Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS - materiały wykończeniowe - dyskusja, opinie, zdjęcia, pomysły

PEDROS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 501
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla zainteresowanych: trochę fotek z wykonywania tarasu z kostki (a dokładnie z bruku klinkierowego) i w dodatku na skarpie jest w moim dzienniku: http://forum.muratordom.pl/entry.php?111031-Budowa-tarasu

bardzo ładnie. Ja będe miała podobny, tzn tez mam taras podniesiony względem terenu. Wokół będe miała palisady 60cm w środku płyty tarasowe semerlocka.

czekam na reszte zdjęć

http://www.timobol1.webpark.pl/tarasmonti.jpg

a to mój z kostki Libetu. ,jeszcze w piachu, dwa stopnie i bardzo nam się podoba. Kolorek zgrany z opaską i podjazdem (grafit)

Nie dorobiony stopień przy wyjściu z domu (brak ułożonej kostki). Zrobię aparatem zdjęcie jak wygląda teraz.

Wybaczcie za jakość, ale z telefonu.

Edytowane przez Monti2008

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

A to nie jest bardzo ślizga powierzchnia, zwłaszcza jak jest choćby lekko wilgotne? Tak czy inaczej bardzo mi się podoba. Takie schody robi się normalnie na betonie? Przykleja jak płytki gresowe czy jakąs inną technologią?

witam ja osobiście odradzał bym kostkę na taras niepraktyczna ale to już kwestia gustu obecnie wykonuje tarasy z kamienia naturalnego tak zwany szifer styl norweski naturalne płyty kamienia o nieregularnych wymiarach. grubość płyty od 2 do 5 cm cięta w łuki . trwałość i estetyka

witam ja osobiście odradzał bym kostkę na taras niepraktyczna ale to już kwestia gustu obecnie wykonuje tarasy z kamienia naturalnego tak zwany szifer styl norweski naturalne płyty kamienia o nieregularnych wymiarach. grubość płyty od 2 do 5 cm cięta w łuki . trwałość i estetyka

A co w niej niepraktycznego?

• 3 weeks później...
a ma ktoś zdjęcia tarasu gdzie są połączone deski z płytami tarasowymi - chciałabym zrobić kawałek tarasu w deskach - pewnie kompozytowych, żeby nie trzeba było co chwilę olejować ( jakies 10m - 15m2) - w ciemnym brązie pod kolor dachu( przy wyjściu z salonu), a reszta w białych płytach z posypka Jadaru. Tylko nie wiem jak to będzie wyglądało. Zastanawa mnie też co będzie łatwiej utrzymać w czystości, czy te deski czy płyty z posypką - nie chce żeby mi się nosił za bardzo piach do salonu? Przypuszczam, ze deski będą łatwiejsze w utrzymaniu, przynajmniej te kompozytowe, ale nie mam w tym względzie doświadczenia. Na całym tarasie nie dam desek, bo za drogo by to wyszło ( mam 50m2 razem ze stopniem).

[ATTACH=CONFIG]36094[/ATTACH]

Witajcie

Niedługo będziemy robić chodniki z kostki brukowej i zastanawiamy się, czy dać kostkę także na taras. Co o tym sądzicie? Ja trochę się boję, bo po pierwsze jest trochę chropowata, więc trudniej będzie utrzymać w czystości niż np. płytki, no i przy upadku (dzieci) można się pokaleczyć, a po drugie w szpary pomiędzy kostką będą wpadać różne rzeczy (kiełbaska z grila, papryczka z szaszłyka ) i ciężko będzie posprzątać. Bardziej praktyczne byłyby pewnie płytki (mopem można zetrzeć), ale żeby zrobić płytki to trzeba lać beton, czego wolałabym uniknąć. Podobają mi się płyty brukowe, takie duże prostokątne, ale te z kolei są okropnie drogie. Drewno odpada, bo po pierwsze nie za bardzo będzie mi pasowało a po drugie na pewno jest najmniej trwałym materiałem z tych wszystkich.

Co Wy o tym sądzicie? Dajcie znać, będę bardzo wdzięczna za Wasze rady, zwł. jeśli macie kostkę brukową na tarasie i jesteście z niej zadowoleni lub nie.

Pozdrawiam!

Wybudowałem drugi dom. W pierwszym położyłem gres, powierzchnia tarasu około 50 m. Niestety, ale potrzeciej zimie kafle zaczęły się odklejać. Oczywiście są specjalne kleje, ale strasznie drogie. W drugim domu położyłem mozaikę brukową. Są to kafle w trzech różnych wymiarach. Mam trzy tarasy na dwóch poziomach około 70m. Kupiłem w kolorze beżowym. Na tarasach nie griluję, ale są miejsca w których są plamy po imprezach, jednak jak od razu wymyjesz to nie ma ślady. Jednak jeżeli chcę któryś kafel wymienić to go wyjmę i wstawię nowy. Co będzie jeżeli którys Ci pęknie, będziesz go zbijała. Ja jestem absolutnie zadowolony.

Pozdrawiam

Jeszcze nie mam tarasu, ale zakupilem juz bruk klinkierowy. Wiem, cena robi swoje. Ale trzeba szukac, szukac i jeszcze raz szukac!:) Nie jestem przedstawicielem handlowym ani nie mam zwiazku z firma crh- na ich stronie jest zakladka wyprzedaze, czasem mozna cos ciekawego upolowac w cenie kostki betonowej, albo ciut drozej, sprawdzcie sami...

Pozdrawiam i zycze Szczesliwego Nowego Roku!