Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zrobiłem, ale nie wiem czy zgodnie ze sztuką.

Na wełnę miedzykrokwiową dałem zamiast kolejnej warstwy wełny 5cm styropian z felcem. Styropian przybiłem bezpośrednio do krokwi gwożdziami, dając pod łepki szerokie stalowe podkładki. Styropian umożliwił mi korzystanie z pomieszczenia (wełna nie kurzyła się za kołnierz). Następnie na to dałem poprzeczne listwy 3x3cm, przykręcone długimi wkrętami do krokwii, tak co około 40cm. Na te listwy dałem boazerię panelową przypinaną specjalnymi blaszkami, które pozwalają boazerii pracować (zmieniać wymiary w zależności od temperatury i wilgotności). Blaszki przystrzeliwuje się do listew takim zszywaczem tapicerskim. Boazeria ułożona jest równolegle do krokwi. Przy ścianach trzeba jeszce wykończyć listwami maskującymi. Ale ciągle nie mam na to czasu.

Zalety: szybko, łatwo i tanio (boazeria LDF z okleiną sosnową po 10zł/m2, styropian FS12 po 5zł/m2) + listwy, wkręty i gwożdzie.

Wady: jak się jakiś owad wciśnie pomiędzy styropian, to jego trzepotanie może pozbawić nas snu (mam nadzieję, że wszystkie szpary w podbitce już uszczelniłem), no i oczywiście większe zagrożenie pożarowe.

Panele dałem tylko na skosach. Na sufity - standard, czyli płyty GK na stelażu podwieszonym do jętek. Pracochłonność przy płytach jest kika razy większa i potrzebna większa precyzja.

https://forum.murator.pl/topic/57954-jak-robi%C4%87-bowzerie-na-skosach/#findComment-1278217