madzia-m73 25.07.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=238&CanBack=1 Ten dom to ANTONINA z pracowni archipelag.Już się zorientowałam, że jest mało popularny, choć nie wiem dlaczego.Proszę wyrażcie swoje zdanie, choćby krytyczne.Co z nim jest nie halo, że nikt go nie wybiera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 25.07.2006 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 http://www.archipelag.pl/projekty-zopisem.php?KatID=39905 http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=238&CanBack=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 25.07.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 WitamNa parterze-kuchnia z tyłu domu, brak wglądu na wjazd na działkę, dodatkowo przy froncie działki od północy, kuchnia jest praktycznie cały czas nasłoneczniona... przygotowanie jakiegokolwiek posiłku w upały takie jak dziś będzie wymagac nie lada hartu ducha... wogóle ta kuchnia jest taka jakby pół slepa (są drzwi balkonowe) a jakby ktoś chciał walnąc w niej olno to przy powyższym usytuowaniu domu jeszcze se pogorszy. -poddasze - dziwny pokój nr 3... dużo komunikacji kichowaty hall-dach - w tym domu praktycznie leży na stropie... wątpię w powierznię pomieszczen na poddaszu podejrzewam, że jest to pow. podłóg a jesli tak to te pokoje to klitki - wszystko na to wskazuje-bryła...bryła jest jakaś mało proporcjonalna - ten dom jest brzydki po prostuPozdrawiamp.s.jest milion lepszych projektów z taką funkcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.07.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 duzy, reprezentacyjny dom, potrzebna duża działka, drogi w budowie (aby go i otoczzenie efektownie wykończyć), bardzo mało funkcjonalny w środku (to kompletna porażka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 nie pamietam kiedy byla taka jednomyślność na forum wg mnie też niezbyt fajny z zewnatrz wyglad to kwestia gustu chociaz jest dosyc duzy wiec powinien miec reprezentacyjna duza dzialke (jak powiedziała AldonkaS ) w srodku kuchnia bez sensu wcisnieta w srodek i jest ciemna... to wyjscie na zadaszony taras na pewno jej nie doświetli więc trzeba będzie w środku dnia palić w niej światło. Te pomieszczenia techniczne na dole tez tak troche bez sensu powpychane kosztem kuchni i łazienki dolnej (prania 12m2 toaleta 1,6m2 ) usytuowanie toalety praktycznie pozostawia niewykorzystane to coś z nr 3 nazwane dla żartu garderoba ?? tam sie nic nie zmiesci bo przzeciez musi byc szerokie przejscie do kibelka ... bo tam sie czasem bardzo szybko podąża b mały wiatrołap zwłaszcza po wstaweiniu szaf tak jak w projekcie. aaa i brak jadalni i miejsca na jedzenie ... bo albo w kuchni ale zostaje miejsce pod ścianą tylko, albo w salonie ale wtedy stół praktycznie na wejściu z hollu jest ogólnie dziwny of kors to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 25.07.2006 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Dzięki za szczerość! A co byście powiedzieli na kilka zmian. 1.Zmiana kąta nachylenia dachu o ok. 10 stopno ( na mniej stromy ) i podniesienie domu w górę ( nie znam się na fachowej terminologii , ale chodzi o podwyższenie poddasza) 2.W rzucie parteru dom składa się z dwóch prostokątów.Chciałabym tak zmienić ten rzut, żeby te prostokąty bardziej na siebie nachodziły,jakby przesunąć je względem siebie , zmniejszając o 2m taras i schody. tym samym zmieni się układ poddasza na bardziej funkcjonalny. Ciekawa jestem jednak ile taka przeróbka kosztuje, czy jest w ogóle opłacalna, czy nie taniej jest zdecydować się na projekt indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 ja tam proponuje szukac nowego projektu ... nie jest dobrze wprowadzac za duzo zmian a juz zweżanie domu czy zmiana kąta dachu to do prostych zmian nie należą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m43e747a1b9623 http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f019b46c4aac zobacz to ... podobne a wg mnie rozsadniejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 25.07.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 ja bym powiedział...bez sensu.dwa prostokąty, żeby bardziej nachodziły na siebie... to jakies bzdury są, projekt gotowy jest gotowy, takie zmiany sa nie opłacalne, wiążą się z wykonaniem praktycznie nowego projektu...nie wiem co cię tak zachwyca w tym domu, że się go tak kurczowo trzymac... wymień choc jedną rzecz, którą w nim lubisz....bleeeeeh http://www.websmileys.com/sm/violent/sterb048.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.07.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Mi tez się nie podoba rozkład pomieszczeń. Na górze juz nie wnikałam, ale przejście do kotłowni z kuchni, jeszcze z garażu trzeba przejść najpierw przez kotłownię, potem przez kuchnię (no chyba, że będziesz z garażu wychodzić na dwór a potem do domu, ale w takim razie po co w ogóle robić wejście z garażu do domu Jak już Pawson zauważył, w kuchni za mało światła (czyt. okien). Myślę, że to wyjaśnia kwestię braku popularności tego projektu. Jak juz się stawia taki dom (bardzo reprezentacyjny i nietani), to głupota byłoby robić takie wnętrze. Aha, nie podoba mi się wc - jakoś daleko i malutkie, nawet prysznica tam nie zmieścisz (nie żebym chciała WC przy salonie, ale naprawdę można to by rozwiązać dużo lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 25.07.2006 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Co mi się podoba w Antoninie?Teraz jak Was posłuchałam ( a właściwie poczytałam ) to już sama mam wątpliwości...Najbardziej podobała mi się elewacja zewnętrzna.Środek , rozmieszczenie pomieszczeń rzeczywiście nie rzuca na kolana, dlatego moje próby zmian.Dom w orlikach 2 -bardzo funkcjonalnie rozwiązany w środku, ale nie podoba mi się elewacjaDom w macierzankach- elewacja całkiem, całkiem (zastanawiałam się nad tym projektem ), ale rzut parteru , jego bryła mi nie leży.A tak w ogóle to szukam projektu już kilka m-cy ...i nie mogę znależć .W każdym jest coś nie tak.Ograniczona jestem rozmiarami działki ( 27 m na 27m z 2 ściętymi rogami ) ,dom ma mieć wymiary ok. 10m ( długoćś )na 15m (szerokość), garaż na 2 samochody, duży salon ( ok. 40 m)i ciekawą elewację zewnętrzną( moim zdaniem archipelag ma domy o takiej elewacji - Klarysa, Marysia itp.) Może mi coś jeszcze polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 elewacja ?? hmmm wg mnie orliki i antonina to prawie to samo z zewnatrz ... no ale ja jestem facetem pamietaj ze w elewacji mozesz sama cos namieszac ... napewno łatwiej niz zmieniac wszystko w srodku w antoninie... mozesz dodac kamien okiennice jakis tynk ciekawe itd itp ... zamiast okna polaciowego mozesz zrobic bawole oko albo inny bajer w sumie bez wiekszych problemow. a orchidea ?? z archon-u ładny spory i kur... drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 25.07.2006 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Dziękuję wszystkim za rzeczowe komentarze, a szczególnie Pawsonowi.Zastanawiam się , jak dużo ludzi decyduje się na projekty indywidualne.Boję się trochę kompromisów, że zaakceptuję w projekcie gotowym coś co póżniej okaże się niewypałem i nie będzie jak tego obejść .Znaezienie właściwego projektu jest chyba jeszcze trudniejsze niż znalezienie dodrej działki ( to na szczęście mam za sobą ).A może przesadzam?Może inni nie mają z tym takich problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 26.07.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Dziękuję wszystkim za rzeczowe komentarze, a szczególnie Pawsonowi. ja szukalem po prostu podobnego domku ... i łaziłem wokół orchidei przez kupę czasu (4-5 m-cy) a w koncu kupilem to (po znalezieniu projektu decyzja w dwa dni:) ) http://www.archon.pl/index.php?act=12_a&sid=m3f24ff9bc97fa i teraz to wykanczamy i sie nam podoba strasznie wiec luzik.. PS. robiac indywidualny projekt tez nie masz gwarancji ze bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 26.07.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witaj. My szukalismy projektu przez ok 2 lata. Przez jakis czas przymierzalismy sie nawet do indywidualnego ale niestety pani architekt na sile chciala przeforsowac swoja wizje Wybor projektu to jedna z najwazniejszych decyzji podczas budowy dlatego warto szukac dluzej niz pozniej zalowac. Rzuc okiem na te projekty.... Poema http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=POEMA_2 Alabaster http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=ALABASTER Virgo II http://www.dobredomy.pl/?id_project=63 Jupiter II http://www.dobredomy.pl/?id_project=70 Tez ciekawe choc na pewno nie najtansze w budowie Zycze powodzenia w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPo 26.07.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 Niestety domek pojawił się niedawno, do wizyty u architekta byłam na niego zdercydowana i w zasadzie dalej jestem. Architekt twierdzi że to ogólnie nieciekawy dom. Sama nie wiem czy mam postawać przy swoim czy rozejrzeć sie za czym nowym. Po pól roku szukania a tu projekt nieodpowiedni Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 26.07.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Nie wiem , Sylwio Po czy moja rada na coś się przyda, bo projekt który mi się podobał został znokautowany.Ale Proton 1 mi się podoba.Wg mnie jest zgrabny z zewnątrz i w środku funkcjonalnie rozplanowany.A dlaczego wg architekta ten dom jest nieciekawy?Nie mam pojęcia.Rozumiem Twoje rozgoryczenie , bo sama drepczę w miejscu od ok. 9 m-cy.W swojej naiwności liczyłam na to ,że w mnogości projektów dostępnych na rynku bez trudu znajdę taki , o którym będę mogła powiedzieć , że to jest to.Ale im bardziej szukam i rozmawiam z ludżmi, tym bardziej przekonuję się , że mało kto nie miał problemu z właściwym projektem.Cóż , pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPo 26.07.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Dziękuję Ci za opinię. Architekt wskazał wady:-kuchnia nie jest zlokalizowana przy wejciu ( wówczas nie widać kto wchodzi, kto kręci się koło domu)- wc za blisko kuchni- taras od strony wschodnie ( a najlepiej od zachodu lub południa)- garaż od południaPowiedział że mamy trudnš działkę z wejciem od zachodu , a na takš działkę jest znacznie mniej gotowych projektów. A te które widziała to mi nie odpowiadajš. Tyle szukania i bez efektu, sama nie wiem co robić,Od której strony będziesz miała wejcie do domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPo 26.07.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Madzia, a nie podoba Ci się http://www.dobredomy.pl/?id_project=61Wiesz ja jestem zafascynowana tym brojektem w zewnštrz i w rodku. M a on spore rzesze zwolenników. Gdybym wybierała czterospadowy to mocno bym go wzięła pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia-m73 26.07.2006 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Moja działka z dwóch stron przylega do drogi-od Pn i od Zach.Droga od strony zach. jest znacznie szersza, utwardzona (droga gminna), ta od Pn. jest wspólną drogą moją i 3 sąsiadów -jest węższa .Początkowo zdecydowaliśmy się na wjazd od zachodu, gdyż wydawało nam się ,że lepiej wjeżdżać z szerokiej,utwardzonej( i odśnieżonej w zimie) drogi.Ale raczej zmieniliśmy zdanie- wLaśnie ze względu na nasłonecznienie i związane z tym strony świata, a nie chcieliśmy mieć tarasu od strony podjazdu do garażu.Zresztą działki też szukaliśmy ok.10 m-cy (intensywnego jeżdżenia i oglądania).Wcale nie było łatwo ,a wręcz beznadziejnie-znależć działkę w tej okolicy Warszawy i jeszcze za w miarę rozsądne pieniądze - horror!W końcu znalazłam ją można powiedzieć przypadkiem,zdecydowaliśmy się natychmiast.Mam więc nadzieję , że z tym projektem też się jakoś wyklarujeEmanuela 2 - owszem oglądałam, nie powiem, nie powiem niczego sobie.Problem ze mną jest jednak taki, że bardzo podoba mi się stylizacja domów z prac.Archipelag , są ciekawe i inne od wszystkich .Niestety nie ma tam takiego projektu, który by mnie w 100% satysfakcjonował.Dlatego uzbroiłam się w cierpliwość i czekam , może coś fajnego wypuszczą wkrótce .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts