Piczman 26.11.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Po pierwsze Ja mam zawór ustawiony na 45 C. Po drugie w podłodze prawie 30 cm styropianu, a więc niecałe 15 cm ocieplenia rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.11.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Po pierwsze Ja mam zawór ustawiony na 45 C. Po drugie w podłodze prawie 30 cm styropianu, a więc niecałe 15 cm ocieplenia rurki Ciesze się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2010 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 A JAKIEJ termoizolacji?Mokrej pianki kładzionej na chudziaka?Kilometr to za mało....Aerożelu?Ze 2cm to sporo za dużo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Odkopię trochu ten temat. Trochu z innej beczki ale mam nadzieję że tu jest najlepsze miejsce na przedyskutowanie mojego przypadkowego doświadczenia.Otóż co powiecie na instalację zimnej i ciepłej wody w raz z cyrkulacją tylko dwiema rurkami. Stało się to u mnie całkiem przypadkiem. Mam kilka baterii termostatycznych i albo nie mają zaworków zwrotnych lub przepuszczają. Po nagrzaniu bufora z wężownicą CWU woda zaczęła krążyć grawitacyjnie wracając rurką zimnej wody. W tym momencie jest to dla mnie mały problem, po odkręceniu kranu muszę zaczekać by woda ostygła. Myślę że można by to wykorzystać dodając odpowiednio zawory zwrotne i termostatyczne w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.10.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A nie czytałeś "mojego przypadku" ?Cyrkulacja nie działała prawidłowo z zaworem mieszającym przy buforze bo brakowało zaworu zwrotnego.Po wstawieniu działa jak trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Czytałem ale ty masz wymuszoną i z osobną rurką. Twoją sytuacje doskonale rozumiem. Natomiast moja dała mi sporo do myślenia. Woda która powraca rurką cyrkulacyjną zwyczajnie się wychładza. Tu przy odkręceniu kranu wraca właśnie na kran. Tylko co widzę trza by taki układ wziąć w ryzy by pracował jak nam potrzeba a nie jak jemu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.09.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 WitamMam wątpliwość co do wykonania cyrkulacji według tego schematu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=2005697&viewfull=1#post2005697Sytuacja wygląda tak:rano wychodzę z domu, cyrkulacja jest nieużywana, wychładza się, wracam po pracy i co mam: wychłodzoną cyrkulację ponieważ zawór termostatyczny nie "puści" ciepłej wody do cyrkulacji dopóki ktoś nie otworzy gdzieś kranu i "spuści trochę ciśnienia". Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.09.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 http://www.images.insbud.net/articles/forum/zawor_termostatyczny_i_cyrkulacja.png Ja mam w ten sposób połączoną cyrkulację i działa bezproblemowo. Miesza albo z cyrkulacją, albo z bieżącą wodą. Zależy czy wodę się zużywa czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.09.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam Mam wątpliwość co do wykonania cyrkulacji według tego schematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła&p=2005697&viewfull=1#post2005697 Sytuacja wygląda tak: rano wychodzę z domu, cyrkulacja jest nieużywana, wychładza się, wracam po pracy i co mam: wychłodzoną cyrkulację ponieważ zawór termostatyczny nie "puści" ciepłej wody do cyrkulacji dopóki ktoś nie otworzy gdzieś kranu i "spuści trochę ciśnienia". Dobrze myślę? Jak pompa jest wyłączona i nie ma cyrkulacji to i woda się wychłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 14.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 nie rozumiem? to czyli nie ma sensu robić cyrkulacji żeby działała na przykład tylko rano i wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.09.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 nie rozumiem? to czyli nie ma sensu robić cyrkulacji żeby działała na przykład tylko rano i wieczorem? Od czym masz sterowaną pompę od cyrkulacji? Czasowo, na żądanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 14.09.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jeszcze nie mam, jestem przed instalacjami. Chciałbym, żeby włączała się np. czasowo zdefiniowane przeze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.09.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 "...jestem przed instalacjami...." To może zrób je po prostu DOBRZE!Zaoszczędzisz na koszcie komputera, który będzie pamiętał Twój rozkład dnia, przyzwyczajenia, będzie śledził, czy nie zbliżasz się do jakiegoś kranu, czy nie zapalasz światła w łazience itp... Co jest, że NIE DA SIĘ poprawnie zbudować tej prostej instalacji?Jakiś spisek ogólnoświatowy?Żydzi? Masoni, cykliści czy socjaliści? A może ... łysi?Dziwne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.09.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Dokładnie tak jak piszesz. Lepiej dobrze wykonać instalację i niech sobie chodzi bez całej automatyki i serwerowni szeroko rozumianej. Bo zamiast zainwestować w porządne ocieplenie ludzie wolą ładować kasę w sterowniki i automatykę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 15.09.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 prosiłbym o krótkie rozszerzenie definicji "dobrze"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Np nie kładzenie rurek od wody na chudziaki i przykrywanie ich styropianem tylko puszczenie ich w środkowej części styropianu. Mamy w ten sposób dodatkową izolację. Często instalatorzy co robią instalacje w plastikach nie dają na nie izolacji bo twierdzą, że dużo mniej ciepłą oddają od miedzianej. Jest to prawda, ale plastiki mimo wszystko też się ociepla i jest jeszcze lepiej. Nie ma sensu robić zbyt grubej rurki cyrkulacyjnej i dawać za mocnej pompy. Można pisać wiele, ale to majstry powinny o tym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.09.2012 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Każda instalacja zrobiona DOBRZE działa bez konieczności wspierania jej ekstra-wspomagaczami. Instalacja CWU oraz cyrkulacji CWU powinna być tak zbudowana, aby ciepła woda pojawiała się w kranie NATYCHMIAST po jego odkręceniu, a nie po kilku minutach.Co należy więc zrobić - aby akurat TAK działała?Należy termoizolować SKUTECZNIE a nie ESTETYCZNIE wszelkie jej elementy. Jak jest zwykle budowana?Ano... przychodzi fachmajster i układa rurki. Naciąga na nie takie śmieszne pianki o symbolicznej grubości i SOLIDNIE mocuje do podłoża, którym jest chudziak.Inwestor przychodzi, ogląda SUCHE rurki i dotykając pianki - stwierdza, że jest ona "ciepła" w dotyku.A do tego - wszystko ślicznie i równo LEŻY na tym chudziaku dobrze zamocowane.Potem na to wszystko kładzie się jakieś styro czy inne cud substancje i w efekcie chudziak zostaje odcięty od powiewów powietrza, które go dotąd osuszały i ogrzewały.Zaczyna przyjmować swój stan NATURALNY - czyli naciąga wodą z gruntu i ochładza się do jego średniorocznej temperatury - 7 do 10stC.To samo robią te śmieszne pianki na rurach wodnych na nim leżące....W efekcie - znakomita część rurek leży sobie cichutko w wilgoci/wodzie i pomimo pianek WCALE nie jest termoizolowana!Tworzy się układ pracujący tak:Puszczenie ciepłej wody z kranu powoduje, że te rurki się rozgrzewają, ale również ogrzewają swoje bezpośrednie otoczenie.Chudziaka i ziemię pod nim.Zakręcenie kranu powoduje błyskawiczne wychłodzenie wody w tych rurkach i na ciepłą, po odkręceniu kranu trzeba znowu czekać!MOŻNA usunąć tę wadę układu budując dodatkową rurkę - cyrkulację, w której woda ciepła krąży stale nie dopuszczając do tego, aby rurka z CWU się wyziębiła, ale jest to CIĄGŁY I STAŁY transport ciepła w podłoże domu!A to kosztuje....Czuje się to, jak ktoś ma bojler. Moment popracuje cyrkulacja - i jest zimny! CZEMU, do stu tysięcy kul i kartaczy, grubo opatula się bojlery, bufory i wszelkie zbiorniki prawie zupełnie ignorując resztę układu (rury)?Przecież łączna powierzchnia tych rur bywa WIĘKSZA od powierzchni bojlera!!!! Pytasz - jak zbudować DOBRZE układ CWU?W ścianach wyrypać kanały jak pod kanalizacyjną 110.W tych kanałach centralnie umieścić rurki CWU i cyrkulacji.Rurka cyrkulacji może dotykać rurki CWU.Taki kanał zapiankować do pełna a nadmiary odciąć jakim nożykiem.Na chudziaku układać rurki na jakich podstawkach, cegłach, klockach tak - aby były w połowie planowanego docieplenia.Wygląda to niechlujnie i nieestetyczne, ale jest POPRAWNE!Po zrobieniu ocieplenia te rurki będą miały termoizolację naprawdę solidną, podobną do samego bojlera.A jak jaki kran mamy daleko od bojlera - budujemy cyrkulację, załączamy ją i zapominamy o sprawie.CAŁOŚĆ traci poszczególne waty mocy cieplnej a nie kilowaty!Wtedy , jak bojler nagrzejemy, to może sobie w tym stanie kilka dni powisieć i nadal mamy ciepła wodę po odkręceniu kranu. Czy to NAPRAWDĘ tak trudno zrozumieć?Czy naprawdę dom w budowie musi WYGLĄDAĆ zamiast działać? Ja już słyszałem takie zdania, że "nie ocieplamy grubo, bo jakby to wyglądało!"No, jak kto bogaty, to stać go na to, aby mu "wyglądało" pod tynkiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.09.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 dzięki, zanotowane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.09.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) prosiłbym o krótkie rozszerzenie definicji "dobrze" Pozdrawiam Poza cennymi poradami adam_mk dotyczącymi prawidłowego ocieplenia rur, proponowałbym zastosować (jako najbardziej praktyczną) cyrkulację "na żądanie" z opcją załączania na określony czas (czyli tak, jak chciałeś ). Potrzebny do tego będzie (nawet) początkujący elektryk-automatyk oraz włącznik impulsowy i przekaźnik czasowy. Gdy potrzebujemy ciepłą wodę, jedyną czynnością będzie naciśnięcie tego przełącznika impulsowego typu "naciśnij i zapomnij". Pompa cyrkulacyjna włączy się na nastawiony czas a potem sama się wyłączy i będzie czekała na następny "rozkaz" Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.09.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Jak się zastosuje do rad Adama, to cyrkulacja na żądanie nie będzie mu potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts