MARKOG 01.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Tak właśnie należało robić. Odkręcasz wodę. Spuszczasz ok 1l. Wodomierz załącza cyrkulację. Zakręcasz wodę. Czekasz 30-60s. Odkręcasz już na stałe ciepłą wodę. Gdy załączas pompkę pilotem też musisz czekać aż dojdzie ona do kranu. Tak ale koszt jaki 1. dodatkowy licznik na ciepła wodę 60 zł 2. czujnik przepływu - kosmiczne pieniądze 3. przekaźnik sterujący lub 1.licznik z cujnikiem - bardzo kosmiczne pieniądze 2. przekaźnik sterujący Montaż: okropny - ciąć rury suszyć, lutować, srubować, gwintować, nie malować A u mnie przekaznik w obudowie radiolini - podłaczam do niego tylko pompkę, radiolinię w kontakt i działa montaż- pudełeczko przyklejone dościany taśmą klejącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 01.08.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Takie wyliczanie co jest lepsze pasek czy szelki.Wodomierz z wyjściem impulsowym to nie taki kosmos - poniżej stówki, czyli tyle co radiolinia. Przekaźnik i tak musi być.Montaż znacznie trudniejszy ale za to jednorazowy. U Ciebie należy wymeniać baterie w pilotach no i mogą się zawsze zawieruszyć (przynajmniej mogłyby u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 01.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Takie wyliczanie co jest lepsze pasek czy szelki. Wodomierz z wyjściem impulsowym to nie taki kosmos - poniżej stówki, czyli tyle co radiolinia. Przekaźnik i tak musi być. Montaż znacznie trudniejszy ale za to jednorazowy. U Ciebie należy wymeniać baterie w pilotach no i mogą się zawsze zawieruszyć (przynajmniej mogłyby u mnie). Tez tak mysle. Podane tu są pomysły i praktyczne rozwiązania każdy zastosuje co chce celem minimalizacji kosztów różnego rodzaju. PS Ale moim zdaniem lepszy jest pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.08.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No to teraz ja się pochwalę co wymyśliłem ... rozwiązanie wpadło mi do głowy i stosuję z powodzenie dwa lata. .... Dwa kanały czasowe - jeden otwiera przekaznik sterujący pompką na 2 minuty drugi na 10 minut. Jeden pilot wisi na haczyku w łazience drugi leży w kuchni. Jak chce sie wykąpać naciskam "czerwony guziczek -10 minut:) i mam ciepłą wodę po 30 sek od nacisnięcia. Jak chce pomyc gary (to juz moja zona) to też czerwony, a jak umyć zęby to zielony 2 minuty . Myślę, że tylko wymyśliłeś, a nie zrealizowałeś. Bo nie ma powodu, aby czas działania cyrkulacji był zależny od długości czy ilości pobieranej wody następująej po tej cyrkulacji. Jeśli ciepła woda dotrze do punktów odbioru (w Twoim przypadku po 30 sek), to dalej będzie ciekła ciepła mimo wyłączenia cyrkulacji. Ewentualne różnice czasu niezbędnego działania cyrkulacji wynikają z długości obiegu cyrkulacyjnego i w innej instalacji mogą to być 2 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 01.08.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No to teraz ja się pochwalę co wymyśliłem ... rozwiązanie wpadło mi do głowy i stosuję z powodzenie dwa lata. .... Dwa kanały czasowe - jeden otwiera przekaznik sterujący pompką na 2 minuty drugi na 10 minut. Jeden pilot wisi na haczyku w łazience drugi leży w kuchni. Jak chce sie wykąpać naciskam "czerwony guziczek -10 minut:) i mam ciepłą wodę po 30 sek od nacisnięcia. Jak chce pomyc gary (to juz moja zona) to też czerwony, a jak umyć zęby to zielony 2 minuty . Myślę, że tylko wymyśliłeś, a nie zrealizowałeś. Bo nie ma powodu, aby czas działania cyrkulacji był zależny od długości czy ilości pobieranej wody następująej po tej cyrkulacji. Jeśli ciepła woda dotrze do punktów odbioru (w Twoim przypadku po 30 sek), to dalej będzie ciekła ciepła mimo wyłączenia cyrkulacji. Ewentualne różnice czasu niezbędnego działania cyrkulacji wynikają z długości obiegu cyrkulacyjnego i w innej instalacji mogą to być 2 minuty. Wątpisz w moje zdolności manuale -Zgadzam się z tobą nie ma powodu ale tak zaprogramowałem bo były dwa kanały (a wtedy o tym nie myślałem i zaprogramowałem dwa czasy żeby doświadczać teoretycznie ) - a ty myśleć sobie możesz co chcesz ale przy pompie ciepła ze względu na niską temperaturę trzeba dbać o dobrą temperaturę w zbiorniuku - spadek do 40oC odczuwa się juz jako wodę zimną. Chyba nie wyobrażasz sobie że będę ci robił zdjęcia zainstalowanego przy pompce urządzenia tylko po to żeby udowodnić żę coś zrobiłem. Dla zainteresowanych podam model radiolinii do wykorzystania - najtańszej i najprostszej kupionej w sklepie z alarmami z wbudowanym przekaźnikiem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.08.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ja nie podważam Twoich zdolności manualnych.Dziwne tylko mi się wydawało, że przez 2 lata używania nie zauważyłeś, że czy nacisnąć czerwony, czy zielony nie ma znaczenia dla dalszego, długiego, czy krótkiego poboru wody. Gdybyś to zauważył, to powinieneś w swojej relacji pominąć sprawę 2 czasów. Jeśli uraziłem - przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 01.08.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ja nie podważam Twoich zdolności manualnych. Dziwne tylko mi się wydawało, że przez 2 lata używania nie zauważyłeś, że czy nacisnąć czerwony, czy zielony nie ma znaczenia dla dalszego, długiego, czy krótkiego poboru wody. Gdybyś to zauważył, to powinieneś w swojej relacji pominąć sprawę 2 czasów. Jeśli uraziłem - przepraszam. Nie spoko traktuje wszystko z usmiechem - ale swoim postem spowodowałes to że zdjąłem obudowe z odbiornka zeby zobaczyc - co ja tam wymodziłem . Radiolinia ma dwa kanały i dwa przekażniki ale niestety małej mocy tak więc dodałem tam jeszcze jeden przekaźnik ( jest zamknięty w obudowie) którym sterują dwa powyższe - czemu zrobiłem dwa czasy? Hmm jak sie zastanowić to już nie pamiętam pewnie celem testów i tak zostało. Ale w związku z tym nasuwa mi sie pytanko może ktoś wymyśli czym można by jeszcze było sterować w kotłowni zdalnie i na określony czas ( wypadało by wykorzystac drugi wolny kanał )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.08.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 A czy ktoś widział taki patent:elektryczny podgrzewacz przepływowy tuż przy odbiorniku w instalacji z piecem gazowym bez zasobnika? Chciałbym w ten sposób skrócić czas oczekiwania na ciepłą wodę. Podgrzewacz miałby działać tylko przez te 30 sekund zanim dopłynie ciepła woda z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 01.08.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 A czy ktoś widział taki patent: elektryczny podgrzewacz przepływowy tuż przy odbiorniku w instalacji z piecem gazowym bez zasobnika? Chciałbym w ten sposób skrócić czas oczekiwania na ciepłą wodę. Podgrzewacz miałby działać tylko przez te 30 sekund zanim dopłynie ciepła woda z pieca. Podgrzewacz jest sterowany przepływem trzeba by było dorobić jakiś układzik który wyzwalałby go tylko na jakiś zadany czas- to by mogło działać ale troszkę podraża nam instalację tzn. Podgrzewacz + prąd pryz każdym kranie a po drugie gdzie schowasz podgrzewacz w kabinie prysznicowej nie mówiąc już o gniazdku elektrycznym (chociaż to może być ciekawey wstrząs) no chyba że chodzi ci o jeden odległy punkt np kuchnia i szafka pod zlewem - ciekawe - mam jeden wolny podgrzewacz przepływowy i gniazdko pod zlewem - rozbiorę go zobaczę czy da się z nim coś przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Tylko wróć żywy na forum! Tak, rzeczywiście mam problem tylko z jednym, odległym punktem w kuchni. I już zostawiłem gniazdko. Podobno nie ma gotowych podgrzewaczy, aż tak inteligentnych, żeby się odłączyć po dostaniu ciepłej wody. Taka prosta sprawa - termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 01.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Tylko wróć żywy na forum! Tak, rzeczywiście mam problem tylko z jednym, odległym punktem w kuchni. I już zostawiłem gniazdko. Podobno nie ma gotowych podgrzewaczy, aż tak inteligentnych, żeby się odłączyć po dostaniu ciepłej wody. Taka prosta sprawa - termostat. O właśnie termostat - na rurze przed ogrzewaczem który rozłaczy nam obwód - spokojnie do wykonania. ( ja własnie rozbieram taki podgrewacz mam 3,3kW taki nakręcany na baterię)[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.08.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ja mam podobny układ ale z pojemnościowym podgrzewaczem o pojemności 15 litrów. jest on zasilany woda z Pieca 2-funkcyjnego który znajduje się dwa piętra niżej. Z tego zbiornika sa zasilane umywalka(1.5 metra rurki od zasobnika), kuchnia(1m od zasaobnika) oraz prysznic(3 metry od zasobnika). W przypadku kuchni i umywalki- ciepła woda jest praktycznie natychmiast. W kabinie prysznicowej jest trochę gorzej ale i tak o niebo lepiej niż bez zasobnika. Sam zasobnik praktycznie moze byc odłączony od pradu. ja podłaczyłem go przez włacznik czasowy tak aby załaczał się jedynie w niskiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 02.08.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 MARKOG Prześlij mi informacje dotycząceelementów nieżbędnych do uruchomienia Twojego patentu. DLa mnie Twój sposób jest jak najbardziej zadawalający. Pozdrawiam Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.08.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ale kombinujecie, jak te dzikie konie z wagonem węgla pod górkę. Nie za bardzo rozumiem po co timer'y?Może ktoś mnie logicznie wytłumaczy? Hę? Pytanko:Kiedy używamy ciepłej wody i chcemy żeby była od razu w kurku?Odpowiedź:Gdy jesteśmy w pomieszczeniu? To po co timer jak wystarczy czujka ruchu? Tylko wtedy pomka musi być na pracę dorywczą dobrana. Bo będzie często zaąłczać i wyłączać.I nie wierzę że osobna pompka na kuchnię i na łazienkę lub posczególne łazienki się kiedykolwiek zwróci. Co do strat ciepła na instalacji to na chłopski rozum nastęują one tylko poza sezonem grzewczym. W sezonie to ciepło i tak zostaje w murach. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 02.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Scenariusz: Wchodze do łazienki, sikam, opłukuje rączki i wychodze. Po co w takim wypadku ma mi się włączać cyrkulacja ?? I to z 5 razy dziennie na osobę. Chyba że ktoś nawet opłukać rączki musi w cepłej wodzie. Ale przy tak książęcym nastawieniu to już trzeba ponosić koszty. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.08.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Rączki niby się myje, a nie płucze. A do tego to trzeba użyć mydełka. Łątwiej używa sie go w ciepłej wodzie. Spłukiwanie szybciej "idzie". Ale pytanie inne: Po co tobie cyrkulacja jeżeli nie potrzebujesz tej ciepłej wody w kranie natychmiast? Do prysznica i wanny możesz sobie napuścić bez cyrkulacji. W odniesieniu do całej ilości wykorzystywanej na prysznic lub kąpiel wody ten początkowy upływ to będa pronile, a to żadna oszczędność. No chyba że używasz prysznica jak w krajach oszczędnych, które są od nas przez to bogatsze. Tzn. Nawilżysz się - woda stop- namydlisz i spłuczesz. Ale wtedy też po co Tobie ten powrót jeżeli po nawilżeniu rurki będą już rozgrzane i nei dostaniesz całkiem zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 02.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 A czy ktoś widział taki patent: elektryczny podgrzewacz przepływowy tuż przy odbiorniku w instalacji z piecem gazowym bez zasobnika? Chciałbym w ten sposób skrócić czas oczekiwania na ciepłą wodę. Podgrzewacz miałby działać tylko przez te 30 sekund zanim dopłynie ciepła woda z pieca. Świetny pomysł, tylko nie sprawdzi się w praniu: Wchodzisz do łazienki, sikasz, odkręcasz wodę - w tym momencie zaczyna działać prądożerny podgrzewacz , jednocześnie rura między łazienką a kotłownią zaczyna wypełniać się ciepłą wodą.Po 30 sek umyłeś ręce i zakręcasz wodę. Efekt : umyłeś ręce wodą podgrzaną prądem, a więc drogo, a dodatkowo wymieniłeś w rurze zimną wodę na ciepłą, tym razem podgrzaną gazem a więc taniej, tyle że niepotrzebnie. Zapłaciłeś tak czy siak dwa razy. I tak będzie wyglądać 75% użycia kranu przy umywalce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 02.08.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Przeczytałem uważnie wszystkie posty i aż mi wstyd się wychylać, bo co najmniej połowa z Was stosuje technologie kosmiczne, a reszta też się chyba jakoś otarła o wyższe stopnie naukowe, a problem jest dość prozaiczny. Nie ulega wątpliwości, że przy większych odłegłościach punktów poboru ciepłej wody, od jej źródła, jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zasobnik CWU i cyrkulacja. Inne patenty po prostu się nie sprawdzają, mogą natomiast znacznie podnieść koszty inwestycji i eksploatacji. Niestety cyrkulacja powoduje straty energi cieplnej i nawet nalepsze izolacje tego nie wyeliminują. Trochę sie pomądrzyłem, a teraz napiszę jak rozwiązałem to u siebie i dlaczego.Zazwyczaj możemy ustalić okresy zapotrzebowania na ciepłą wodę i jej optymalne temperatury dlatego można zaplanować i zaprogramować czasy włączenia pompki cyrkulacyjnej (na razie nic odkrywczego). Teraz taki proramator elektroniczny można kupić za 20 - 30zł. Jeżeli są stałe okresy kiedy nie ma nas w domu, już to, daje duże oszczędności. Ktoś powie, a co w sobotę i niedzielę - w programatorach elektroniczych można te dni zaprogramować oddzielnie. Następna kwestia, czy potrzebujemy cały czas ciepłą wodę w zasobniku? Oczywiście, że nie, więc po co ją grzać wtedy, gdy nie jest potrzebna. Do realizacj tej funkcji służy drugi programator, który włącza i wyłacza zsilanie kotła (gazowgo, olejowego). Przy dobrze przemyślanych nastawch tego programatora, możemy nawet dobierać optymalne temeratury w zasobniku CWU. Nie zawsze musi być ta najwyższa, bo nie jest taka potrzebna, a straty w cyrkulacji są wprost proporcjonalne do temperatury. Teraz ktoś zapyta, a co to dało. Aż wstyd i głupio przyznać i zadać pytanie dlaczego nie wcześniej, bo szkoda tych straconych pieniędzy. Zużycie gazu spadło w stosunku do okresu przed zainstalowaniem programatorów o 50%. Dla mnie to bardzo dużo. Oczywiście jest to rozwiązanie na lato, bo zimą "straty" w cyrkulacji ogrzewają dom.Pozdrawiam, lukol-bis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.08.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 A czy ktoś widział taki patent: elektryczny podgrzewacz przepływowy tuż przy odbiorniku w instalacji z piecem gazowym bez zasobnika? Chciałbym w ten sposób skrócić czas oczekiwania na ciepłą wodę. Podgrzewacz miałby działać tylko przez te 30 sekund zanim dopłynie ciepła woda z pieca. Są podgrzewacze przepływowe przystosowane do współpracy z instalacjami solarnymi. Działają właśnie tak jak byś chciał. Ja widziałem takie u Clage. Elektronicznie ustalasz temp wody za ogrzewaczem i w zależności od potrzeb ten ogrzewacz dogrzewa a czasami też miesza z zimną aby leciała woda o dokładnie zadanej temperaturze. Ale moc takiego ogrzewacza to 18-27 kW a koszt co najmniej 2 tys. Np. taki: http://www.clage.pl/produkte/Produktgruppen/DEX.php?lang=pol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 02.08.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 MARKOG Prześlij mi informacje dotycząceelementów nieżbędnych do uruchomienia Twojego patentu. DLa mnie Twój sposób jest jak najbardziej zadawalający. Pozdrawiam Mobby http://www.elmes.pl produkt pt:UMB100H - w sklepach z osprżetem do alarmów kupisz Daj mi jakiś mail to ci wyśle reszte zdjecie i jakis odręczny schemacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts