Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny protokołu odbioru instalacji elektro - pilne !!!!

lagerfeld

Recommended Posts

otrzymałem ofertę cenową protokołu odbioru instalacji elektro w naszym domu za 10 zł/gniazdko - dużo to czy mało ???

:o :o :o

taki protokół jest podobno potrzebny aby zgłosić budynek do odbioru.

w związku z tym, że jest to ostatni potrzebny kwit - proszę pilnie o konsultację, czy nie przepłacam przy tych cenach jak za zboże :wink:

z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

cholera, no nie wiem ile - pamiętam że wszystkich punktów elektrycznych w domu miałem jakieś 250 -270 sztuk, to gniazdek może być koło 80-100 ? może przesadzam.

elektryk z oferty mówi, że cena za pomiar gniazdka wedle oficjalnych cenników to 14 zł sztuka ?????

aż mi się nie chce wierzyć .

taki protokół to raz na 10 lat podobno się robi

Przyznam, że też nie wiem ile mam gniazdek :( W protokole było wymienione każde ale go teraz nie mam... Elektryk nie mówił jednak o cenie za szt. tylko od razu przywalił kwotę. A że był z ENEA to nie chciałem nawet dyskutować tylko mieć to "z bańki" bez problemów.

Witam.

Szanowni forumowicze!

Uczciwy, czyli zgodny z przepisami prawa przeglšd okresowy instalacji (a to jest taki zakres jaki i przy odbiorze) obejmuje wiele czynnoœci.

W tłumaczeniu na Wasz język, czyli "za punkt" to wychodzi ok. 35 - 40 min. na kazdy "punkt" (nie tylko gniazda). Stawki godzinowe - różne, od kilku zł/ godz do kilkunastu.

Uczciwy odbiór instalacji nie może być tańszy niż ok 1 000 zł. Oczywiœcie nie oznacza to, że za tš cenę odbiór BĘDZIE uczciwy.

A na rynku można bez trudu "kupić" usługę elektryków, którzy oferujš "pieczštkę" bez wykonywania pomiarów już za 200 zł.

Witam.

Szanowni forumowicze!

Uczciwy, czyli zgodny z przepisami prawa przeglšd okresowy instalacji (a to jest taki zakres jaki i przy odbiorze) obejmuje wiele czynnoœci.

W tłumaczeniu na Wasz język, czyli "za punkt" to wychodzi ok. 35 - 40 min. na kazdy "punkt" (nie tylko gniazda). Stawki godzinowe - różne, od kilku zł/ godz do kilkunastu.

Uczciwy odbiór instalacji nie może być tańszy niż ok 1 000 zł. Oczywiœcie nie oznacza to, że za tš cenę odbiór BĘDZIE uczciwy.

A na rynku można bez trudu "kupić" usługę elektryków, którzy oferujš "pieczštkę" bez wykonywania pomiarów już za 200 zł.

Totalny absurd,

Policzyłem, że gdyby raz na 10 lat trzeba by obmierzyć każdy punkt, to tak z 5% czynnego zawodowo społeczeństwa tylko tym by się zajmowało.

Witam.

Zakres badań okreœla norma PN-IEC 603634-6-61 "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Sprawdzanie. Sprawdzanie odbiorcze."

I etap. Oględziny.

Majš potwierdzić, że:zainstalowane urzšdzenia spełniajš wymagania bezpieczeństwa podane w odpowiednich normach; zostały prawidłowo dobrane i zainstalowane; nie majš uszkodzeń; majš właœciwy sposób ochrony przed porażeniem; właœciwie dobrano przekroje i oznaczono przewody neutralne, fazowe i ochronne, właœciwie dobrano i oznaczono zabezpieczenia; sš wyposażone w schematy i tabliczki ostrzegawcze; zapewniony jest dostęp do urzšdzeń dla bezpiecznej obsługi.

II etap. próby

Próba cišgłoœci przewodów ochronnych, w tym głównych i dodatkowych;

pomiar rezystancji izolacji instalacji elektrycznej (wszystkie obwody), pomiar rezystancji przewodów ochronnych;

sprawdzenie samoczynnego wyłšczenia zasilania (dla wszystkich miejsc odbioru energii)

pomiar rezystancji uziemienia uziomów;

proba działania;

pomiar urzšdzeń różnicowo - pršdowych

pomiar spadków napięć.

To wszystko powinno się znaleŸć w protokole z pomiarów. Ale macie szczęœcie, bo urzędasy interesujš się nie normami, tylko ostatnim zdaniem z protokołu: Instalacja nadaje się do eksploatacji

I spróbujcie to zrobić w godzinkę.

Witam.

Otóż to.

A czy bierzecie pod uwagę taką oto sytuację, że zamawiacie usługę pt. pomiary i ocena stanu technicznego waszej instalacji. Powiedzmy ,że cenę utargowaliście do 600 zł , uprawniony pan elektryk zbadał waszą instalację i na końcu napisał "INSTALACJA ELEKTRYCZNA W WM. OBIEKCIE NIE NADAJE SIĘ DO PRZYŁĄCZENIA POD NAPIĘCIE I DO URZYTKOWANIA.

Dalej wymienia szereg usterek i nieprawidłowości.

Ciekawi mnie wasze zapatrywanie na kwestię umówionego wynagrodzenia za pracę tego elektryka a konkretnie czy dostanie swoją kasę czy nie?

A co do pomiarów raz na 10 lat to sam sobie to chyba wymyślił. Jak już to z PB wynika maksymalny okres między przeglądami i badaniami -5 lat.

Interesować musi tego pana elektryka wszystko a nie tylko gniazdka. Być może ma on tylko jeden miernik który nadaje się do gniazdek i tyle.

Jeżeli naprawdę przeleci w godzinę przez gniazdka , później w protokole będą same jedynki i OK to jest to porównywalne z usługą przystawienia pieczątki na odległość nie będąc nawet na obiekcie powiedzmy za 200 bo ani jeden ani drugi nie gwarantuje należytego i kompletnego wykonania zlecenia.

Witam.

Oczywiście ,że może gdyż jego uprawnienia są tak samo ważne jak każdego innego elektryka.

Pytanie tylko jakie ma uprawniwnia i o jakie uprawnienia ciebie pytają. Potocznie uprawnieniami nazywa się to co uprawnieniami nie jest.

Uprawnienia dla elektryka są jedne i jedyne i są to UPRAWNIENIA BUDOWLANE.

Reszta to różne świadectwa kwalifikacyjne, certyfikaty, koncesje, upoważnienia, i tego typu papierki mniej lub bardziej ważne.

Pozostaje jeszcze kwestia fakturki .

Instalacje łatwo zrobić na czorno. Wystawić jakiś dokument na taką pracę bez fakturki to już nie lada wyzwanie.

Witam.Jestem przerażony waszą niewiedzą :o :o :o

Aż strach się bać prawda :o

tylko teraz nie wiem czy ich niewiedzy czy Twojej wiedzy, a poza tym kulturalny i znający się w danej materii osobnik powinien podzielić się swoją wiedzą bo od tego jest forum a jak nie ma zamiaru to niech sie wogole nie odzwywa....

Zacznijmy od tego, że odbioru budynku potrzebne są DWA protokoły.

Jeden - protokół odbioru przyłącza (jeżeli nie masz od geodety, to trezba pójść do ZE i poprosić o kopię

Drugi - protkół z przeprowadzenia pomiarów. Ja osobiście załatwiłęm to w taki sposób, ustaliłem z elektrykiem, że w robociźnie za instalację wewnętrzną w domu jest wliczone opomiarowanie. I nie interesuje mnie, czy to zrobi on, czy ktoś inny. Akurat u mnie jestto ta sama osoba. Ma właściwe uprawnienia. I tyle.

Ale tak czy siak - 10 zł za gniazdko - to cena z kosmosu!!!!!!!!!!!!

Witam.

A czy elektryk, który zakładał instalacje elektryczne w domu, który także ma uprawnienia, może taki protokół wystawić?

Przede wszystkim, elektryk, który nie ma takich uprawnień, nie powinien brać się za wykonawstwo, albo uczciwie poinformować o tym inwestora PRZED rozpoczęciem robót.