autorus 06.12.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 łopatologiczność przydaje się nie tylko blondynkom, uwierz mi Tylko inni się nie przyznają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.12.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dziękuje za podpowiedź. Projekt jest w 100% mojego autorstwa, po lekturze dotyczącej cyrkulacji. Ja jestem jedynie inwestorem z ograniczonym zaufaniem do przyszłych wykonawców. W projekcie brak jest cyrkulacji, a ja uważam, że przy tak rozmieszczonych pomieszczeniach w domu jest ona niezbędna. Z koro ma ona ułatwiać mi życie to chcę aby działała bez zarzutu. Koncepcja - ciepła woda w każdym kranie po odkręceniu kurka, pompa załączana w godzinach porannych i wieczornych, oraz po osiągnięciu 47 stopni na powrocie odcięcie nitki cyrkulacyjnej. a to gratulacje laik rysujący taki schemat rzadko się zdarza, nie pamiętam kto ale ktoś tutaj z forum poddał pomysł podłączenia pompki cyrkulacyjnej pod wyłącznik prądu w łazience, uważam że to chyba najoszczędniejszy pomysł przy małych odległościach, wchodząc do łazienki włączamy światełko i zanim odkręcimy wodę mamy już ciepłą, wnioskuję z tego co piszesz że masz spore odległości do cyrkulowania więc na pewno zostaw miejsce na te zawory stad jeśli ich ma początku nie założysz to gdyby nierówno chodziły poszczególne piony lub któryś nie chodził to będziesz musiała je założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.12.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Czytałam i oglądałam zdjęcia z doświadczeń, ale wydaje mi się, że zastosowanie pur jako izolacji termicznej należy traktować jako nowinkę, niezbyt popartą danymi technologicznymi. Ja nie śmiem twierdzić, iż jest to złe, nie mam wiedzy na ten temat, tylko sama nie jestem do tego przekonana. Ale mam jeszcze trochę czasu, więc będę bacznie przyglądać się dalszym wpisom. Co do odległości rurki z ciepłą wodą od rurki z zimną, to myślę tu o 30-40cm. Chodziło mi raczej aby nie robić coś takiego [ATTACH=CONFIG]152660[/ATTACH] przecież instalacja cwu nie musi leżeć w bliskim kontakcie z zimną wodą. Wiem, że ładnie to wygląda, ale i tak podłoga to przykryje, a zimna woda będzie chłodzić ciepłą. dobrze myślisz powinno się robić jak największe odległości pomiędzy instalacjami jeżeli tylko jest taka możliwość bo łatwiej je izolować ale też w razie naprawy awarii nie grozą nam przypadkowe zniszczenia innych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 07.12.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Załączanie pompy cyrkulacyjnej włącznikiem od oświetlenia w moim przypadku nie zda się na nic. Dwie łazienki posiadają okna, więc raczej jest mała szansa na to aby w ciągu dnia do umycia rąk potrzebne było dodatkowe oświetlenie. Stąd pomysł pompy z zegarem. Pompa cyrkulacyjna pracuje rano 6-8 i popołudniu 15-23. W weekendy cały dzień. Jedynym sposobem na ograniczenie pracy pompy, tak mi się wydaje, jest założenie termostatów odcinających poszczególne obiegi i dobra, nawet bardzo dobra izolacja rurek cwu i cyrkulacji. Obieg I - na piętro - będzie liczył sobie ok 10 m od zasobnika do ostatniego ujęcia wody, Obieg II - duża łazienka - ok. 17 m, Obieg III - mała łazienka i kuchnia - 14 m, Czyli jak rozumiem zaraz po zaworach MTCV na wszystkich trzech obiegach pozostawiam trochę miejsca na wszelki wypadek, gdyby zaszła konieczność regulacji ciśnienia za pomocą zaworu STAD? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jeżeli będzie zmywarka, to z własnego doświadczenia wiem, że ciepła woda w kuchni jest niezmiernie rzadko potrzebna. Ja bym dzisiaj cyrkulacji nie robił. Może dałbym jakiś mały przepływowy, ale i tak rzadko bym z niego korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2012 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Krótko i na temat:Jeżeli kran jest o całe dwa metry od zasobnika/bufora/źródła CWU - cyrkulacja jest zbędna.Jeżeli taki kran jest "daleko" - budujemy obieg cyrkulacyjny.Ale...Jeżeli zbudujemy go źle - mamy wór bez dna...Jeżeli zbudujemy go DOBRZE - wszelkie sterowniki, czasówki, wyzwalacze i podobne cuda NIE SĄ POTRZEBNE.Bo?Bo jaka jest różnica, czy woda w ciepłej (takiej, która ciepła nie traci) rurce stoi czy płynie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Bo jaka jest różnica, czy woda w ciepłej (takiej, która ciepła nie traci) rurce stoi czy płynie? Adam M. Gdy będzie super hiper ocieplone, że nie będzie żadnych strat po drodze to nie ma różnicy. Ale pokaż mi choć jedną taką instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ale pokaż mi choć jedną taką instalację... Zapewne w ... próżni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja znam takich ze cztery... DLATEGO założyłem ten wątek! Co jest, kurna Wasza chata, ze tak prostego układu nie da się zrobić DOBRZE?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja znam takich ze cztery... Ja ja, Volkswagen Można to zrobić zapewne dość dobrze, ale bez jaj, straty zawsze będą. Może małe, ale będą. Ja mam to dość skopane, chyba trzeba się znowu zacząć budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Pompka cyrkulacji może pobierać około 5W.Jak rurki ciepła prawie nie tracą to koszt utrzymania systemu jest pomijalny.DLATEGO się to TAK robi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.12.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 masz trochę racji Adamie ale te obecnie budowane budynki mają dość cienkie ściany w których gruba izolacja jest niemożliwa ze względu na podcinanie konstrukcji na kondygnacjach też stropy cienkie dlatego jak się nie buduje pasywniaka lub "zamczyska" to trzeba myśleć o automatyce do cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Wybacz, ale...Nie budowałbym guwniatej konstrukcji "bo tak się tera robi"Coś trzeba wybrać!A mnie dziwi zamiłowanie do budowania bieda-domków za sporą kasę...NIE DA SIĘ zbudować swojego domu DOBRZE?!CZEMU?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.12.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Wybacz, ale... Nie budowałbym guwniatej konstrukcji "bo tak się tera robi" Coś trzeba wybrać! A mnie dziwi zamiłowanie do budowania bieda-domków za sporą kasę... NIE DA SIĘ zbudować swojego domu DOBRZE?! CZEMU?!!! Adam M. tu się nie zrozumieliśmy ja piszę o tym co widzę na robotach, swój domek mam z 35cm izolacją za małą kasę i chyba na rurki nie założę izolacji lub bardzo cienką bo będą leżały w szkielecie wypełnionym watą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.12.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 NIe każdy ma 20 czy 30cm ocieplenia w podłodze. Ja mam piwnicę więc na podłogę parteru nie dam 35cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2012 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ale również - NIE POTRZEBUJESZ, dla osiągnięcia takiego samego efektu!Tylko nie wiem, czy o tym wiesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 09.12.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Kolejny bardzo przydatny temat i rady Adama. Zwiększanie jakości poprzez poprawne wykonanie. psPrzydałby się spis wszystkich rad Adama bo szukanie nie jest proste tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.12.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ale również - NIE POTRZEBUJESZ, dla osiągnięcia takiego samego efektu! Tylko nie wiem, czy o tym wiesz... Adam M. Wiem że straty są mniejsze niż na gruncie, ale nie chciał bym też podgrzewać niepotrzebnie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2012 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Poszukaj spisu "bajcika" Porządkuje myśli genialne i takie sobie. Moje i innych też. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2012 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 fenix2 To zrób to DOBRZE! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts