Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ściana na którą jest nakładany tynk silikatowy powinna być chłodna tak więc trzeba wcześniej wstawać i nakładając tynk uciekać przed słońcem :lol: oczywiście wysychanie tynku w pełnym słońcu także jest nie wskazane.

z mojego doświadczenia proponuję upewnić się, czy wykonawca kiedykolwiek nakładał tynk silikatowy czy też zawsze robił akrylem albo minerałem a z tym sobie też poradzi:wink:

jak widać, że sobie nie radzi (np. zamiast baranka 1,5 wychodzi kornik :lol: dzwnonić do przedstawiciela handlowego producenta tynku aby mieć podkładkę do reklamacji roboty u wykonawcy.

Trochę z innej beczki, mam okazję tanio kupić takie tynki, ale kładł będe za około 1 -1,5 roku. Czy tyn silikatowy może tyle poleżeć?

ja miałem silikat webera i okres przydatności był określony na 1 rok. po upływie tego okresu producent nie daje gwarancji na właściwość i strukturę tynku.

https://forum.murator.pl/topic/57951-tynk-silikatowy-kiedy-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87/#findComment-1278576

Gwarancja na tynki wynosi rok. Po tym okresie teoretycznie nie nadaje się do użytku, ryzykujesz, że będzie Ci odchodził, kolor będzie nie jednorodny itp.

Może okazać się, że nie oszczędzasz lecz wyrzucasz pieniądze.

https://forum.murator.pl/topic/57951-tynk-silikatowy-kiedy-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87/#findComment-1278942