Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU - Wór bez dna?

adam_mk

Recommended Posts

Gość Jacek K.
Przekażniki priorytetowe coś tam oczywiście mogą pomóc wyłączą na chwilę grzejniki itp. Ale jeśli się chce mieć 15 litrów na minutę zimą pod prysznicem to duża moc potrzebna bedzie 24-27 kW. A gdy zainstalujesz panel prysznicowy z jakimiś dyszami który potrzebuje 20 litrów/minutę to i jakiś zasobnik konieczny będzie.

Kłopot z mocą jest wtedy gdy dwie osoby będą chciały jednocześnie się wykąpać.

OK, jak się zapatrujesz na zastosowanie wymiennika ciepła na wyjściu z prysznica? Woda z wodociągu przechodziłaby przez wymiennik zasilany przez przefiltrowaną szarą wodę spod natrysku. Wtedy zużycie ciągłe energii spadło by do powiedzmy 60% początkowego zużycia.

• Odpowiedzi 525
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od strony technicznej to musisz zwrócić uwagę na temp. wody jaką jest zasilany ogrzewacz. Dużo ma ograniczenia. Np. max. 30 stopni, ale też może być taki kłopot, że z takiego ogrzewacza po rekuperacji szarej wody będziesz miał w kranie za gorącą wodę, albo o zbyt dużym strumieniu bo jego minimalna moc będzie za wysoka.

Gość Jacek K.
Od strony technicznej to musisz zwrócić uwagę na temp. wody jaką jest zasilany ogrzewacz. Dużo ma ograniczenia. Np. max. 30 stopni, ale też może być taki kłopot, że z takiego ogrzewacza po rekuperacji szarej wody będziesz miał w kranie za gorącą wodę, albo o zbyt dużym strumieniu bo jego minimalna moc będzie za wysoka.

No własnie! Dokładnie tak myślałem i dlatego chcę dobrać odpowienio moc ogrzewaczy. Ale liczyłem, że przy szarej wodzie o temp. max. 40 st. C problem raczej nie wystąpi, bo woda wodociągowa po rekuperacji będzie miała max. 25 st. uzwględniając sprawność odzysku ciepła. Gorącej wody w kranie się nie boję, bo planuję baterie z mieszaczami termostatycznymi w każdym punkcie w domu. Nowoczesne baterie mają zresztą zabezpieczenia przeciwoparzeniowe.

Dzięki Jezier, dużo mi się wyjaśniło!

• 2 months później...

witam

odświerzę temat i prosze o opinie na ponizszy opis ktory mnie zainteresował w związku z podłączaniem cyrkulacji i z żywą dyskusją w temacie

STEROWNIK CYRKULACJI C. W.U.

Przeznaczony jest do stosowania we wszystkich typach obiektów posiadających cyrkulację c.w.u.. Niepowtarzalność tego rozwiązania polega na tym, że cyrkulacja jest włączona właśnie wtedy, kiedy korzystamy z ciepłej wody (nie musimy programować okresów pracy pompki cyrkulacyjnej). Cyrkulacja nie jest uruchamiana w porze nocnej czy podczas nieobecności domowników. Dzięki temu nie wychładzamy ciepłej wody, która znajduje się w zbiorniku, nie musimy jej ponownie ogrzewać, co powoduje bardzo duże oszczędności energii (elektrycznej, gazu, oleju, węgla itp. – zależy od sposobu ogrzewania ciepłej wody).

Jak pracuje sterownik? – urządzenie działa na zasadzie czujnika przepływu, odkręcenie kurka z ciepłą wodą powoduje natychmiastowe załączenie pompki cyrkulacyjnej na okres 4 minut, po czym następują 4 minuty przerwy w pracy pompki, ale woda w rurach pozostaje ciepła gdyż przez tak krótki czas nie zdąży się wychłodzić.

Takich 8 minutowych cykli (4 minuty pracy + 4 minuty przerwy) mamy 6, czyli przez 48 minut mamy zapewnioną ciepłą wodę. Po tym okresie czasu układ wyłącza się. Co dzieje się, jeżeli w trakcie tych 48 minut korzystaliśmy z ciepłej wody? Jeżeli odkręcimy wodę w trakcie 4 minut pracy pompki – nie dzieje się nic – układ dalej realizuje swój program. Natomiast, jeżeli otworzymy ciepłą wodę w okresie 4 minut przerwy w pracy pompki to cykl rozpoczyna się od początku. Dzięki temu mamy zapewniony dostęp do ciepłej wody, jeżeli ktoś przebywa w domu i co pewien czas korzysta z niej.

Jak w praktyce korzystać ze sterownika i jakie są korzyści z jego zastosowania? – Pierwsza osoba, która rano wstaje po wejściu do łazienki otwiera na chwilę(ok. 3-5 sekund) kurek z ciepłą wodą, aby sprowokować uruchomienie pompki cyrkulacyjnej, po około 6-10 sekundach (czas zależy od wielkości instalacji w domu) ciepła woda jest już w kranie. Również następni domownicy będą mieli natychmiast ciepłą wodę. Podobna sytuacja ma miejsce po dłuższym okresie przerwy w ciągu dnia.

Korzyści wynikające z zastosowania sterownika

1) Dostosowanie czasu cyrkulacji do potrzeb użytkownika

2) Znaczne ograniczenie kosztów użytkowania ciepłej wody (woda nie wychładza się bez potrzeby w instalacji i nie trzeba ponownie jej ogrzewać)

3) Zwiększenie żywotności pompki cyrkulacyjnej

Montaż sterownika

Urządzenie montujemy na rurze wyjściowej ciepłej wody z zasobnika (woda przepływa przez sterownik). Przewód z wtyczką podłączamy do gniazda zasilającego 230V, drugi przewód do pompy cyrkulacyjnej.

Średnica króćców przyłączeniowych – 3/8 cala.

http://www.allegro.pl/item132562901_sterownik_pompa_y_cyrkulacji_cwu_oszczednosc_.html

chciałbym aby po włączeniu wody mieć po 10 s. ciepłą wodę,

wtedy w ogóle nie potrzeba pompki,

bzdura, żeby mieć cwu w takim czasie, to musiał byś mieś zasobnik zaraz za ścianą,

przy rozległej instalacji czekanie na wodę gdy pompa cwu się załączy może trwać nawet parę minut,

później to już prawda

No dobrze - wszystko pięknie ale czy odkręcenie wody w trakcie dnia np do przepłukania jabłka czy tez umycia 3 talerzy tez spowoduje uruchomienie mechanizmu cyrkulacji na 48/24 minuty czy tez musimy to sobie jeszcze sprzęgnąć ze sterownikiem czasowym który będzie wyłaczał sterownik w pewnych niepotrzebnych okresach. Po drugie jak chcesz ciepłą wodę to podchodzisz do krany odkręcasz go na chwilkę i zakręcasz i czekasz - to to samo co inne rodzaje sterowania opisane w tym wątku a droższe (chociaz nie - nie jest takie drogie mozna to sprzęc ze sterownikiem tygodniowym za 30 zł żeby za często nie rozładowywało CWU). i te 6- 10 sekund - bajka:)

Witam

Wielokrotnie spotykałem się tu z wyliczeniami, że żaróweczka 2W zapalona stale po 100 latach kosztuje nas ze 150zł! Że to się nie opłaca!

Teraz rozważane są sterowniki, które przypominają mi swoim zastosowaniem pudrowanie i perfumowanie trupa.

Trzeba po prostu bardzo grubo docieplić obwód CW i cyrkulacji. Jak się da , to nawet 10cm szczelną warstwą i to najlepiej - na etapie budowy domu (instalacji). Taki zabieg pozwoli zapomnieć o omawianych tu problemach, kosztuje raz a służy przez całe lata.

Obwody cyrkulacji i CW są po prostu "zaniedbywane". Są źle budowane. I na ten fakt trzeba zwrócić uwagę.

Adam M.

Nie ma nic za darmo. Superocieplanie rur kosztuje sporo. Dobre otuliny bedą kosztowały kilkanascie razy więcej od samej rury. Czy nie wyjdzie na to samo co gdyby ta pompka chodziła kilkanaście lat bez przerwy :roll:

Nie mówiąc o problemach jak zmiescić rurę o takiej grubości gdziekolwiek.

Nie. Teraz nie robię wod-kan tylko rekuperację, wentylację, GWC, alarmy, kamery, internet, telefony......

Robiłem i takie roboty. Np. podłogówkę...

Adam M.

Masz potrzeby? Płacisz dobrze?

Pogadać możemy.

u siebie rury mam w otulinie,

zimą ciepło zostaje w budynku, latem - fakt strata, ale nie tak istotna gdyż delta T jest nieco mniejsza. A ponadto komfort kosztuje.

Sterowanie realizuje dwoma zegarami podłączonymi szeregowo.

Jeden tygodniowy, drugi dobowy.

Tygodniowy włącza mi cyrkulację o określonych godzinach,

dobowy załącza pompkę co 15 min. czyli pracuje połowę czasu.

W nowym domku zrobię tak samo. Obecnie nie mam lepszego i tańszego pomysłu na realizację tegoż komfortu.

A ten wynalazek z Allegro przede wszystkim jest za drogi.

Tygodniowy włącza mi cyrkulację o określonych godzinach, dobowy załącza pompkę co 15 min. czyli pracuje połowę czasu.

Jeżeli rury ciepłej wody są należycie ocieplone to wystarczy cykl 15min pracy - 45min. przerwy, aby woda w pierwszym momencie była lekko ciepła.

Jeżeli w soboty i niedziele wstajemy tylko 2 godziny później to z programatora tygodniowego można zrezygnować

Ja u siebie zrobiłem to inaczej a mianowice mam cyrkulację i pompkę załącz mi przekaźnik któym steruje proste urządzenie elektroniczne razem z czujnikiem otwarcia drzwi.

Czujnik mam w drzwiach do łazienek bo mam dwie łazienki. Czujnik to magnes i kontaktron jeżeli drzwi do łazienki się otworzą pompka cyrkulacji załącza się na około 1.5 minuty bo tyle potrzeba na to żeby woda ciepła zrobiła obieg.

Oczywiście wiąze się to z poporwadzeni kabelków od drzwi aż do układu do pompki.

Dodatkowo w kuchni gdzie nie ma drzwi zrobiłem czujnik zbliżeniowy obok kranu wystarczy tylko dojsc do niego i odczekac minutke.

Działa to wszystko od 2 lat i jestem zadwolony z tego rozwiązania.

...Jeżeli w soboty i niedziele wstajemy tylko 2 godziny później to z programatora tygodniowego można zrezygnować

tak, tylko w moim przypadku w domu ( tym wybudowanym ) nie bywam codziennie, ale dość regularnie w okresie tygodnia.

co do konaktronów mam je rónież zamontowane w kilku miejscach ( drzwi zewnętrzne, okna ), ale jeszcze nie są popodłączane.

To też dobry pomysł.

Witam

Przreczytałem ten wątek z dużym zainteresowaniem. Na etapie budowy myślałem o cyrkulacji w odniesieniu do kuchni. Jednak potem zrezygnowałem z tego rozwiązania. Pompa, sterowanie.. Wydało mi się to bez sensu, Zamiast tego zamontowałem pod schodami drugi podgrzewacz 50l, który zasila tylko kuchnię. Długość rury z ciepłą wodą...120cm... I po co mi cyrkulacja? A za ścianą łazienki mam powieszony boiler 120l. Do prysznica 140cm, do umywalki 200cm...

Mój wniosek, oczywiście nie wszystkim musi się podobać, Tak projektować i budować chałupę, żeby zasobniki były jak najbliżej punktów odbioru, I już. :D I ogrzewać prądem w drugiej taryfie.

A tak na marginesie, to grzanie prądem nie jest wcale najdroższe. Znajomy za ogrzanie mniejszego domu od mojego olejem, płaci sporo więcej...

pozdrawiam - Juras

Witam

Przreczytałem ten wątek z dużym zainteresowaniem. Na etapie budowy myślałem o cyrkulacji w odniesieniu do kuchni. Jednak potem zrezygnowałem z tego rozwiązania. Pompa, sterowanie.. Wydało mi się to bez sensu, Zamiast tego zamontowałem pod schodami drugi podgrzewacz 50l, który zasila tylko kuchnię. Długość rury z ciepłą wodą...120cm... I po co mi cyrkulacja? A za ścianą łazienki mam powieszony boiler 120l. Do prysznica 140cm, do umywalki 200cm...

Mój wniosek, oczywiście nie wszystkim musi się podobać, Tak projektować i budować chałupę, żeby zasobniki były jak najbliżej punktów odbioru, I już. :D I ogrzewać prądem w drugiej taryfie.

A tak na marginesie, to grzanie prądem nie jest wcale najdroższe. Znajomy za ogrzanie mniejszego domu od mojego olejem, płaci sporo więcej...

pozdrawiam - Juras

Olej, prąd... może przysłowiowy murzyn (czy też chińczyk) będzie droższy :lol:

Ja przeginam w drugą stronę, bo chcę palić trocinami, które mam póki co za darmo :) Mam jeszcze parę kwestii do rozstrzygnięcia, jak przechowywanie i wilgotność opału, ale mam zamiar się z tym uporać.

Podoba mi się pomysł z kontaktronami w drzwiach, tylko, żona trochę marudzi na kuchnię, gdzie czasem będzie chciała coś znienacka umyć.

Może póki będę miał te trociny, to puszczę obieg trakcie dnia "na okrągło" i do tego zaizoluję porządnie rurki.