Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODLEWANIE STROPU

Recommended Posts

W pierwszym nie podlewamy. W kolejnych przez tydzien co 4h i raz w nocy.

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Z tym zegarem to bez przesady,podlewasz żeby był cały czas wilgotny,albo nakryj folią.Ale pierwszy tydzień musisz podlewać.

A w nocy śpij i nie podlewaj albo załóż pampersa :lol:

nie ma jakiejs scislej recepty na polewanie betonu. Wszytsko zalezy od betonu i od warankow otoczenia. Nie mozna betonowi dac "wyschnac", stale musi byc wilgotny

beton polewa sie ok 7 dni. Polewanie mozna zredykowac przykrywajac go folia. W upalne dni polewac trzeba co pare godzin.

Dodam jeszcze, ze sam podlewalem tydzien temu strop. Po godzinie od podlewania strop byl suchy jak wiory, tak wiec zgodnie z opiniami przedstawionymi pozwyzej nalezaloby lac co godzine (ma byc caly czas wilgotny).

Piszesz że po godzinie był suchy a zalecasz podlewać co 4h??

Dlatego najlepiej przykryć folią

Dodam jeszcze, ze sam podlewalem tydzien temu strop. Po godzinie od podlewania strop byl suchy jak wiory, tak wiec zgodnie z opiniami przedstawionymi pozwyzej nalezaloby lac co godzine (ma byc caly czas wilgotny).

Piszesz że po godzinie był suchy a zalecasz podlewać co 4h??

Dlatego najlepiej przykryć folią

Nie zalecam, tylko przytoczylem to co podaja warunki techniczne. Nie wymyslilem sobie tego.

Troszeczkę odpuściłem polewanie stropu (ze względu na odległość) i pojawiły się rysy.Też były upały jak teraz.Nie zawadzi polewać często i długo.Później musiałem zalewać rysy mlekiem cementowym.No cóż ,to były początki mojej budowy.

Czytam posty kolegów z radami i grafikami podlewania stropu... i aż się sam dziwię, czy aby na pewno jest to takie konieczne i w takim wymiarze. Ja podlewałem może ze dwa razy następnego dnia i tyle. Żadnych rys, rysek, ryseczek, pęknięć czy innych dramatycznych zjawisk o jakich tu wspominacie. Czy to zasługa betonu, czy swoistej sztuki wylewania czy czegokolwiek innego - nie wiem i pewnie trudno tu będzie rozsądzić, ale jak widać bez specjalnych zabiegów wszystko jest OK. Jak tak czytam zalecenia z tego postu, to musiałbym wziąść tydzień urlopu i siedzieć na budowie zgodnie z harmonogramem podlewań betonu :) Fakt, że wylewałem strop w nieco innych warunkach pogodowych niż obecne, ale nie były to dni ulewnych deszczów. Myślę, że warto wyważyć wszystkie porady... bo to ważna sprawa doświadczenia innych, lecz nie należy przesadzać w drugą stronę!

H.

Nie ma recepty co ile podlewac, zalezy od pogody.

Przy obecnych upalach nawet co 2 h.

Nie mozna dopuscic zeby strop wysechl!

W nocy nie trzeba bo temp. spada a wilgotnosc rosnie.

Dobrym sposobem jest po podlaniu nalozenie folii.

Woda paruje z betonu odbija sie o folie i z powrotem wpada do betonu.

Za starych czasow w upaly na stropy zakladali maty slomiane i je podlewali.

Nadmiar wody w tym przypadku wskazany.

Wylewam strop w piatek :-)

hubik - ciekawe czy ten Twoj beton ma dobre wlasciwosci ;) a moze dopiero popeka ?

ja sie nie znam ale widzialem niepielegnowany beton, byl kruchy :/

Widzisz Danielku, jeśli jesteś "ciekaw" i "się nie znam" to proponuję Ci podrążyć temat nim coś napiszesz... nabijanie sobie liczby postów takimi uwagami jest śmieszne. Jeśli masz wątpliwości odnośnie mojego betonu - zapraszam na wycieczkę do Wawy. Podsumowując temat - gdy jest tak gorąco jak ostatnimi tygodniami zdecydowanie podlewać i to często (logiczne i bezdyskusyjne), natomiast w "normalnych" warunkach pogodowych zalecam rozsądek i tyle.

H.