeś od razu o dwa, czy z jednego przyłącza podłączysz oba segmenty bliźniaka?Co jest tańsze - dwa słabsze czy jedno mocniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.11.2006 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Wnioskowaliśmy o jedno przyłącze 12 kW na obia segmenty i takie będziemy mieli. Gdyby okazało się za mało, to po zakończeniu budowy zawsze można zwiększyć przydział mocy. Płaci się od kW mocy przyłączeniowej. Np. opłata za 2 przyłącza po 6 kW jest taka sama jak za jedno 12 kW. Eksploatacja jest nieznacznie droższa przy 2 przyłączach. Chodzi o opłaty stałe, zwłaszcza w taryfie budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 16.11.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam! Ja tu po raz pierwszy , tak czytam ,czytam ......... i nie wierzę? Z MOTYKĄ NA KSIĘŻYC-to ja pesymista!!! ja14 napisał: Cytat: Może nie powinienem uprzedzać faktów ale wygląda na to, że etap fundamentów zmieści się w budżecie. Panowie i Panie sceptycy - na co powinienem wydać pozostałe prawie 3 tyś zł? (trochę prowokuję ) A gdzie ocieplenie ław , a jakieś tam mazidełko ,żeby posmarować ,a piach na wypełnienie , chudziak itp..... Ja bardzo dużo zrobiłem sam , stan "0" , więżbę , zresztą cały dach - fakt nie oszczędzałem na materiałach na dziś mam stan surowy otwarty i wydałem ponad 120 000 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.11.2006 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 No jak ktoś chce wydać własne pieniądze żeby ławom było cieplutko to życzę powodzenie. Mazidełka nie będzie bo właśnie dlatego dałem beton wodoszczelny. Piasek mam na działce w dużych ilościach a chudziak to max 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.11.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 No jak ktoś chce wydać własne pieniądze żeby ławom było cieplutko to życzę powodzenie. ... Nie po to sie izoluje fundamenty jak napisałeś ale po to by grunt pod posadzką nie przemarzał co będzie skutkowało niższą temperaturą gruntu pod posadzkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetmar 17.11.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Szczerze życzę powodzenia1Ale raczej sceptycznie jestem nastawiona. Chociaż jak wszystko zrobisz sam to kto wie kto wie....My na etapie fundamentów, ba nawet jak do dachu dochodziliśmy też optymistycznie nastawieni byliśmy (chociaż kasę znacznie większą mieliśmy przeznaczoną!) i też planowaliśmy co z górką zrobimy. Teraz wykańczamy i ... JAKA NADWYŻKA???!!!! Ale trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 20.11.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Czytam tu od jakiegos czasu Wasze komentarze i jestem pełna podziwu dla niektorych. Chciałam się zapytać Was wszystkich budujących,gdzie szukaliscie ekipy budowlanej do budowy domu, "ja14" napisał, ze przykleił ogłoszenie na sklepie czesto odwiedzanym przez mieszkańców. Mam zamiar budowac się od wiosny 2007, mąz pracuje i zarabia za granicą, a ja pomału zaczynam kompletowac dokumenty, w tej chwili czekamy jeszcze na pozwolenie z gminy. Szuakm od jakiegos czasu ekipy budowlanej w składzie majster plus dwoch , trzech pomocników, Naprawdę, to nie lada problem, nie ma ludzi u nas w kraju do takiej roboty. Poprosilam o pomoc pana który rysował mi plan i dal mi kilka nr telefonów do firm budowlanych. Rozmawiałam chyba z trzema, moze czterema budowlacami, którzy zrobili mi kosztrys i jak zobaczylam , to włosy dęba mi stanęły. Powiedzcie, czy u Was w Waszym rejonach tak samo droga jest robocizna?Moj domk jest parterowy z uzytkowym poddaszem i garazem, całkowita powierzchnia to 175 m2. Rozmawiałam tez ze zwyklymi budowlańcami, samoukami tzw" złote rączki", ale w tym przypadku jest tak,ze oni maja porozpoczynych po kilka domów i jak tylko zrobia grubsza robote na jednej budowie to idą do nastepnej.Jestem zrozpaczona, czy nie uda sie mi znaleźc kogos w miare tańszego, jak to jest u Was> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 20.11.2006 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Czytam tu od jakiegos czasu Wasze komentarze i jestem pełna podziwu dla niektorych. Chciałam się zapytać Was wszystkich budujących,gdzie szukaliscie ekipy budowlanej do budowy domu, "ja14" napisał, ze przykleił ogłoszenie na sklepie czesto odwiedzanym przez mieszkańców. Mam zamiar budowac się od wiosny 2007, mąz pracuje i zarabia za granicą, a ja pomału zaczynam kompletowac dokumenty, w tej chwili czekamy jeszcze na pozwolenie z gminy. Szuakm od jakiegos czasu ekipy budowlanej w składzie majster plus dwoch , trzech pomocników, Naprawdę, to nie lada problem, nie ma ludzi u nas w kraju do takiej roboty. Poprosilam o pomoc pana który rysował mi plan i dal mi kilka nr telefonów do firm budowlanych. Rozmawiałam chyba z trzema, moze czterema budowlacami, którzy zrobili mi kosztrys i jak zobaczylam , to włosy dęba mi stanęły. Powiedzcie, czy u Was w Waszym rejonach tak samo droga jest robocizna? Moj domk jest parterowy z uzytkowym poddaszem i garazem, całkowita powierzchnia to 175 m2. Rozmawiałam tez ze zwyklymi budowlańcami, samoukami tzw" złote rączki", ale w tym przypadku jest tak,ze oni maja porozpoczynych po kilka domów i jak tylko zrobia grubsza robote na jednej budowie to idą do nastepnej. Jestem zrozpaczona, czy nie uda sie mi znaleźc kogos w miare tańszego, jak to jest u Was> Jeżeli budujesz na wsi to radzę popytać sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasi 21.11.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Cześć Ja14 śledzę Twój dziennik, ponieważ zaczęliśmy w tym samym momencie i mamy chyba podobne domy do zbudowania, dlatego będę cały czas porównywać koszty my już mamy ściany pod strop, na który musimy trochę poczekać- płyta kanałowa a do grudnia dach- mamy nadzieję dzisiaj zliczam ile wydaliśmy i na pewno Ci napiszę, nasz dom ma 56m2 parteru i ok 34 poddasza, netto ok 100m2, dach prosty, dwuspadowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 21.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 No jak ktoś chce wydać własne pieniądze żeby ławom było cieplutko to życzę powodzenie. Mazidełka nie będzie bo właśnie dlatego dałem beton wodoszczelny. Piasek mam na działce w dużych ilościach a chudziak to max 1000 zł. No jeśli tak chcesz budować to ................... Zapytaj kierownika budowy , to Ci powie na temat ocieplenia i izolacji pionowej. Beton wodoszczelny tak samo potrzebuje izolaci ,jak zwykły , akurat na betonach się znam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.11.2006 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 No jeśli tak chcesz budować to ................... Zapytaj kierownika budowy , to Ci powie na temat ocieplenia i izolacji pionowej. Beton wodoszczelny tak samo potrzebuje izolaci ,jak zwykły , akurat na betonach się znam! Jak się znasz na betonach to napisz co sie stanie z tym betonem jak nie będzie miał izolacji. Rozpuści się jak cukier? A i napisz jeszcze jak izolowałeś ławy fundamentowe od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 22.11.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 ak się znasz na betonach to napisz co sie stanie z tym betonem jak nie będzie miał izolacji. Rozpuści się jak cukier? A i napisz jeszcze jak izolowałeś ławy fundamentowe od dołu. Jeśli chodzi o izolacje , to nie robi się ławy , tylko ściany fundamętowe Dodatkowo ,jeśli planujesz je obsypać ziemią to powinieneś dać folie kubełkową -nie naśmiewaj się ,jeśli Ci ktoś dobrze radzi. Proponuję żebyś poczytał dzienniki budowy i zobaczył jak to robią inni ,bo albo nie rozmawiałeś z kierownikiem budowy , albo masz nie odpowiedniego kierownika. Za parę lat będziesz pisał Mam w domu wilgoć -co z tym zrobić !?. Beton wodoszczelny najlepszej klasy [ b 35, b 40] ,tak samo potrzebuje izolacji jak zwykły b 10 , czy b 15. Nasiąkliwość betonu ,można zmniejszyć poprzez zagęszczenie [zawibrowanie], najlepiej poddać go obróbce na wibroprasie [nie do wykonania na budowie]. Zyczę Ci POWODZENIA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts