Jim 20.03.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Przejżałem (wydaje mi się) całe forum muratora i nie znalezłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujący mnie problem.Właśnie kończe wylewać posadzki. Tam gdzie mam ogrzewane podłogowe to mam zrobione dylatacja przy ścianach. W pozostałym miejscach mój majster powiedział, że nie ma potrzeby ich stosowania, w związku z tym ich nie mam (nawet w pomieszczeniu nad garażem około 50 m2. Czy powinienem je wykonać na przykład przez nacinanie BOSH'em posadzki ? Czy też mój majster ma racje i powinienem sobie dać spokój.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 20.03.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 JimJestem instalatorem nie budowlańcem. Firma z którą współpracuję robi wylewkę na ogrzewanie podłogowe. Potem dogadują sie sami na wylewki w całym domu. Z tego co zauważyłem to dylatacje są wszędzie wzdłuż ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 21.03.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Przy ścianach wszędzie + dodatkowo trzeba poddzielić każdą powierzchnię > niż 30m2, bądź powierzchnię o jednym boku > niż 2 razy dłuższym niż drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.03.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Poszczególne warstwy posadzki w róznym stopniu "pracują". Jak nie zrobisz dylatacji to mogą się rozwrastwić. A jak się rozwarstwią to mogą być kłopoty. Jak pisał Bartt dylatacja jest w zasadzie obligatoryjna, nie tylko wzdłóż ścian ale powinieneś podzielić większe powierzchnie (bodajże max.co 6 metrów) na mniejsze obszary. Koszt jest znikomy. Ryzyko kłopotów też niezbyt wielkie, ale zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.03.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 U mnie fachowcy od miksokreta także "dzielili" większe pomieszczenia na cześci dyletacjami. Robota żadna a korzyść w przyszłośći z takiego rozwiązania wysoce prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts