Liwko 08.10.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A co powiecie na przepływowy podgrzewacz wody z zaworem termostatycznym?Zasada działania. Odkręcamy kran, włącza się podgrzewacz umiejscowiony przy kranie. Gdy dopłynie ciepła woda z podgrzewacza, zawór termostatyczny odcina przepływowy ogrzewacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.10.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A co powiecie na przepływowy podgrzewacz wody z zaworem termostatycznym? Zasada działania. Odkręcamy kran, włącza się podgrzewacz umiejscowiony przy kranie. Gdy dopłynie ciepła woda z podgrzewacza, zawór termostatyczny odcina przepływowy ogrzewacz. Ciekawa koncepcja. Nie wiem jak finansowo to wygląda, ale dla kogoś bez rurek dodatkowych idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A co powiecie na przepływowy podgrzewacz wody z zaworem termostatycznym? Zasada działania. Odkręcamy kran, włącza się podgrzewacz umiejscowiony przy kranie. Gdy dopłynie ciepła woda z podgrzewacza, zawór termostatyczny odcina przepływowy ogrzewacz. To nie jest głupia myśl ... taka koncepcja była już kiedyś omawiana. W przypadku oddalonego od zasobnika/bufora (i w sumie nie tylko) odbioru będzie się bardzo dobrze to sprawdzało. Tylko... zawsze jest jakieś "tylko" lub "ale" Gdyby taki podgrzewacz miał obsługiwać łazienkę dla wszystkich czynności w niej wykonywanych, to musi być odpowiedniej mocy, a ta z kolei wymaga doprowadzenia do w/w łazienki siły. 400V w pomieszczeniu mokrym nie będzie tolerowało absolutnie żadnej fuszerki w instalacji elektrycznej. Ale da się... i będzie to fajnie działało przy zerowych stratach ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ok, no to powałkujmy dalej.Gdzie to warto zastosować? wanna?-nieprysznic?-może być problem z odpowiednią regulacją (wiem bo miałem, koszmar)umywalka-tak (godziny mycia i kąpieli są w większości przypadków dość przewidywalne, czy w tym wypadku rzeczywiście nie lepsza była by zwyczajna cyrkulacja?)zlew w kuchni-moim zdaniem zdecydowanie tak. To jest najlepsze miejsce na tego typu instalację. Godzinowe ustawianie cyrkulacji dla kuchni nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.10.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Wiesz, wydaje mi się że tu nie chodzi o przewidywalność cyrkulacji i jej ustawianie, tylko o całkowitą z niej rezygnację.W przypadku oddalonego odbioru nie kładziesz rurki cyrkulacyjnej, nie musisz jej ocieplać i nie kupujesz w ogóle pompy cyrkulacyjnej.Bliższe wylewki (około 3-3,5m od zasobnikach) olewasz. To około 0,5 litra wody do spuszczenia i około 5s czekania aż pojawi się ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 08.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A zakładając, że ma być cyrkulacja, to jaką pompę dać, żeby była oszczędna, ale spełniała jak najlepiej swoje zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Jak to - jaką?Cyrkulacyjną! Niewiele ma wspólnego z tą od CO i trudno ją z czymkolwiek pomylić, jak się raz widziało.Choćby taka:http://www.sanrem.pl/WILO-STAR-Z-NOVA-pompa-cyrkulacyjna-c.w.u.---------------------------------_104_2.html Jak poprawnie zbudujesz układ CWU i cyrkulacji to za pakę fajek rocznie masz ZAWSZE ciepłą wodę po odkręceniu kranu.Niezależnie od tego - jak daleko masz kotłownię od kranu. Adam M. Edytowane 8 Października 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 09.10.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dzięki Adam, właśnie o podrzucenie jakiejś firmy mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2012 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 To był przykład...Niestety nie najtańszy, ale dobry...Jest tego sporo na rynku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 16.10.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Pompka zakupiona http://www.sanrem.pl/WILO-STAR-Z-NOVA-pompa-cyrkulacyjna-c.w.u.---------------------------------_104_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.10.2012 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Gratulacje! Teraz jeszcze tylko trzeba te rurki do wody i cyrkulacji poprowadzić jak należy, szczelność sprawdzić i tę pompkę włączyć! Termoizoluj te rurki tyle, ile tylko się da! Zrób im w ścianie miejsca jak na kanalizacyjną 110. Potem ustaw centralnie i piankuj do bólu. (i do równości ze ścianą). Nawet najgorsza pompka tyle nie weźmie energii co słabo otulona rurka CWU. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 05.12.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam, nie jestem w stanie samodzielnie rozstrzygnąć jednej kwestii. Zasadność zastosowania zaworu STAD w projektowanej cyrkulacji cwu? Ujęcie - woda miejska. Wydaje mi się, że nitka główna 25, piony 20, podejścia 16 oraz cyrkulacja 16 załatwia sprawę ciśnienia w instalacji. Planuje w łazience baterie z termostatem i sprawa ciśnienia jest bardzo istotna dla poprawności jej działania. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.12.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam, nie jestem w stanie samodzielnie rozstrzygnąć jednej kwestii. Zasadność zastosowania zaworu STAD w projektowanej cyrkulacji cwu? Ujęcie - woda miejska. [ATTACH=CONFIG]152553[/ATTACH] Wydaje mi się, że nitka główna 25, piony 20, podejścia 16 oraz cyrkulacja 16 załatwia sprawę ciśnienia w instalacji. Planuje w łazience baterie z termostatem i sprawa ciśnienia jest bardzo istotna dla poprawności jej działania. Dzięki za opinie. w tym miejscu zawór stad jest bezzasadny, ktoś kto go tam narysował "wiedział ze dzwonią ale nie wie w którym kościele" miały by sens 3 zawory na każdym pionie żeby je zrównoważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 06.12.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dziękuje za podpowiedź.Projekt jest w 100% mojego autorstwa, po lekturze dotyczącej cyrkulacji. Ja jestem jedynie inwestorem z ograniczonym zaufaniem do przyszłych wykonawców. W projekcie brak jest cyrkulacji, a ja uważam, że przy tak rozmieszczonych pomieszczeniach w domu jest ona niezbędna. Z koro ma ona ułatwiać mi życie to chcę aby działała bez zarzutu. Koncepcja - ciepła woda w każdym kranie po odkręceniu kurka, pompa załączana w godzinach porannych i wieczornych, oraz po osiągnięciu 47 stopni na powrocie odcięcie nitki cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ja doszedłem już do tego etapu budowy, że zaczynam intensywniej myśleć nad rozłożeniem rurek z wodą, cyrkulacji itd. U mnie rurki będą w podłodze a ponieważ mam podłogę na gruncie i tam wysypane ok 50cm pur jako ocieplenie, to cyrkluję, aby rurki cwu były w połowie tej grubości czyli ok 30cm nad gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 06.12.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jestem bardzo ciekawa jak proszek pur sprawdzi się jako ocieplenie podłogi. Ja nie mam tyle odwagi, aby spróbować wykorzystać go w swoim domu. Czy oprócz ceny ma jeszcze inne walory? Mam jeszcze czas do zapełnienia dziury i na razie skłaniam się do izolacji mieszanej perlitogips, miejscami perlitobeton i na górze styropian. Zatem u mnie cwu i cyrkulacja znajdować się będą w pierwszej lub pod pierwszą warstwą styropianu. Nie będę ich jakoś specjalnie ocieplać. Zastosuje ogólnodostępne otuliny z pianki poliuretanowej. Należy tylko pamiętać, aby ciepła woda i cyrkulacja znajdowały się maksymalnie najdalej od zimnej wody. Skupie się na ociepleniu rurek w ścianach i w kominie, zwłaszcza, że rurki w kuchni będą usytuowane na ścianie zewnętrznej. Tak sobie myślę, aby zgodnie z sugestią Adama_MK, do izolacji użyć pianki z kauczuku i dodatkowo w ścianie zewnętrznej wsadzić do rury 110 i zapiankować. To powinno powstrzymać nadmierne straty ciepła w cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 maksymalnie daleko czyli jak daleko Pur jako proszek mi się podoba, pięknie przepuszcza wodę, może sobie leżeć nieprzykryty i nic mu si e nie stanie itd. Jak się będzie sprawował zapewne napisze ale przecież nie tylko ja tak robię Adam wyraźnie daje do zrozumienia, ze trzeba je specjalnie ocieplać. Jak najlepiej się da. Wydaje mi się ze jestem co najmniej blisko tego co on pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2012 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Wkradła się jakaś niejasność!W ścianie robimy tyle miejsca, jak na rurkę 110.W tę przestrzeń wstawiamy rurkę CWU i cyrkulacji i zapiankowujemy do wypełnienia.Bo?Bo TA pianka (z puszki i dostępna za grosze) wiąże przyłączając cząsteczkę wody z pary wodnej zawartej w powietrzu.Nie bardzo da się zapiankować rurkę fi 110 w całej objętości!!!Piana nie zwiąże wgłębi i będzie się mazać do końca świata, bo ścianka pary wodnej do niej nie dopuści... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 06.12.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Czytałam i oglądałam zdjęcia z doświadczeń, ale wydaje mi się, że zastosowanie pur jako izolacji termicznej należy traktować jako nowinkę, niezbyt popartą danymi technologicznymi. Ja nie śmiem twierdzić, iż jest to złe, nie mam wiedzy na ten temat, tylko sama nie jestem do tego przekonana. Ale mam jeszcze trochę czasu, więc będę bacznie przyglądać się dalszym wpisom. Co do odległości rurki z ciepłą wodą od rurki z zimną, to myślę tu o 30-40cm. Chodziło mi raczej aby nie robić coś takiego przecież instalacja cwu nie musi leżeć w bliskim kontakcie z zimną wodą. Wiem, że ładnie to wygląda, ale i tak podłoga to przykryje, a zimna woda będzie chłodzić ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 06.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dziękuje Panie Adamie, blondynce należy tłumaczyć łopatologicznie. W innym wypadku tupałabym nogami i kazała hydraulikowi wsadzać rurki od cwu i cyrkulacji do rury kanalizacyjnej i piankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts