Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

raczki komentarze

Recommended Posts

witaj-my tez zdecydowalismy się na dachówke robena ale brazową(jednak mniej sie rzuca w oczy a ,że domek przy samej drodze nie chcemy ,żeby tak ise eksponował :lol: )ale jest bardzo ładna,zdradz w jakiej hurtowni braliscie-moze być na priv,a okienka to tez fakro ale z 24 % chyba-musze zerknąć do wyceny -też możesz zdradzic gdzie wytargowaliście taki upust? :lol: pozdrawiam i zycze powodzenia(aha klinkier tez robena? bo nasz tak tylko burgund i na kominy bralismy,czy u was tez idzie do tego klinkieru tyle tej specjalnej zaprawy? ale pytan :lol:

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj-my tez zdecydowalismy się na dachówke robena ale brazową(jednak mniej sie rzuca w oczy a ,że domek przy samej drodze nie chcemy ,żeby tak ise eksponował :lol: )ale jest bardzo ładna,zdradz w jakiej hurtowni braliscie-moze być na priv,a okienka to tez fakro ale z 24 % chyba-musze zerknąć do wyceny -też możesz zdradzic gdzie wytargowaliście taki upust? :lol: pozdrawiam i zycze powodzenia(aha klinkier tez robena? bo nasz tak tylko burgund i na kominy bralismy,czy u was tez idzie do tego klinkieru tyle tej specjalnej zaprawy? ale pytan :lol:

Robena zamówiłem w hurtowni w Morzyczynie, oni handlują tylko Robenem. Rabat jaki mi dali, to 18% od cen katalogowych.

Co do zaprawy, to na jedną paletę klinkieru robotnicy wykorzystali 10 worków.

• 1 month później...

pozdrawiam z centrum Polski

ciekawy jest twój dzienniczek, może skorzystam z Twoich doświadczeń i też pobuduję z Ytonga?

Kolor dachówki też mi się podoba... pomyślę, mam czas, zaczynam na wiosnę :D :D :D

życzę cierpliwości! pozdrawiam Twoją drugą połówkę i dzieciątka

całuski dla mojej imienniczki-Oleńki :p :p :p

• 1 month później...
Witam,

Wyrazy podziwu (szczerego!) dla inicjatywy dziennika! Z pewnością będę zaglądał do niego bo noszę z zamiarem budowy domu wiosną również w systemie Ytong pod Swarzędzem/Poznaniem.

Pozdr!

Sebi

P.S. Dobre zdjęcia!

• 5 weeks później...

śliczna dziewczynka, jak ma na imię ?

przypomniała mi się moja córeczka cztery lata temu ...

proszę o info w sprawie stropu

napisałeś w dzienniku : "Na szczęście okazało się, że strop wyszedł dużo taniej niż podawali w pierwszej wycenie. Miało być ok. 30 tys. a wyszło 19 tys. "

skąd wynikła taka różnica ?

ile macie m2 stropu ?

będę budowała z ytonga i zastanawiam się nad "kompletem", ale trochę odstrasza mnie właśnie jego cena

Witam,

Ja mam pytanie odnośnie tego stropu Ytonga. Jakbyśmy nie liczyli to wychodzi nam z grubsza PLN 210 netto za m2. W dzienniku wspomniales, że strop miał kosztować 30 tys a kosztował 19 tyś :o . Skąd taka rozbieżność? Jesteśmy zainteresowani stropem ytonga ale w porównaniach terriva wychodzi dużo taniej. Przynajmniej teoretycznie...

Pozdrawiam.

cena stropu nie jest uzależniona od kursu euro, jest stała i od 23.09.2006 r. do 31.01.2007 r. wynosi 852,80 + VAT za 1m3, wcześniej było 690 + VAT

w cenę wliczony jest transport

na strop w przeciwieństwie do bloczków i pozostałego asortymentu ytong nie są udzielane rabaty

cena 1 m2 zależy więc tylko od grubości stropu

przykładowo strop o grubości 20 cm kosztuje obecnie 170,56 zł/m2 + VAT

przy tak dużej różnicy musiał być chyba błąd w wycenie ewentualnie zmiana grubości stropu

dlatego pytałam o powierzchnię stropu - mogłoby to wyjaśnić różnicę

Co do stropu, to widocznie walnął się w obliczeniach, albo policzył mi po starej cenie.

Ale jeżeli obecna cena brutto wynosi ok 1000 zł za m3, to przy mojej brubości 20 cm i powierzchni ok. 100 m2, cena za strop będzie wynosiła 20 tys.

W takim razie uważam, że warto taki strop położyć. Przypomnę, że położenie takiego stropu zajmuje ok. 8 godzin.

Odchodzą koszty robocizny, wynajęcia szalunków, no i nie ma przestoju technologicznego i mostków termicznych.

• 3 weeks później...

Witaj. Podoba mi się Twój domek. Też mamy zamiar z narzeczoną budować z Ytonga, ale 40-tki. Nie wiesz czy można zewnętrzne ściany budować np. z 40-ki, a wewnętrzne nośne z 36,5? Czy działowe ścianki też robiłeś z Ytonga i czy to się opłaca? Jeszcze mam jedno pytanie czemu nad nadprożem okna jadalni (patrząc od frontu budynku) jest taka wylewka z betonu? Czy tak musiało być? Czy nie będzie tam mostka termicznego, czy chcesz to jeszcze oblepiać stropianem?

Pozdrawiam

Piękny domek, szczególnie podobają mi się przeszklenia ścian przy tarasie. Coś nietypowego a zarazem świetnie doświetla wnętrze. Na temat dachówki i dachu juz pisałam na innym wątku - rewelacja (mamy ten sam gust). Mam pytanie - jakie wymiary ma Wasze trójkątne okno na poddaszu i czy ono się otwiera/uchyla? Pozdrawiam, Ania

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...