Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeplywowy ogrzewacz wody

Recommended Posts

Planuje zakup przeplywowego ogrzewacza wody do nieduzego domku jednorodzinnego (wanna, natrysk, dwie umywalki i zlewozmywak), ale nie wiem jaka powinnien miec moc by byl wystarczajacy. Podobno nie ma sensu schodzic ponizej 18kW a i tak moze nie wystarczyc. Planowany przydzial energii el. to 25kW z zabezpieczeniem przedlicznikowym 3x40A (cokolwiek to znaczy ?!!!). Moze ktos ma doswiadczenie w tej kwestii i podpowie takiemu laikowi jak ja?

Rudy - a nie masz innej możliwości? Robiłem z ojcem instalacje elektryczne i Ci odradzam.

"Po pierwsze primo" - dużo będziesz płacił "abonamentu" (co miesiąc na rachunku masz stałą opłatę zależną od przydzielonej mocy),

Po drugie: 18kW to mało,

Po trzecie: drogie w użytkowaniu.

Jeżeli nie masz dostępu do gazu (można chyba też podgrzewać wodę gazem z butli ?) to proponowałbym Ci 2 zastępcze rozwiązania:

- pojemnościowy ,

- w połączeniu z przepływowego elektrycznego z kolektorem, choć to już jest drogie w inwestycji (a zwraca się przez jakieś 7 lat)

• 3 weeks później...

Ja mam przeplywowy (siemens) ale tez nie mam gazu.

Pominowszy wymogi pradu (zalatwialem sobie wiekszy przydzial mocy) to jest to w porzadku. Prad zuzywasz tylko podczas poboru cioeplej wody.

Natomiast co moge doradzic - w zimie wylaczam go a wode grzeje przy pomocy bojlera podlaczonego do pieca c.o. W ten sposob oszczedzam na pradzie do grzania cieplej wody. Dodatkowo (dla wygody) bojler jest na grzalke - jak na piecu przygasnie to woda w bojlerze i tak jest ciepla. A latem i piec i bojler nie bedzie uzywany.

Przepływowy podgrzewacz wody powinien być montowany blisko odbioru tj. np. w łazience. Chodzi o to, że włącza się pod wpływem przepływu wody. jeżeli umieści się go w oddali, chcąc pogrzewać wodę w całym domu (kuchnia, łazienka itp) spowoduje to konieczność spuszczania zimnej wody z rur za podgrzewaczem patrząc od strony przyłącza. Koszt tak otrzymywanej ciepłej wody jest duży, a jeszcze dojdzie dodatkowe grzanie wody, której się nie wykorzysta. Innym problemem jest określona wydajność takich podgrzewaczy. Można mieć problemy z ciepłą wodą w przypadku jednoczesnego korzystania z ciepłej wody w kilku miejscach, a na dodatek istnieje zagrożenie poparzenia gorącą wodą po zamknięciu jednego poboru (podgrzewacz pogdrzewa wodę do wysokiej temperatury, gdyż ma dość ograniczoną wydajność - jw.)

Ale gdybyś nie miał innego wyjścia to: zasilanie podgrzewacza wykonuje się kablem 5x6mm2 doprowadzonym bezpośrednio ze skrzynki bezpiecznikowej (bez żadnych połączeń), a zabezpieczenie należy dobrać do mocy podgrzewacza.

Osobiście nie polecam takiej metody - argumenty wyżej, a poza tym b. drogo.