vanderbobo 24.07.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 cześć zapraszam serdeczenie do wpisywania swoich komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 04.08.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 jeszcze raz zapraszam do komentowania i oczywiście czekam na dobre rady i konstruktywną krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 09.08.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 zdjęcia widoczne tylko do ściany z cegły (do podtrzymania Terrivy).Dalej tylko puste ikonki.Poza tym powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 09.08.2006 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 u mnie widać wszystkie fotki, może to coś u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 10.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 już w porzšdku, chyba się co "zatło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.08.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Mam pytanie do kinkieru na kominach. Na jednej z fotek jest coś jakby obramowanie z drewna na kominie. Czy od tego miejsca dopiero jest klinkier? Jak to jest technicznie rozwiązane. Bo u mnie też kominy z podobnych pustaków, ale gdy robiłam wywiad i zgodnie z tym co potwierdził mój kierbud to obmurowanie powinno być od stropu bo inaczej nie ma się na czym klinkier trzymać. Więć trzeba murować naokoło najpierw cegłą a na samej górze nad dachem z klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 23.08.2006 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 nie ma potrzeby obmurowania od stopu, ta obramówka to jest cokół pod klinkier, jest szalunek zbrojony pręrami wpuszczonymi lekko w komin i na tym zaczyna się murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofart 29.08.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 WitamJestem tez szczęśliwym budowniczym Luny z archipelagu. Narazie na etapie piwnicy i fundamentów.Co do mieczy , to mam pytanie, czy obrabiałeś je jakoś na dokładnie, chodzi mi o heblowanie, czy na surowo z tartaku?Jak szerokie robiłeś schody na górę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 30.08.2006 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Miecze są obrobione na heblarce ( nie na super gładko, ale tak żeby wygladały dobrze), poza tym miecze są konieczne nad tarasem i wejściem bo tam okap jest na tyle duży że muszą go podpierać. Co do schodów to umiesciłem je w innym miejscu niż przewiduje projekt ponieważ w oryginale jest tak że są one praktyczenie na przeciwko wejscia, ja u nas zaprojektowałem je tak jak widać na 1 schemacie w 1 poście w dzienniku budowy. schody są 100cm. pytanie do Ciebie: budujesz piwnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofart 30.08.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Tak, buduje piwnicę, ale tylko pod częścią budynku (pod salonem, kuchnią, wiatrołapem i częścią korytarza). Spróbuję założyć dziennik budowy i postaram się sukcesywnie zamieszczać tam zdjęcia, których juz nazbierało się (żona mnie nazwała - szalony fotoreporter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.10.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 A mnie interesuje sprawa hydroforu- masz go w piwniczce, w kotlowni- , gdzie studnia, czy daleko od hydroforu?na jakiej głębokości woda?w studni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 11.10.2006 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 no więc tak wodę mam na głęgokosci 7m, odległoś studni od hydroforu to około 22m, hydrofor mam w garażu w takim mini kanale - widać to na ostatnim zdjęciu. pompa z Ożarowa (podobno ciągnie do 8m) a zbiornik z poduszką powietrzną 150l (około 35l wody do załączenia). Według hydraulika nie ma znaczenia z jakiej odległości poziomej hydrofor ciągnie wodę, no ale mi się wydaje że ma i doczytałem że ta pompa ciągnie do około 35m w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.10.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestorzy2 12.10.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witaj. Też chcemy zbudowac Lunę. Architekci nam odradzaja, bo twierdzą, ze dach jest drogi i budowa w ogóle. Jakie masz teraz odczucia. Nam ten projekt wstępnie pasuje.Czy salon nie jest za maly?Czy korytarze nie są za wąskie w części sypialnej? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofart 13.10.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Jakiej firmy montowałeś drzwi garażowe? W którym pomieszczeniu robiłeś rozdzielacze do podłogówki?Dachówka betonowa, czy ceramiczna? Mógłbyś pokazać na zdjęciu w większym zbliżeniu szczegół zakończenia dachu przy okapie, ciekaw jestem jak Ci to dekarz zrobił. Jeszcze jedno pytanie a oparcie miecza i miecze będziesz czasowo demontował przy docieplaniu budynku?PozdrawiamSofart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 13.10.2006 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witaj. Też chcemy zbudowac Lunę. Architekci nam odradzaja, bo twierdzą, ze dach jest drogi i budowa w ogóle. Jakie masz teraz odczucia. Nam ten projekt wstępnie pasuje. Czy salon nie jest za maly? Czy korytarze nie są za wąskie w części sypialnej? pozdrawiamy Nie jest to na pewno tani projekt, dach deskowany z dachówką betonową kosztował nas 14tyś materiał, 4,9tyś robocizna za montaż więźby, 2,5tyś za obicie deską i papą, 13tyś dachówka, 2,3tyś rynny, 7,7tyś okna dachowe (7 sztuk), 7,3 tyś robocizna za dachówkę. Czyli około 52tyś za kompletny dach. My zrobiliśmy z poddaszem użtykowym i podnieśliśmy je o 2 suporeksy i teraz mamy po podłodze 370m2 czyli dużo tak więc koszty budowy wzrosły. korytarze na pewno nie są za wąskie, czy salon jest za mały - chyba nie, szczególnie że zlikwidowaliśmy wnękę od strony tarasu tak więc doszło kilka metrów. Podsumówując dom jest duży, ale na pewno ładny. Nie wiem jak duzego domu szukacie. A i ważna sprawa - warto podnieść dach o te 2 suporeksy bo inaczej okapy dachu dojdą do połowy okien i dom będzie wyglądał jak by go dach przygniótł. jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 13.10.2006 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Jakiej firmy montowałeś drzwi garażowe? W którym pomieszczeniu robiłeś rozdzielacze do podłogówki? Dachówka betonowa, czy ceramiczna? Mógłbyś pokazać na zdjęciu w większym zbliżeniu szczegół zakończenia dachu przy okapie, ciekaw jestem jak Ci to dekarz zrobił. Jeszcze jedno pytanie a oparcie miecza i miecze będziesz czasowo demontował przy docieplaniu budynku? Pozdrawiam Sofart drzwi mam BIG TORa. Rozdzielacze do podłogówki jak i do grzejników będących na dole robiłem w garażu na ścianie na przeciwko bramy garażowej ( widać na ostatnich zdjęciach) a do grzejników na górze robiłem na górze w części nad garażem. dachówka UNIBET betonnowa rzymska zakończenia to długa historia - było tak że dachówki krańcowe nie dojechały na czas początku krycia dachówką, dekarze zostawili miejsce na nie i zaczeli kryć dalej. no i oczywiście zostawili za mało miejsca tak więc zaproponowali że zrobią inaczej i dali zwykłe dachówki na końcacvh i zakończyli obróbką z blachy - ale w sumie wyszło nawet bardzo ładnie. ( fotek w zbliŻeniu nie mam ale zrobię) mieczy nie demontuję bo mają funkcję nie tylko ozdobną ale naprawdę podpierają dach, szczególnie tak gdzie jest dłuższy okap, myślę że po ociepleniu zrobię na elewacji takie udawane deski do których będą niby przymocowane miecze ( mam nadzieję że piszę nie za badzo zawile) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestorzy2 15.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Właściwie dom o pow. 130+40m2 (na poddaszu) jest dla nas odpowiedni. Nie będziemy podnosić dachu, bo akurat taki "przygnieciony" dom nam się podoba. Ponadto ogród mamy od strony południowo-zachodniej, więc trochę osłony przed słońcem się przyda. Ale zainspirowani twoimi zmianami też wyciągniemy garaż i przestawimy schody. W części sypialnej też zmiany. Likwidując pokój chcemy powiększyć łazienkę i zrobić garderobę. Ponieważ nie mamy jeszcze projektu a w internecie wymiarów brak, mam pytanie o wielkość tej zlikwidowanej wnęki od ogrodu. Czy nie jest to dobre miejsce na poranną kawę? No i te miecze. Niby fajne, ale coś ich dużo. Czy wszystkie pełnią taką ważną konstrukcyjną rolę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.10.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 ta wnęka to około 8m2 te miecze nad częścią gdzie jest dłuższy okap są niezbędne ( tam okap wychodzi poza murłatę około 140cm!!!) a te dodatkowe miały pierwotnie funkcje ozdobną ale ja je umocowałem tak żeby też się na nich mógł oprzeć okap. Mieczy mam tyle ile jest w projekcie. czy dużo? nie wiem, mi się podoba. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofart 18.10.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 mam pytanie techniczne, na jakim serwerze umieszczasz zdjęcia, mi jakoś sie nie udaje, a chciałbym sie tez podzielić efektami swojej budowy... na jakim serwerze i jak się to robi?dzięki za odpowedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts