adam_mk 21.12.2012 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 W takim celu można przecież, niezależnie od wodnego ogrzewania podłogowego, zatopić pod kaflami/pokryciem podłogowym zwykłą elektryczną matę grzewczą.Po co grzałą grzać CWU latem, aby wodą z CWU grzać podłogę pokonując naprawdę spore trudności?Da się prościej, łatwiej i taniej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowiec 30.05.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Mam pytanie do osób, które mają zrobione instalacje w pex na rozdzielaczach. Powiedzcie mi czy cyrkulacje macie zrobioną do rozdzielaczy czy pod sam kran? Ja w przypadku gdy miałbym do samych rozdzielaczy to najdalszy punkt poboru od rozdzielacza to 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.05.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Odświeżam wątek - uruchomiłem wczoraj po raz pierwszy cyrkulację. Pompa wilo star z nova chodziła przez całą dobę. W tym czasie kocioł na dogrzewanie wody zużył 1m3=2PLN. Mam być z tego zadowolony czy załamany? Dom duży, 3 łazienki, kuchnia i pralnia - wszędzie cyrkulacja.Temperatura wody na start pomiaru 42C, a po 24h 37C. Ciepłej wody w tym czasie było pobranej - około 10 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.05.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 ...Ciepłej wody w tym czasie było pobranej - około 10 litrów. No to chyba masz odpowiedź. Sama cyrkulacja będzie cię miesięcznie kosztowała około 70zł, (2zł to trochę mało jak za gaz, bliżej 2,4zł). Do tego sobie dodaj ogrzanie wody x zużycie. Ja przy trzech osobach, pompie ciepła, ale bez cyrkulacji płacę za ciepłą wodę około 30zł miesięcznie. Jak widzisz nie masz z czego się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.05.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) No nie wychodzi to na razie zbyt optymistycznie. Poizoluję jeszcze lepiej w kotłowni rury, pompę i kolanka. Być moze też wyłączy się cyrkulację w nocy. Jak się tez zamieszka - pobierana woda będzie zmniejszała straty samej cyrkulacji. Ale powiedzmy jak sie wszystko zoptymalizuje to mysle ze nie bedzie mniej strat niż 0,5m3 gazu/dobę. 1m3 gazu nie kosztuje w Warszawie 2,4. Kosztuje dokładnie 1,987PLN. Czyli docelowo 30zł za cyrkulację miesięcznie wg mojego szacowania. Zimą można powiedzieć że ten komfort będzie za darmo bo ciepło stracone ogrzeje dom Na razie jeśli 1m3 na dobę to około 9kwh/dobę czyli 375W stałej straty w czasie. To więcej niż się spodziewałem bo wszystkie rury mam dobrze zaizolowane i w warstwie ocieplenia. Jedynie w kotłowni parę kolanek jest gołych i cienka otulina. Zobaczę jak wypadnie druga doba testu Edytowane 19 Maja 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.05.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Po pierwsze po co ci cyrkulacja całą dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.05.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 To był tylko test. W nocy niepotrzebna. A w dzień sądzę że nie ma znaczenia czy bedzie chodzić co godzinę czy co 15 min straty i tak będą podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nestorius 20.05.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Ja robię cyrkulację, ale żeby działała, będzie w kuchni czujka ruchowa lub wyłącznik. Będzie potrzeba to wcisnę przycisk i cyrkulacja ruszy. Wiem od znajomych, że takie rozwiązanie się sprawdza w przeciwieństwie do przepuszczania CWU non stop, które generowało im wcześniej naprawdę spore koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.05.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Jak cyrkulację zrobi się DOBRZE, tak jak i cały układ CWU, to jej działania całodobowego finansowo się nie zauważa.Co jest, kurza stopa, że tak prostego układu nie wykonuje się poprawnie?GRYZIE ludzi dobre ocieplanie rurek?A dobre ocieplanie ścian zewnętrznych jakoś nie gryzie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.05.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Cyrkulacja u mnie jest wykonana poprawnie. Wszystko jest dobrze zaizolowane i mysle ze mało kto ma taką izolacje jak jest u mnie.( rury są w grubych otulinach nawet 20mm i w warstwie ocieplenia styropianu) Natomiast instalacja jest rozległa. Bede musiał sprawdzić czy nie mam innych strat Edytowane 20 Maja 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.05.2015 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Jak nie kapie - to poprawnie. Czy dobrze - to Ci test pokazał. Chcesz nam tu napisać, ze tyle energii potrzeba do ogrzania tego, co na fotce widać? Coś jest "nie tak", to nad "protezą" kombinujesz. Nie Ty jeden! Co chwilę na chwilę, światłem czujką ruchu, z zegara itp. itd. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.05.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Na razie piszę fakty. Co jest przyczyną - nie wiem. Izolację mam taką jak na obrazku. Tak jak pisałem dom jest rozległy. Właściwie 4 łazienki. W rurach ciepłej wody w całej instalacji jest około 30 litrów. Dziś wyłączyłem cyrkulację na piętrze i zobaczymy co będzie.Mam jeszcze jedno przypuszczenie - ciśnienie w instalacji zmienia się w czasie (w wodociągu coś jest nie tak - są przypływy i odpływy.). BYć moze woda z bojlera w ciągu dnia cofa się do wodociągu. Juz to zauwazyłem na liczniku wody - licznik nalicza mi zużycie wody mimo ze jej nie biorę i ze nie ma wycieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.05.2015 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 A może te rury w wodzie leżą?Coś jest nie tak z tą instalacją. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.05.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nie strasz mnie;) NIgdzie na podłodze wody nie widziałem. było podkuwane w łazience pod syfon i było sucho. JEst też przy zejściu do garażu próg gdzie widać chudziaka i sucho. Mam nadzieje ze nigdzie nic nie przecieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.05.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Byłem w kilku różnych obiektach (domach) bardzo starannie budowanych i wszędzie istnieje taka właściwość tej instalacji, że pozostawiona na noc w stanie załączenia wychładza wodę w zbiorniku. W zasadzie nie powinna, bo pojemność tej rurki cyrkulacyjnej jest nikła i nikt jej gołej do ściany nie pchał tylko opatulił pianką. Pobór ciepła przez ten obieg to kW! Gdzie tkwi TEN diabeł? W których szczegółach? Jest to czysta fizyka. Woda krąży nie tylko rurką cyrkulacji ale też rurką ciepłej wody która już jest grubsza. I teraz przykładowo - jeśli w rurkach mieści się 15 litrów wody to naiwnością byłoby sądzenie że przez kilka godzin temperatura wody w tych rurkach nie spadnie. Pytanie jest tylko jak szybko się wychładza. Zakładając że w 2,5h wychłodzi się z 50C do 30C to 10x na dobę kocioł musi ogrzać 15 litrów o 20C - czyli tak jakby musiał podgrzać 150 litrów o 20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2015 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 " naiwnością byłoby sądzenie że przez kilka godzin temperatura wody w tych rurkach nie spadnie. " Tak. Jak się buduje nogami... Poprawnie zrobiona TERMOIZOLACJA takiej instalacji ma sprawić, że ta woda w tych rurkach się nie wystudza. Żeby chałupa nie stygła daje się 20 czy 30cm styro, często grafitowego, na ściany. Wewnątrz jest 20stC na zewnątrz zwykle około zera - gradient jest 20stC. W rurce masz około 45-50stC. Ściana ma te 20stC -gradient jest 25-30stC. ILE zwyczajowo , daje się tam termoizolacji? 2cm?!!! Powierzchnia takiej rurki, w porównaniu do powierzchni chałupy, jest żadna! Powinno więc być stać budującego na jej ocieplenie DOBRĄ (wielokrotnie lepszą niż styro na ścianach) termoizolację - więc cieńszą a o tych samych lub lepszych parametrach. Tymczasem.... Zakłada się na te rurki trochę "uspokajacza sumienia" w postaci szarej pianki o grubości 2cm lub mniejszej. A potem jeszcze, jak się zamuruje to w zimnej ścianie, twierdzi się - że JEST termoizolacja! Tak długo, jak długo będzie się budowało układ CWU i cyrkulacji nogami czy rękami, ale wyłącznie lewymi i bez pomysłu - będzie to wór bez dna! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.05.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Tak raz nagrzana woda sie nie wystudza tak jak raz rozpedzony samochod jedzie i sie nie zatrzyma dopoki nie uzyjemy hamulcow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Ziemia się kreci i nie staje, Księżyc ją obiega i nie staje...I nikt tego kociołkiem gazowym czy silniczkiem benzynowym nie napędza.Raz kiedyś zostały uruchomione te procesy i trwają.I będą trwały puki istnieją do tego warunki. Założysz na rurkę imitację termoizolacji to masz imitację termoizolowania.Tyle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.05.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) AdamBez urazu ale przeczytalem watek i w kolko piszesz to samo nie podajac zadnych faktow dotyczacych strat. Formulujesz zarzuty zlego wykonania nie wiedzac jak jest wykonane. Pochwal sie czy cyrkulacje? Ile litrow wody w obiegu i ile mb rurek i jaki wynik wychladzania osiagnales? Czy widziales w praktyce instalacje i mozliwosci ocieplenia? Jesli na pietrze idziesz po stropie to jak gruba otuline mozesz zrobic?Ja mam 7cm styropianu pod podlogowym i w tym musiala sie zmiescic rurka z ociepleniem. A jesli rurki musza sie skrzyzowac z wentylacja lub coA raczej ludzie maja mniej cm na pietrze Edytowane 22 Maja 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2015 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Dokładnie wypisałeś powody, dla których "to" słabo chodzi.Praktycznie nikt z tym nic nie robi!Jest "armaflex", są otuliny z wełny mineralnej, włókniny glinokrzemianowe, jest perlit.Stosując odpowiednie ich kombinacje, zależnie od tego czy to strop, ściana czy podłoga - można uzyskać naprawdę dobry efekt.Uwierz mi!Gradient rzędu 20-40stC to żadne wyzwanie!Termoizoluje się tez piece do wytopu metali, komory ciepła, gdzie temperatury dochodzą od kilkuset do tysiąca czy dwóch stC a ścianka ma mało cm - i to działa. Piszesz, że nie wiem jak to wykonano.Opisujesz co się dzieje z układem.Ja wiem jak to najczęściej jest wykonywane i czytam o uzyskanych efektach.Wnioskuję z tego - że nieoptymalnie. JAKIE znaczenie ma ilość wody w obiegu?Projektuję i wykonuję układy, gdzie zład ma tonę czy dwie, układ CWU jest rozległy a cyrkulacja działa i pobiera malutko.Pompka cyrkulacyjna to kilka watów.Solidna termoizolacja całości i straty są prawie niewidoczne.Można zapomnieć o czasowym czy innym włączaniu tego układu. Od lat bywam na wielu budowach co sezon.Napatrzyłem się na chyba wszystkie podejścia do problemu.Są miejsca, gdzie zrobiono to DOBRZE.Tylko...Trzeba CHCIEĆ to zrobić dobrze!A najczęściej ten problem wyskakuje ludziom, jak diabeł z pudełka, po pomalowaniu ścian i wstawieniu mebli!Co wtedy?Spychacz i zacząć jeszcze raz? DLATEGO mówi się, że pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela a TRZECI dopiero - dla Ciebie!Tak, jakby nie dało się zacząć budowania od solidnego przygotowania się i rozpoznania spodziewanych trudności. Adam626Bez urazu ale ... Ja piece do wytopu metali czy komory do wygrzewania czegoś też projektuję i czasem buduję.No i muszę je termoizolować.Działają dobrze. Adam M. Edytowane 22 Maja 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts