Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 501
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o radę co dać na powierzchnię tarasu -położony na parterze, 20m.kw. żeby nie zbankrutować? :) Ogromnie podobają mi się deski egzotyczne- ryflowane, ale odpadają ze względu na koszt. Płytki jakoś nie bardzo mi pasują... Słyszałam o jakiejś specjalnej wylewce betonowej z jakimiś drobinkami kamieni czy coś takiego, że tanie i trwałe- przewertowałam inet i nie znalazłam (wiem o niej od znajomej, której znajoma itd...). Poradźcie -może beton stemplowany? Ile takie coś kosztuje? Już zupełnie nie wiem co robić i gdzie szukać -pomóżcie! :)
Możesz dać ryflowanego modrzewia - wyjdzie taniej niż egzotyk a też się sprawdzi

Sebo8877

A orientujesz się może tak mniej więcej ile? Bo egzotyki to od 150wzwyż za metr kwadratowy... :(

• 6 months później...

Witajcie!

Czy moglibyscie pochwalic sie waszymi tarasami i schodami?

Szukam pomyslow na wykonczenie tarasu i schodow wejsciowych.

Czy najczesciej uzywany do wykonczenia jest gres..czy macie moze inne rozwiazania? Poszukuje czegos, co bedzie oczywiscie trwale, ale rowniez antyposlizgowe.

Pozdrawiam

Monika

Witajcie!

Szukam pomyslow na wykonczenie tarasu i schodow wejsciowych.

To wciśnij opcje szukaj i szukaj, nie dalej jak wczoraj był tu podobny wątek wkleiłem tam fotki tarasu z granitu.

I jest tani jak borszcz :lol:

Liczyłem mój taras podniesiony o 45cm nad gruntem w 3 wersjach, kostka betonowa +palisada, kostka + murek z elementów galanteri betonwej (takie bloki imitujace kamien) i z kostki graniowej - róznica w cenie zakupu materiału wiosna ubiegłego roku na całość była minimalnie korzystniejsza dla kostki granitowej. Troche drożej kosztwoało ułożenie w stosunku do koskti betonowej. Na początki kierując sie obiegową opinia że mnie na to nie stać wogóle tego nie brałem pod uwagę.

Nie ma płytek antypoślizgowych w zimie które są bezpieczne jeżeli chodzi o śnieg zwłaszcza ten pod butami . Co do tarasu to chyba płytka nie ma takiego znaczenia bo tarasu w zimie nie użytkujemy a trzeba zastanowić się jak utrzymać taras i schody w czystości i z czego to zrobić a tu już kłania się zasobność portfela na schody mam na myśli kształt schodów i ile będzię stopni narożnych i Prawie każdemu podobają się płytki z kapinosem ale cena za narożne zbija z nóg

My będziemy robić taras z płytek betonowych 40x40x4 z fakturą płukanego żwiru. Jest kilka kolorów do wybrania.

No i są bardzo antypoślizgowe :p

Klinkier, który mamy na stopniach przed wejściem, mimo ryflowania krawędzi nie jest zbyt pewny zimą. Szczególnie jeśli "zarośnie" zmrożonym śniegiem.

Miotła stale w pogotowiu :lol:

• 1 month później...

Witam, poszukuje porady, z czego można zrobić podłoze tarasu, zeby było tanio i ładnie.

taras zadaszony o pow. 30 mkw. Myśłałem o kostce brukowej, ale dośc drogo wychodzi zwaszcza, ze tzreba jeszcze do tego kamień i piasek. Co możecie mi zaproponować?

Z góry dziękuje za rady.

my zrobiliśmy z kostki brukowej i m2 tarasu kosztował nas 80 zł (50 zł mat+30rob) a z płytek kosztowałby 130 zł (płytki klej fuga robocizna)

Takie były ceny w lipcu 2007

Podłączę się pod ten wątek ze swoim pytaniem. Otóż po budowie pozostała mi kupka gruzu - budowlańcy zaczęli rzucać odpadki w miejsce przyszłego tarasu. Oprócz betonu i dachówek betonowych jest w niej sporo potłuczonych porothermów a zatem ceramika. Czy taki gruz nadaje się pod taras i pod schody wejściowe? Taras jest częściowo zadaszony, schody zadaszone całkowicie. Podłoże piaszczyste i bardzo przepuszczalne. Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo pochłaniania i gromadzenia wilgoci przez ceramikę pod tarasem?
  • 1 month później...

Witam.

Chciałem dokończyć nasz taras, który jest wykonany z bloczków betonowych jako taka nazwijmy to ścianka oporowa, wypełniony piaskiem etc. ubity i zalany chudym betonem. Chcieliśmy położyć np. płytki, ale... jak to zawsze, okazało się, że same z tym problemy, bo płytki będą pękać na łączeniach bloczek- beton a poza tym jak to płytki będą odpadać po dwóch zimach. Czy ktoś ma jakiś pomysł i radę?

Pozdrawiam

Paweł