Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulgi budowlane - Rok 2007

HM

Recommended Posts

a ja właśnie gdzieś czytałam, że mają być ale:

- przy mieszkaniu nie może ono przekraczać 70 (lub 75)mkw

- przy domu nie może on przekroczyć 140 mkw.

Już od tygodnia szukam źródła tych "rewelacji" i nie mogą znaleść :cry:

O może ktoś z forumowiczów coś wiecej wie na ten temat?

ZNALAZŁAM ale czy to jest aktualne? :o

Rząd chce dopłacić do kredytów mieszkaniowych 15:00 07.02.2006

Premier Kazimierz Marcinkiewicz poinformował na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu, że Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy przewidujący dopłaty do oprocentowania kredytów mieszkaniowych.

W wyniku wprowadzonych dopłat do odsetek od kredytów będziemy mogli zwiększyć udział rodzin w dostępie do własnego mieszkania (...) kredyty będą dostępne dla ludzi, którzy mogą spłacać je po 500 zł miesięcznie - powiedział premier.

Projekt ustawy "o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania" przewiduje zwrot 50 proc. odsetek od kredytów hipotecznych zaciąganych przez rodziny na zakup mieszkania lub domu jednorodzinnego - poinformowało Centrum Informacyjne Rządu (CIR) w komunikacie po posiedzeniu rządu.

CIR poinformował, że z tej formy pomocy będzie mogło skorzystać: oboje małżonków, osoba samotnie wychowująca jedno małoletnie dziecko lub osoba wychowująca dziecko, na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny, bez względu na wiek. Dopłatę otrzyma również rodzic, którego dziecko uczy się i nie ukończyło 25. roku życia.

Dopłaty będą stosowane na pokrycie kosztów budowy mieszkania, domu jednorodzinnego lub pokrycie wkładu budowlanego w spółdzielni mieszkaniowej. Powierzchnia użytkowa mieszkania nie powinna przekraczać 75 m kw., a domu jednorodzinnego 100 m kw.

Dofinansowanie będzie udzielane przez 8 lat od dnia pierwszej spłaty odsetek - wynika z komunikatu.

Rząd zaakceptował również projekt nowelizacji ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z projektem, otrzymanie tzw. becikowego nie będzie miało wpływu na uprawnienia do otrzymania dodatku mieszkaniowego. (eg)

a ja właśnie gdzieś czytałam, że mają być ale:

- przy mieszkaniu nie może ono przekraczać 70 (lub 75)mkw

- przy domu nie może on przekroczyć 140 mkw.

Już od tygodnia szukam źródła tych "rewelacji" i nie mogą znaleść :cry:

O może ktoś z forumowiczów coś wiecej wie na ten temat?

mylisz odliczenia odsetek z dopłatami do odsetek.

Odliczenia są do końca roku (z zachowaniem nabytych praw) - rozlicza się je w rozliczeniu rocznym.

Dopłaty do kredytów to nowa sprawa, ma wejśc w życie sierpień/wrzesień. Bedzie to dopłata do 50% wartości odsetek przez bodajże 8 lat.

I czy biorąc kredyt w listopadzie można nie korzystac z odsetkowej (która przysługuje do końca roku) a skorzystać sobie już z nowej (tej dopłacanej) ??

Mozna samemu decydować ??

I która bardziej się opłaca ??

Nowa z dopłatą na 8 lat czy stara z odliczaniem odsetek przez całe 25 lat ??

Jesli jeszcze nie masz kredytu na budowe, nie jest wcale pewne, że zaciągając kredyt jeszcze w tym roku załapiesz się na te pierwsza ulgę.

Dzwoniłam dziś do skarbowego i dowiedzialam się, że uglę nabywamy w momencie ukończenia inwestycji... dopiero okaże sie czy samo wzięcie kredytu jeszcze tego roku upoważnia nas do ulgi, w u.skarbowym nie mają jeszcze na ten temat wytycznych... :evil: