kajmanxxl 09.12.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Wiem że straty są mniejsze niż na gruncie, ale nie chciał bym też podgrzewać niepotrzebnie stropu. dobrze myślisz, nie zapomnij tylko o mostkach termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 09.12.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie w związku z moja instalacją cwu i cyrkulacji.Schemat instalacji przewiduje piony w przekroju 20, a dopiero później do poszczególnych instalacji redukcja na 16. Cyrkulacja cała w 16.Natomiast wyjście z pieca ciepła woda użytkowa R 1/2, zimna woda użytkowa R 1/2, cyrkulacja R 1/2. Czy zatem ma sens instalacja w cwu w 20 skoro wyjście z pieca jest 1/2 cala? Czy to zwężenie nie płynie na spadek ciśnienia w instalacji?Choć może nie będzie problemu, ponieważ średnica wewnętrzna rury pex 20 to 15,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.12.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 dobrze myślisz, nie zapomnij tylko o mostkach termicznych Których mostkach term.? Co masz na myśli? Mam jeszcze jedno pytanie w związku z moja instalacją cwu i cyrkulacji. Schemat instalacji przewiduje piony w przekroju 20, a dopiero później do poszczególnych instalacji redukcja na 16. Cyrkulacja cała w 16. Natomiast wyjście z pieca ciepła woda użytkowa R 1/2, zimna woda użytkowa R 1/2, cyrkulacja R 1/2. Czy zatem ma sens instalacja w cwu w 20 skoro wyjście z pieca jest 1/2 cala? Czy to zwężenie nie płynie na spadek ciśnienia w instalacji? Choć może nie będzie problemu, ponieważ średnica wewnętrzna rury pex 20 to 15,5 mm. Nie rozumiem co ma wyjście z pieca do cyrkulacji. Chyba że to piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 09.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Piec kondensacyjny gazowy Viessmann,ale o cyrkulacje się nie boje, bo cyrkulacja w fi 16 wejście do pieca R 1/2, czyli ok.gorzej z cwuwyjście cwu z pieca R 1/2, a ja chciałam piony instalacji zrobić w fi 20Zawór 1/2 cala nie bardzo pasuje do fi 20 w związku z mniejszą średnicą od rurkiCzyli powstaje przewężenie na instalacji, co skutkuje spadkiem ciśnienianie wiem, czy dobrze kombinuje:rolleyes:co za tym zrobićinstalację w fi 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2012 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Piec kondensacyjny gazowy Viessmann, ale o cyrkulacje się nie boje, bo cyrkulacja w fi 16 wejście do pieca R 1/2, czyli ok. gorzej z cwu wyjście cwu z pieca R 1/2, a ja chciałam piony instalacji zrobić w fi 20 Zawór 1/2 cala nie bardzo pasuje do fi 20 w związku z mniejszą średnicą od rurki Czyli powstaje przewężenie na instalacji, co skutkuje spadkiem ciśnienia nie wiem, czy dobrze kombinuje:rolleyes: co za tym zrobić instalację w fi 16? coś mi tu się nie podoba narysuj cały schemat instalacji włącznie z piecem bo na schemacie masz zasobnik a tu piszesz o piecu kondensacyjnym piec owszem a wyjście dla cwu 1/2cala ale zasobnika takiego nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 11.12.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ponieważ w pierwszej wersji myślałam oKotle gazowym kondensacyjnym Vaillant eco TEC plus VC 186/3-5 z zasobnikiem VIH R 120 i on posiada wyjście cwu R 3/4ale rozważam też inny wariantPiec gazowy kondensacyjny Viessman Vitodens 222-F typ FS 2 B i tu jest problem - wyjście cwu R 1/2I zastanawiałam się, czy w takim razie jak planuje instalacje cwu w 20/16, to czy jestem skazana na wariant I, czy mam jeszcze inne możliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wpisz w Google "prawo ciągłości strugi" , poczytaj i zadecyduj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 11.12.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Nie byłam geniuszem w szkole z fizyki, więc nie wiem czy dobrze rozumujeJeśli ciecz przepływa z rurki o mniejszym przekroju do rurki o większym przekroju to zmniejsza się prędkość przepływu cieczy, co jest rzeczą dla mnie logiczną, a zwiększa się ciśnienie?Jeżeli dla danej strugi przekrój poprzeczny ma w pewnym miejscu większą powierzchnię, to panuje tam większe ciśnienie niż w miejscu gdzie przekrój poprzeczny jest mniejszy.Jest to tzw. paradoks hydrodynamiczny.Czyli przy wariancie z piecem woda w instalacji cwu będzie płynąć powoli, ale z większym ciśnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 oj wybacz Adamie ale mi się nie chce analizować tego prawa bo jak czytam opis Kasi to już mnie głowa boli prosto to jest tak średnica wylotowa z zasobnika ma być jak największa więc o tej 1/2 cala zapomnij Kasiu jak chcesz mieć jakiś pożytek z tych dwóch łazienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 12.12.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dzięki, tak też myślałam, ale wolałam się upewnić. Pozostaje wariant I z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 17.12.