HM 25.07.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Czy ktoś się orientuje jakie będą obowiązywały ulgi "mieszkaniowe" od 2007r.Gdzieś czytałam, że kupując nowe mieszkanie do 70 mkw będzie można odpisać sobie "coś" od odsetek kredytowych. Czy to prawda?ILE? i czy 70 czy 75 mkw to mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 27.07.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 a mnie interesuje co po uldze budowlanej. przy pierwszej budowie miałem ulgę. w tym roku rozpoczynam drugą budowę i ...? była mowa o odliczaniu VATu? jak się budować aby wydać najmniej. z tego co słyszałem to odliczeń od odsetek kredytowych w przyszłym roku ma nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 27.07.2006 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 a ja właśnie gdzieś czytałam, że mają być ale: - przy mieszkaniu nie może ono przekraczać 70 (lub 75)mkw - przy domu nie może on przekroczyć 140 mkw. Już od tygodnia szukam źródła tych "rewelacji" i nie mogą znaleść O może ktoś z forumowiczów coś wiecej wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 27.07.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 27.07.2006 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ZNALAZŁAM ale czy to jest aktualne? Rząd chce dopłacić do kredytów mieszkaniowych 15:00 07.02.2006 Premier Kazimierz Marcinkiewicz poinformował na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu, że Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy przewidujący dopłaty do oprocentowania kredytów mieszkaniowych. W wyniku wprowadzonych dopłat do odsetek od kredytów będziemy mogli zwiększyć udział rodzin w dostępie do własnego mieszkania (...) kredyty będą dostępne dla ludzi, którzy mogą spłacać je po 500 zł miesięcznie - powiedział premier. Projekt ustawy "o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania" przewiduje zwrot 50 proc. odsetek od kredytów hipotecznych zaciąganych przez rodziny na zakup mieszkania lub domu jednorodzinnego - poinformowało Centrum Informacyjne Rządu (CIR) w komunikacie po posiedzeniu rządu. CIR poinformował, że z tej formy pomocy będzie mogło skorzystać: oboje małżonków, osoba samotnie wychowująca jedno małoletnie dziecko lub osoba wychowująca dziecko, na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny, bez względu na wiek. Dopłatę otrzyma również rodzic, którego dziecko uczy się i nie ukończyło 25. roku życia. Dopłaty będą stosowane na pokrycie kosztów budowy mieszkania, domu jednorodzinnego lub pokrycie wkładu budowlanego w spółdzielni mieszkaniowej. Powierzchnia użytkowa mieszkania nie powinna przekraczać 75 m kw., a domu jednorodzinnego 100 m kw. Dofinansowanie będzie udzielane przez 8 lat od dnia pierwszej spłaty odsetek - wynika z komunikatu. Rząd zaakceptował również projekt nowelizacji ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z projektem, otrzymanie tzw. becikowego nie będzie miało wpływu na uprawnienia do otrzymania dodatku mieszkaniowego. (eg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 27.07.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 a ja właśnie gdzieś czytałam, że mają być ale: - przy mieszkaniu nie może ono przekraczać 70 (lub 75)mkw - przy domu nie może on przekroczyć 140 mkw. Już od tygodnia szukam źródła tych "rewelacji" i nie mogą znaleść O może ktoś z forumowiczów coś wiecej wie na ten temat? mylisz odliczenia odsetek z dopłatami do odsetek. Odliczenia są do końca roku (z zachowaniem nabytych praw) - rozlicza się je w rozliczeniu rocznym. Dopłaty do kredytów to nowa sprawa, ma wejśc w życie sierpień/wrzesień. Bedzie to dopłata do 50% wartości odsetek przez bodajże 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 01.08.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 A czy orintujecie się czy z tej dopłaty mogą skorzystać osoby które kredyt już wzięły? A co z osobami które wzięły kredyt we frankach, gdyby go przewalutować na złotówki, czy też liczy się fakt w jakiej walucie kredyt został pobrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.08.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 I czy biorąc kredyt w listopadzie można nie korzystac z odsetkowej (która przysługuje do końca roku) a skorzystać sobie już z nowej (tej dopłacanej) ??Mozna samemu decydować ?? I która bardziej się opłaca ??Nowa z dopłatą na 8 lat czy stara z odliczaniem odsetek przez całe 25 lat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 01.08.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jesli jeszcze nie masz kredytu na budowe, nie jest wcale pewne, że zaciągając kredyt jeszcze w tym roku załapiesz się na te pierwsza ulgę. Dzwoniłam dziś do skarbowego i dowiedzialam się, że uglę nabywamy w momencie ukończenia inwestycji... dopiero okaże sie czy samo wzięcie kredytu jeszcze tego roku upoważnia nas do ulgi, w u.skarbowym nie mają jeszcze na ten temat wytycznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts