Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU - Wór bez dna?

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 525
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje za podpowiedź.

Projekt jest w 100% mojego autorstwa, po lekturze dotyczącej cyrkulacji. Ja jestem jedynie inwestorem z ograniczonym zaufaniem do przyszłych wykonawców. W projekcie brak jest cyrkulacji, a ja uważam, że przy tak rozmieszczonych pomieszczeniach w domu jest ona niezbędna. Z koro ma ona ułatwiać mi życie to chcę aby działała bez zarzutu. Koncepcja - ciepła woda w każdym kranie po odkręceniu kurka, pompa załączana w godzinach porannych i wieczornych, oraz po osiągnięciu 47 stopni na powrocie odcięcie nitki cyrkulacyjnej.

a to gratulacje laik rysujący taki schemat rzadko się zdarza, nie pamiętam kto ale ktoś tutaj z forum poddał pomysł podłączenia pompki cyrkulacyjnej pod wyłącznik prądu w łazience, uważam że to chyba najoszczędniejszy pomysł przy małych odległościach, wchodząc do łazienki włączamy światełko i zanim odkręcimy wodę mamy już ciepłą,

wnioskuję z tego co piszesz że masz spore odległości do cyrkulowania więc na pewno zostaw miejsce na te zawory stad jeśli ich ma początku nie założysz to gdyby nierówno chodziły poszczególne piony lub któryś nie chodził to będziesz musiała je założyć

Czytałam i oglądałam zdjęcia z doświadczeń, ale wydaje mi się, że zastosowanie pur jako izolacji termicznej należy traktować jako nowinkę, niezbyt popartą danymi technologicznymi. Ja nie śmiem twierdzić, iż jest to złe, nie mam wiedzy na ten temat, tylko sama nie jestem do tego przekonana. Ale mam jeszcze trochę czasu, więc będę bacznie przyglądać się dalszym wpisom.

Co do odległości rurki z ciepłą wodą od rurki z zimną, to myślę tu o 30-40cm. Chodziło mi raczej aby nie robić coś takiego

[ATTACH=CONFIG]152660[/ATTACH]

przecież instalacja cwu nie musi leżeć w bliskim kontakcie z zimną wodą.

Wiem, że ładnie to wygląda, ale i tak podłoga to przykryje, a zimna woda będzie chłodzić ciepłą.

dobrze myślisz powinno się robić jak największe odległości pomiędzy instalacjami jeżeli tylko jest taka możliwość bo łatwiej je izolować ale też w razie naprawy awarii nie grozą nam przypadkowe zniszczenia innych instalacji

Załączanie pompy cyrkulacyjnej włącznikiem od oświetlenia w moim przypadku nie zda się na nic. Dwie łazienki posiadają okna, więc raczej jest mała szansa na to aby w ciągu dnia do umycia rąk potrzebne było dodatkowe oświetlenie. Stąd pomysł pompy z zegarem. Pompa cyrkulacyjna pracuje rano 6-8 i popołudniu 15-23. W weekendy cały dzień. Jedynym sposobem na ograniczenie pracy pompy, tak mi się wydaje, jest założenie termostatów odcinających poszczególne obiegi i dobra, nawet bardzo dobra izolacja rurek cwu i cyrkulacji.

parter.jpg

Obieg I - na piętro - będzie liczył sobie ok 10 m od zasobnika do ostatniego ujęcia wody,

Obieg II - duża łazienka - ok. 17 m,

Obieg III - mała łazienka i kuchnia - 14 m,

Czyli jak rozumiem zaraz po zaworach MTCV na wszystkich trzech obiegach pozostawiam trochę miejsca na wszelki wypadek, gdyby zaszła konieczność regulacji ciśnienia za pomocą zaworu STAD?

Dziękuje.

Krótko i na temat:

Jeżeli kran jest o całe dwa metry od zasobnika/bufora/źródła CWU - cyrkulacja jest zbędna.

Jeżeli taki kran jest "daleko" - budujemy obieg cyrkulacyjny.

Ale...

Jeżeli zbudujemy go źle - mamy wór bez dna...

Jeżeli zbudujemy go DOBRZE - wszelkie sterowniki, czasówki, wyzwalacze i podobne cuda NIE SĄ POTRZEBNE.

Bo?

Bo jaka jest różnica, czy woda w ciepłej (takiej, która ciepła nie traci) rurce stoi czy płynie?

Adam M.

masz trochę racji Adamie ale te obecnie budowane budynki mają dość cienkie ściany w których gruba izolacja jest niemożliwa ze względu na podcinanie konstrukcji na kondygnacjach też stropy cienkie dlatego jak się nie buduje pasywniaka lub "zamczyska" to trzeba myśleć o automatyce do cyrkulacji

Wybacz, ale...

Nie budowałbym guwniatej konstrukcji "bo tak się tera robi"

Coś trzeba wybrać!

A mnie dziwi zamiłowanie do budowania bieda-domków za sporą kasę...

NIE DA SIĘ zbudować swojego domu DOBRZE?!

CZEMU?!!!

Adam M.

Wybacz, ale...

Nie budowałbym guwniatej konstrukcji "bo tak się tera robi"

Coś trzeba wybrać!

A mnie dziwi zamiłowanie do budowania bieda-domków za sporą kasę...

NIE DA SIĘ zbudować swojego domu DOBRZE?!

CZEMU?!!!

Adam M.

tu się nie zrozumieliśmy ja piszę o tym co widzę na robotach, swój domek mam z 35cm izolacją za małą kasę i chyba na rurki nie założę izolacji lub bardzo cienką bo będą leżały w szkielecie wypełnionym watą