Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona wewn?trz domu

Recommended Posts

Co sądzicie o wywierceniu studni głębinowej wewnątrz domu, tzn. w obrysie pomieszczenia gospodarczego (kotłownia)?

Działka jest mała i wybudowanie studni poza obrysem domu, zachowując wymagane przepisami odległości od granicy działki oraz szamba powodują, że powinno sie ją zrobić w najbardziej reprezentacyjnej części trawnika przez schodami na taras.

Wg mnie odpada problem z niebezpieczeństwem jej ukradzenia, krótszy odcinek rury zasilającej, brak problemów z zamarzaniem.

Jakie są wasze opinie i doświadczenia w tym zakresie?

Jak jest w praktyce z odbiorami takiej studni - czy ktoś to sprawdza?

Jak kiedyś chcieliśmy budować studnię, co prawda nie głębinową, to pan, który szukał nam źródła powiedział, żeby odsunąć się od domu. Eksloatacja źródła może powodować "pracę" gruntu wokół źródła i może to mieć niekorzystny wpływ na budynek. Niestety nie pamiętam dokłądnie, bo było to dawno temu, a teraz mam już wodociąg.

Pozdrwaiam serdecznie :smile:

On 2003-03-20 22:02, Pyza wrote:

Jak kiedyś chcieliśmy budować studnię, co prawda nie głębinową, to pan, który szukał nam źródła powiedział, żeby odsunąć się od domu. Eksloatacja źródła może powodować "pracę" gruntu wokół źródła i może to mieć niekorzystny wpływ na budynek. Niestety nie pamiętam dokłądnie, bo było to dawno temu, a teraz mam już wodociąg.

Pozdrwaiam serdecznie :smile:

Widzisz jak to jest?

dawno temu miales studnie, a teraz juz wodociag.

Ciekawe czym nas zaskoczysz za kilka lat?