alfa36 20.08.2010 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Nie wiem, czy będziemy zadowoleni, ale też mamy w pazdzieniku polozyc kostkę (bruk gdański) wokol domu i na tarasie. Wlasciwie to mam dosc wyborow i do tego niewiele do wydania, dlatego już nawet nie szukam niczego ciekawszego (choc te plyty z kamienia.. cudo... tylko cena:().Wykonawca proponowal nam tzw kostkę krakowską na taras, bo ma mniesze fugi, ale ja raczej optuję za calscią w tym samym ksztalcie i kolorze (u nas żołta i grafitowa). Rownież chcętnie poczytam o doswiadczeniach z kostką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banan133 21.08.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 ja polecałbym kamien ciety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.08.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 ja próbuję zbierać wyceny na taras z drewna, nie przekonują mnie jakieś kompozyty udające deski. zobaczymy czy życie nie zweryfikuje podejścia.W składzie widziałem też płyty betonowe libet, jasne, prostokątne, ale nie pamiętam nazwy. W mojej ocenie byłby z tego cekawy taras. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.08.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ja próbuję zbierać wyceny na taras z drewna, nie przekonują mnie jakieś kompozyty udające deski. zobaczymy czy życie nie zweryfikuje podejścia. W składzie widziałem też płyty betonowe libet, jasne, prostokątne, ale nie pamiętam nazwy. W mojej ocenie byłby z tego cekawy taras. Pozdr. Jak będziesz się przymierzał do drewna weź pod uwagę późniejsze konserwowanie drewna (poza sprzątaniem oczywiście ) nie ma nic za darmo. Z tymi kompozytami to obejrzyj sobie te deski ja widziałem je w markecie budowlanym L... nie wyglądają tak źle a zawsze to jakaś alternatywa dla "leniwych" chcących posiadać drewno na tarasie. Ja zdecydowałem się na kostkę i nie wylewałem tarasu dlatego mi pozostaje kostka niestety betonowa. Ale to raczej na wiosnę, na razie szykuję środek do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkap 24.08.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ja też na deskę się nie zdecyduję. Boje się, że trzeba będzie ciągle coś z tym robić (impregnacja, malowanie, itp.), a i tak najszybciej się zniszczy (woda, słońce, itp)., wypłowieje, wybrzuszy, itp.Betonu też nie chcę lać.Te płyty Libetu bardzo mi się podobają, ale niestety są dosyć drogie. Cena ułożenia też jest sporo wyższa niż w przypadku układania kostki. Więc zostaje chyba kostka brukowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 25.08.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 A z czego są te "deski a la drewno"? Masz jakieś fotki? Koledze chodziło zapewne o deski kompozytowe. Są różne mieszanki ale najpopularniejsze to: 1. Mieszanka Jednym z rozwiązań jest mieszanka mączki drzewnej i PCV, dając w efekcie produkt łączący zalety obu tych materiałów - naturalny wygląd i wrażenie ciepła jakie daje drewno oraz trwałość i łatwość w utrzymaniu PCV. 2. Ścier bambusowy i mieszanka polimerów HDPE WIększość dość dobrze imituje drewno, polecam wycieczkę do jakiegoś sklepu w celu pomacania. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.08.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Koledze chodziło zapewne o deski kompozytowe. http://pl.wikipedia.org/wiki/Deska Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 31.08.2010 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Deska Pozdr http://pl.wikipedia.org/wiki/Deska_rozdzielcza A ta nie jest drewniana , A tak poważnie to wykończenie, czy też bardziej użyte materiały, firmy etc zależą od budżetu inwestora. Nie wszystkich stać na marmury, dachówkę ceramiczną czy na drewno na tarasie. Zresztą z tymi deskami kompozytowymi podobnie jak z kobietami kwestia gustu, nie wszystkim się muszą podobać. Myślę że jest to ciekawa alternatywa dla uboższych inwestorów chcących wykonać taras drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 31.08.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Nie będą się niszczyć. Technologia produkcji gwarantuje jakość wg norm UE i strona estetyczna wykończenia kostek (obijane) nie może wpływać na jakość i wytrzymałość materiału. A co do utrzymania czystości i zabezpieczenia się przed zabrudzeniami – wystarczy je zaimpregnować ograniczając chłonność nawierzchni. Są już tu na forum takie wątki i temat opisany niemal wyczerpująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkap 31.08.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Nie będą się niszczyć. Technologia produkcji gwarantuje jakość wg norm UE i strona estetyczna wykończenia kostek (obijane) nie może wpływać na jakość i wytrzymałość materiału. A co do utrzymania czystości i zabezpieczenia się przed zabrudzeniami – wystarczy je zaimpregnować ograniczając chłonność nawierzchni. Są już tu na forum takie wątki i temat opisany niemal wyczerpująco. Dzięki za opinię. Przeglądnę watki z info o impregnacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 01.09.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 ja chyba dam takie białe płyty z posypką z firmy JADAR typ megan lux ( sa różnej wielkości więc nie ma efektu chodnika z kwadratowych płytek) i wstawkę z drewna w ciemnym brązie - będzie mi to pasować do kostki brukowej ( białej i brązowej z posypką). Trochę się boję czy się te białe płyty nie będą się bardzo brudzić - nie wiem czy krtoś takie ma? - to jest raczej nowość. Są tanie bo wychdzą koło 60złm2 z rabatem ( są tez w kolorze zółtym i czarnym, jakby ktoś chciał), i taras jest płaski bez nierówności, a drewno to jednak około 150 - 300złm2, jak doliczę do tego robocizne do wyjdzie drogo przy 50m2 tarasu, ale wstawkę z drenwa bym zrobiła bo drewaniane tarasy bardzo mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 01.09.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Z może jednak bruk klinkierowy? Nie trzeba wylewać pod niego płyty betonowej jak pod gres, trwalszy, nie robi się śliski jak jest mokry, w moim przypadku jak skalkulowałem całkowitą kwotę wykonania tarasu z gresu i bruku to była naprawdę nieduża różnica. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony, schody wejściowe też mam z bruku klinkierowego. http://lh3.ggpht.com/_bWFtw8CMG4E/SSR0FqiwGXI/AAAAAAAAB38/83fg97Do3iA/s640/PICT3326.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.09.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ja właśnie chyba będę robił taras i schodek wejściowy z bruku klinkierowego. Taki najzwyklejszy czerwony znalazłem w cenie 1,56 zł / cegiełkę (10x20x4 cm), co wychodzi jakieś 78 zł / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 02.09.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Na tarasie bardzo ładnie wyglądają szare płyty granitowe 60x60 cm i grubości 3 cm, o powierzchni płomieniowanej (antypoślizgowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Podnoszę temat bo bardzo interesujący jest. ja znalazłam dziś płytki klinkierowe na taras. Są śliczne, ale mają dość porowatą powierzchnię. Zastanawiam sie, czy jednak nie będą się za bardzo brudzić? Jak je czyścić? gres techniczny ma tylko kilka kolorów i nie bardzo będzie pasował nam na taras... No i w czym tak naprawdę pomagają stopnice (te proste, bez kampinosa) - znaczna część płytek na taras nie ma stopnic i trzeba stosować listwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 08.09.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 a ma ktoś zdjęcia tarasu gdzie są połączone deski z płytami tarasowymi - chciałabym zrobić kawałek tarasu w deskach - pewnie kompozytowych, żeby nie trzeba było co chwilę olejować ( jakies 10m - 15m2) - w ciemnym brązie pod kolor dachu( przy wyjściu z salonu), a reszta w białych płytach z posypka Jadaru. Tylko nie wiem jak to będzie wyglądało. Zastanawa mnie też co będzie łatwiej utrzymać w czystości, czy te deski czy płyty z posypką - nie chce żeby mi się nosił za bardzo piach do salonu? Przypuszczam, ze deski będą łatwiejsze w utrzymaniu, przynajmniej te kompozytowe, ale nie mam w tym względzie doświadczenia. Na całym tarasie nie dam desek, bo za drogo by to wyszło ( mam 50m2 razem ze stopniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 24.09.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Na tarasie bardzo ładnie wyglądają szare płyty granitowe 60x60 cm i grubości 3 cm, o powierzchni płomieniowanej (antypoślizgowej). Daj jakąś fotkę tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.09.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Daj jakąś fotkę tutaj Dodałem na stronę kilka zdjęć płyt granitowych 60x120cm ułożonych na dużym tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 30.09.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Czy jeśli weźmie się pod uwagę układanie tarasu „na sucho”, bez wylewki – tak jak proponuje to Libet, a na to betonowe płyty tarasowe to koszt całej inwestycji nie będzie atrakcyjny? http://www.muratorplus.pl/technika/n...cho_65567.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 28.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 ja też będe robiła taras z płyt tarasowych 40x40 Semmerloka La linia. W tamtym roku jak robiłam ogrodzenie to miali mi też wylewać taras ale w ostatniej chwili odwołałam taras i zrobili samą podmurówke do ogrodzenia. Sporo osób, nawet takich które maja taras wylewany radziło mi bym robiła z kostki dlatego tak się zdecydowałam, a poza tym taki taras jest chyba tańszy w wykonaniu. jak zrobia to może uda mi się umieścic jakies zjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts