Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nierównomierne grzanie grzejników

Recommended Posts

Mam problem z grzaniem grzejników w różnych pokojach, mam 16 grzejników i 7 z nich grzeje mocno a pozostałe słabiej. Mam starą instalacje która kiedyś była w układzie otwartym a w tamtym roku ją zamykałem, zamontowali mi odpowietrzniki na pionach. Na grzejnikach są jeszcze stare zawory parowe odkręcone na full, boję się ich ruszać bo zaczną cieknąć. Nie wiem co zrobić, myślę że wyjściem może być montaż nowych zaworów (może termostatyczne) i muszę założyć też zawory na powrotach grzejników i nimi powinienem pewno wyregulować przepływ, tzn. w tych grzejnikach w których mam teraz większą temperaturę muszę przykręcić zawory na powrocie. Nie wiem czy dobrze myślę, poradźcie mi coś.

Uważam, że nie obejdzie się bez ruszenia zaworów. Najlepiej byłoby wszystkie zawory wymienić na nowe, z głowicami termostatycznymi (lub same zawory, przystosowane do głowic termostatycznych). A temperaturę wyregulować nastawą wstępną i termostatami.

Czekam na tego Makroterma!.

Jeżeli CO, z pieca na paliwo stałe, to lepiej zostawić kilka grzejników bez termostatów.

Marek.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Marek K dnia 2003-03-21 10:10 ]

A jeżeli nie zastosuję zaworów termostatycznych to czy mogę założyć zwykłe zawory na zasilaniu grzejników i takie na klucz sześciokątny na powrocie grzejników. Czy będę mógł na tych zaworach wyregulować moją instalację? Gdzie lepiej regulować przepływ na powrocie czy na zasilaniu grzejnika?

Ja do MARKA-K? Dlaczego podpowiadasz, ze przy piecu na paliwo stale lepiej jest zostawic kilka grzejnikow bez zaworow?

Bardzo mnie to interesuje, poniewaz tak chcialam zrobic w dwoch

pomiesczczeniach na parterze, a pan instalator odpowiedzial,ze

musze dac termostaty wszedzie, bo mu "zepsuje" regulacje calym

ukladem co?!?

Miska

Ja podejrzewam że w przypaku turbokominka makroterm mogę wszędzie założyć zawory termostatyczne. Jeżeli zawory t. zostaną zamknięte a temp. w płaszczu wzrośnie to kominek przejdzie w tryb nadzoru i temperatura nie będzie wzrastać, będzie też cześciowo magazynowana w zasobniku cwu.

Miśka, co mogę napisać?.

Nic nie wiem o Twojej instalacji, ale zastanów się- teoretycznie, jest możliwość, że wszystkie głowice zamkną zawory. Co wtedy z odbiorem ciepła. Kocioł na paliwo stałe nie zgaśnie natychmiast, nawet jeżeli ma rozbudowaną automatykę, to wygzśnięcie paleniska będzie trwało min. 15min., a często powyżej 1h. A przez ten czas, co się stanie z tymi kW. To w niesprzyjających okolicznościach może być groźne!!!. Znacznie lepiej przegrzać jakieś pomieszczenie-nia.

A jeżeli chodzi o regulację, to fakt, trzeba przykryzować grzejniki które są najcieplejsze. A regulację przeprowadza się na zasilaniu!!!.

Marek.