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Też znalazłem podobny schamat jak kasia_2401 gdzie zawór stad jest jeden: http://www.tah.wroc.pl/artykuly_techniczne_2_11.html , ale rozumiem, że takie założenie jest błędne z tego co pisze kajmanxxl... i bądź tu mądry:) Czy stosowanie zaworów termostatycznych jest w ogóle potrzebne (cały ten bełkot marketingowy brzmi pięknie... zmniejszenie przepływu jeżeli nie korzystamy z danego obiegu, piękne równoważenie... itd)? Planuję 3 nitki cyrkulacji: 10 metrów, 8 metrów i 3 metry - co do tej się zastanawiałem czy w ogóle robić ale jak już wszystko to wszystko:) darowałem sobie tylko cyrkulację do wanny, choć tą 8 metrową może też wywalę bo prowadzi w sumie tylko do zlewu w kuchni, stąd też moje dywagacje... Mam jeszcze jedno pytanie... specjalnie szukam miejsca żeby poprowadzić nitki cyrkulacji tak jak radzi adam_mk, ale z drugiej strony producent nie zaleca stosowanie izolacji na zaworze termostatycznym... nie będą one wtedy przypadkiem świetnymi mostkami termicznymi? Jak to rozwiązać? Edytowane 17 Grudnia 2012 przez rudy_stp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 18.12.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że nie zawsze należy projektować cwu i cyrkulację jako magistralę gwiazdy. w moim przypadku, kiedy łazienki są oddalone od siebie 15 m, był to jedyne słuszne rozwiązanie. Wszystko zależy od lokalizacji ujęć w domu. Może wystarczy przeciągnąć drugą nitkę, aby również w kuchni uzyskać komfort ciepłej wody. A co do straty na ciepłej wodzie to zawór nie ma dużej powierzchni w stosunku co całej instalacji rurek i raczej na niej skupiłabym swoją uwagę przy izolacji. Rurki, rurki i jeszcze raz rurki dobrze ocieplić. Co do zastosowania zaworów, to ja miałam na względzie pracę pompy. Nie widzę sensu pracy pompy gdy mam w rurkach ciepłą wodę. Ale to tylko moje przemyślenia, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.12.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 wszystko zależy od konkretnego budynku i instalacji jej długości, zawory muszą być w stale dostępnym miejscu i trzeba im zrobić "skrzynki"z drzwiczkami zaizolowanymi, oczywiście na niektórych instalacjach są konieczne a na innych nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 19.12.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Po rozmowie z hydraulikeim stanęło na tym, że zawory termostatyczne sobie darujemy, poproszę go tylko, żeby na wszelki wypadek zostawił na nie miejsce. Sądzicie, że wykonalne było by podłączenie podłogówki do cyrkulacji? Mam dwie niewielkie łazienki, byłem już zdecydowany na matę grzejną (chodzi mi głownie o efekt ciepłej podłogi) ale skoro i tak robimy wylewkę nie ma problemu żeby położyć ogrzewanie wodne. Pytam o podłączenie jej do cyrkulacji dlatego, że piec sterowany sterownikiem pokojowym w okresie cieplejszych dni przeszedłby tylko na podgrzewanie zasobnik (150l)... jeżeli instalacja była by zrobiona jako zwyczajna pętla z zaworem RTL na powrocie w pewnym momencie skończyłby się efekt ciepłej podłogi... Zdaje mi się, że gdybym podłączył podłogówkę do cyrkulacji powstałaby taka niezaizolowana pętla w której temperatura i obieg ciepłej wody byłby sterowana przez zawór RTL... a tym samym efekt ciepłej podłogi miałbym przez cały rok... Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2012 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Najmniejszego nie ma!Azbestowe kapcie dla rodziny kupisz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Najmniejszego nie ma! Azbestowe kapcie dla rodziny kupisz? Adam M. Latem, podczas upałów, nie ma nic lepszego jak chłodny prysznic. Wchodzisz do łazienki a tu zoonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 niektóre pomysły nowych członków forum potrafią rozbawić do łez:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 I te azbestowe kapcie Adama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 20.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 niektóre pomysły nowych członków forum potrafią rozbawić do łez:lol2::lol2: Jeżeli kobieta chce żeby nawet na wiosnę/jesień (lato w sumie też rano była ciepła podłoga w łazience to szukasz rozwiązania zadając pytania... a, że czasem pobłądzę to inna sprawa przynajmniej nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia tak jak 99% narodu gada na służbę zdrowia a są w tym względzie ciemni jak czarna dziura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.12.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jeżeli kobieta chce żeby nawet na wiosnę/jesień (lato w sumie też rano była ciepła podłoga w łazience to szukasz rozwiązania zadając pytania... a, że czasem pobłądzę to inna sprawa przynajmniej nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia tak jak 99% narodu gada na służbę zdrowia a są w tym względzie ciemni jak czarna dziura... w takiej sytuacji można Cię zrozumieć ale to temat o tym jak zaoszczędzić na CWU a to co napisałeś jest totalnie przeciwne podłącza się do CWU grzejniki drabinki łazienkowe w krajach o dużej wilgotności powietrza są one specjalnie wykonane z mosiądzu i służą suszeniu ręczników ale z podłogówką nigdy się nie spotkałem, jest to na pewno kwestia odpowiednich materiałów bo do cwu nie możesz dolewać żadnych środków chemicznych, najbardziej wrażliwym punktem był by tan "cudowny" RTL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts