Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy na liściach śliwki Łowickiej

Recommended Posts

Na liściach śliwki Łowickiej na jednej gałęzi zauważyłem plamy ( patrz zdjęcia). Liście zaczęły gwałtownie żółknąć i schnąć. Stało się to w przeciągu dwóch - trzech dni. Gałąź tą odciąłem. Ale takie plamki są na innych liściach śliwki. Całe drzewo opryskałem Miedzianem. Co to za choroba i jak z tym walczyć?

http://forumogrodnicze.info/up/erazm174.JPG

@andrzej49

To musiałbym zobaczyć ale z tego co piszesz :

Liście zaczęły gwałtownie żółknąć i schnąć. Stało się to w przeciągu dwóch - trzech dni. Gałąź tą odciąłem

oraz

Nawet liście bez takich plam żółkły i zasychały na dość dużej gałęzi.

Wygląda mi to na werticiliozę drzew i krzewów owocowych. W przypadku śliw porażane są przez grzyb Verticilium albo-atrum.

Typowym objawem tej choroby jest gwałtowne więdniecie zainfekowanych roślin. Chorobę te nazywają także „zawałem roślin" W początkowym okresie rozwoju choroby więdnie tylko część gałęzi . Na przekroju poprzecznym porażonych pędów widać zbrunatnienie lub zczerwienienie wiązek przewodzących oraz drewna. Po prostu są one zatykane przez tego patogenana co uniemożliwia przewodzenie wody i soli mineralnych i całe pędy nagle zamierają.

Patogen ten (grzyb) żyje w glebie. Infekcja następuje z gleby, gdzie zbite fragmenty tej grzybni mogą zachować swoją aktywność nawet przez 10 lat.

Co robić?

Usuwać chore drzewa wraz z korzeniami a nastepnie spalić.

Nie zaleca się podlewania chorych drzew fungicydami układowymi ze wzgledu na duże koszty zabiegu i skażanie wód gruntowych.

Nie sadzić w tym miejscu śliw i innych owocowych (moze tam wystepować także Verticilium dahliae ) oraz ozdobnych jak perukowce, lilaki i ligustry.

Moja diagnoza może nie jest w 100% trafna, gdyż musiałbym to zobaczyć bezpośrednio. Może Wciornastek lub Mirek zechcą się na ten temat wypowiedzieć.

Te czerwonawe plamki na lisciach (zdjęcie) raczej nie mają związku z tym nagłym zamieraniem pędów. Trudno mi na podstawie tego zdjecia określić co jest przyczyną tych plamek ale nie wyglada mi to na poparzenia słoneczne.

..

Czy naprawdę nikt na forum nie potrafi podać trafnej diagnozy?

A wedlug Ciebie jaka powinna być ta trafna diagnoza, skoro odrzucasz z jakichś powodów werticiliozę ?

Masz przecież więcej informacji o objawach więc i określić ich przyczynę powinieneś łatwiej.

Natomiast plamy przedstawione na zdjęciu mogą świadczyć o chorobie grzybowej Czerwona plamistość śliwy (Polystigma rubrum). Na dolnej stronie liści w miejscach plam powinny być widoczne ciemne punkty (piknidia). Opryski fungicydami miedziowymi hamują tę chorobę.

..