lagerfeld 24.07.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 otrzymałem ofertę cenową protokołu odbioru instalacji elektro w naszym domu za 10 zł/gniazdko - dużo to czy mało ??? taki protokół jest podobno potrzebny aby zgłosić budynek do odbioru. w związku z tym, że jest to ostatni potrzebny kwit - proszę pilnie o konsultację, czy nie przepłacam przy tych cenach jak za zboże z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 A ile masz tych gniazdek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 cholera, no nie wiem ile - pamiętam że wszystkich punktów elektrycznych w domu miałem jakieś 250 -270 sztuk, to gniazdek może być koło 80-100 ? może przesadzam.elektryk z oferty mówi, że cena za pomiar gniazdka wedle oficjalnych cenników to 14 zł sztuka ?????aż mi się nie chce wierzyć .taki protokół to raz na 10 lat podobno się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Czyli chce cię skroić na 800-1000zł??? Ja płacąc coś koło 300zł za "opomiarowanie instalacji" zastanawiałem się za co tyle kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 a u ciebie ile wychodzi za mierzony punkt ??? nie wiem czy też te ceny to tzw. warszawska norma czy chce mnie na finiszu skroić z kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Przyznam, że też nie wiem ile mam gniazdek W protokole było wymienione każde ale go teraz nie mam... Elektryk nie mówił jednak o cenie za szt. tylko od razu przywalił kwotę. A że był z ENEA to nie chciałem nawet dyskutować tylko mieć to "z bańki" bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 qrczę, poziom flustracji i ROŚNIE ! ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii plissssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.07.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Szanowni forumowicze! Uczciwy, czyli zgodny z przepisami prawa przeglšd okresowy instalacji (a to jest taki zakres jaki i przy odbiorze) obejmuje wiele czynnoci. W tłumaczeniu na Wasz język, czyli "za punkt" to wychodzi ok. 35 - 40 min. na kazdy "punkt" (nie tylko gniazda). Stawki godzinowe - różne, od kilku zł/ godz do kilkunastu.Uczciwy odbiór instalacji nie może być tańszy niż ok 1 000 zł. Oczywicie nie oznacza to, że za tš cenę odbiór BĘDZIE uczciwy.A na rynku można bez trudu "kupić" usługę elektryków, którzy oferujš "pieczštkę" bez wykonywania pomiarów już za 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 a to dziwne bowiem oferent elektryk widział instalację wcześniej - coby zobaczyć jaki zakres prac - i mówił, że będą sprawdzane jedynie gniazdka a nie włączniki czy przełaczniki. Mówił też, że ma taki sprzęt elektroniczny do badania, że zajmie mu to max godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.07.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Szanowni forumowicze! Uczciwy, czyli zgodny z przepisami prawa przeglšd okresowy instalacji (a to jest taki zakres jaki i przy odbiorze) obejmuje wiele czynnoci. W tłumaczeniu na Wasz język, czyli "za punkt" to wychodzi ok. 35 - 40 min. na kazdy "punkt" (nie tylko gniazda). Stawki godzinowe - różne, od kilku zł/ godz do kilkunastu. Uczciwy odbiór instalacji nie może być tańszy niż ok 1 000 zł. Oczywicie nie oznacza to, że za tš cenę odbiór BĘDZIE uczciwy. A na rynku można bez trudu "kupić" usługę elektryków, którzy oferujš "pieczštkę" bez wykonywania pomiarów już za 200 zł. Totalny absurd, Policzyłem, że gdyby raz na 10 lat trzeba by obmierzyć każdy punkt, to tak z 5% czynnego zawodowo społeczeństwa tylko tym by się zajmowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.07.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Zakres badań okrela norma PN-IEC 603634-6-61 "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Sprawdzanie. Sprawdzanie odbiorcze." I etap. Oględziny.Majš potwierdzić, że:zainstalowane urzšdzenia spełniajš wymagania bezpieczeństwa podane w odpowiednich normach; zostały prawidłowo dobrane i zainstalowane; nie majš uszkodzeń; majš właciwy sposób ochrony przed porażeniem; właciwie dobrano przekroje i oznaczono przewody neutralne, fazowe i ochronne, właciwie dobrano i oznaczono zabezpieczenia; sš wyposażone w schematy i tabliczki ostrzegawcze; zapewniony jest dostęp do urzšdzeń dla bezpiecznej obsługi. II etap. próbyPróba cišgłoci przewodów ochronnych, w tym głównych i dodatkowych;pomiar rezystancji izolacji instalacji elektrycznej (wszystkie obwody), pomiar rezystancji przewodów ochronnych;sprawdzenie samoczynnego wyłšczenia zasilania (dla wszystkich miejsc odbioru energii)pomiar rezystancji uziemienia uziomów;proba działania;pomiar urzšdzeń różnicowo - pršdowychpomiar spadków napięć. To wszystko powinno się znaleć w protokole z pomiarów. Ale macie szczęcie, bo urzędasy interesujš się nie normami, tylko ostatnim zdaniem z protokołu: Instalacja nadaje się do eksploatacji I spróbujcie to zrobić w godzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 24.07.