Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Premia z książeczki mieszkaniowej - pomocy!!!

Maja1719500785

Recommended Posts

Witam.

Bardzo proszę o pomoc. Sprawa wygląda tak:

Kupiłam dom w stanie surowym "na pół" z moim narzeczonym - w akcie notarialnym jest zapisane po 50 %. Mam książeczkę mieszkaniową, z której chciałam odzyskać premię gwarancyjną, ale okazuje się, że w naszym przypadku się nie da. :( Podobno trzeba być jedynym właścicielem nieruchomości. :cry:

Co mam teraz zrobić???

Nie muszę chyba dodawać, że pieniążki z premii bardzo by się nam przydały...

Podobno trzeba być jedynym właścicielem nieruchomości. :cry:

...

Istotnie:

Art 3 ust 3) Właścicielom książeczek mieszkaniowych przysługuje premia gwarancyjna w związku z nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z wyjątkiem nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach współwłasności w częściach ułamkowych;

Teraz możecie np. wyodrębnić dwa lokale mieszkalne w tym domu i znieść współwłasność. A wiela pieniążków na tej książeczce siedzi?

Dziękuję za szybki odzew :)

Sytuacja trochę się wyjaśniła:

- jako że kupiliśmy dom w stanie surowym, będę mogła dostać premię, pod warunkiem, że pozwolenie na budowę i wpis w KW będzie na nas oboje :lol:

- gdyby to był dom już oddany do użytku, to jedynym sposobem na uzyskanie premii byłby ślub :D - musielibyśmy go wziąć w ciągu 90 dni od podpisania aktu notarialnego.

Te informacje mam z banku PKO BP, a jak będzie w praktyce - zobaczymy. Dam znać czy się udało :)

O ile rozumiem - książeczek Żony nie można rozliczyć.

Czy jedynym wyjściem jest notarialne "wniesienie" domu do majątku wspólnego?Q.

jest też coś takiego jak przepisanie książeczki na inną osobę (tak będzie robiła moja siostra bo ona nie buduje domu więc nie ma szans na odzyskanie kasy) później się jakoś rozliczymy :wink:

uote]

jest też coś takiego jak przepisanie książeczki na inną osobę (tak będzie robiła moja siostra bo ona nie buduje domu więc nie ma szans na odzyskanie kasy) później się jakoś rozliczymy :wink:

Ale to chyba musi być rodzina.

Przynajmniej tak było, jak ja przepisywałem swoją książeczkę na siostrę.

He, a mój Wujek rozwodnik zawsze mówi: "Żona to nie rodzina" :)