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Otóż to.A czy bierzecie pod uwagę taką oto sytuację, że zamawiacie usługę pt. pomiary i ocena stanu technicznego waszej instalacji. Powiedzmy ,że cenę utargowaliście do 600 zł , uprawniony pan elektryk zbadał waszą instalację i na końcu napisał "INSTALACJA ELEKTRYCZNA W WM. OBIEKCIE NIE NADAJE SIĘ DO PRZYŁĄCZENIA POD NAPIĘCIE I DO URZYTKOWANIA.Dalej wymienia szereg usterek i nieprawidłowości.Ciekawi mnie wasze zapatrywanie na kwestię umówionego wynagrodzenia za pracę tego elektryka a konkretnie czy dostanie swoją kasę czy nie? A co do pomiarów raz na 10 lat to sam sobie to chyba wymyślił. Jak już to z PB wynika maksymalny okres między przeglądami i badaniami -5 lat. Interesować musi tego pana elektryka wszystko a nie tylko gniazdka. Być może ma on tylko jeden miernik który nadaje się do gniazdek i tyle.Jeżeli naprawdę przeleci w godzinę przez gniazdka , później w protokole będą same jedynki i OK to jest to porównywalne z usługą przystawienia pieczątki na odległość nie będąc nawet na obiekcie powiedzmy za 200 bo ani jeden ani drugi nie gwarantuje należytego i kompletnego wykonania zlecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 24.07.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 A czy elektryk, który zakładał instalacje elektryczne w domu, który także ma uprawnienia, może taki protokół wystawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 24.07.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam. Oczywiście ,że może gdyż jego uprawnienia są tak samo ważne jak każdego innego elektryka.Pytanie tylko jakie ma uprawniwnia i o jakie uprawnienia ciebie pytają. Potocznie uprawnieniami nazywa się to co uprawnieniami nie jest. Uprawnienia dla elektryka są jedne i jedyne i są to UPRAWNIENIA BUDOWLANE.Reszta to różne świadectwa kwalifikacyjne, certyfikaty, koncesje, upoważnienia, i tego typu papierki mniej lub bardziej ważne. Pozostaje jeszcze kwestia fakturki . Instalacje łatwo zrobić na czorno. Wystawić jakiś dokument na taką pracę bez fakturki to już nie lada wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czesiu73 24.07.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam.Jestem przerażony waszą niewiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 24.07.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam.Jestem przerażony waszą niewiedzą Aż strach się bać prawda tylko teraz nie wiem czy ich niewiedzy czy Twojej wiedzy, a poza tym kulturalny i znający się w danej materii osobnik powinien podzielić się swoją wiedzą bo od tego jest forum a jak nie ma zamiaru to niech sie wogole nie odzwywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 24.07.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Zacznijmy od tego, że odbioru budynku potrzebne są DWA protokoły.Jeden - protokół odbioru przyłącza (jeżeli nie masz od geodety, to trezba pójść do ZE i poprosić o kopięDrugi - protkół z przeprowadzenia pomiarów. Ja osobiście załatwiłęm to w taki sposób, ustaliłem z elektrykiem, że w robociźnie za instalację wewnętrzną w domu jest wliczone opomiarowanie. I nie interesuje mnie, czy to zrobi on, czy ktoś inny. Akurat u mnie jestto ta sama osoba. Ma właściwe uprawnienia. I tyle. Ale tak czy siak - 10 zł za gniazdko - to cena z kosmosu!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 ja mam podobną sytuacje, jest robota wewnątrz musi się ktoś pod robotą podpisać. Ktoś tzn kierownik elektryk z uprawnieniami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 25.07.2006 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Dzięki Wam - już wiem A tak przy okazji pytanie do czesia73: czy wiesz po co dla badanej próbki gruntu ustala się wartości naprężenia normalnego i naprężenia ścinającego w momencie jej zniszczenia? I dla Twojej informacji- jest to pytanie z gatunku łatwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.07.2006 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam. A czy elektryk, który zakładał instalacje elektryczne w domu, który także ma uprawnienia, może taki protokół wystawić? Przede wszystkim, elektryk, który nie ma takich uprawnień, nie powinien brać się za wykonawstwo, albo uczciwie poinformować o tym inwestora PRZED rozpoczęciem robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts