Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o opinię o systemie Legalett

Recommended Posts

• 3 weeks później...

dopiero buduję, z powodu zimy prace przerwałem na tydzien, zdecydowaliśmy się z żonką na ten system bo:

- ogrzewanie "podłogowe" jest jednym z najzdrowszych

- koszt (na początku wysoki : znajomi pytają ile za fundament - jak im odpowiadam to pujaką się w czoło, ale nie biorą pod uwagę że w tej cenie mam 1) ogrzewanie, 2) kanalizację, 3) rozprowadzenie instalacji wodociągowej,3) ocieplenie fundamentów, 4) posadzki (na płycie wykonanej teraz kładzie się płytki lub panele) - w konsekwencji okazuje się porównywalny lub nawet mniejszy niż przy tradycyjnych rozwiązaniach.

wady : (są jak zawsze) - przemyslenie każdej lokalizacji (np. rur wodociągowych nie da się "wyjąć" z płyty, koszt ogrzewnia: ja wybrałem agregaty elektryczne - będą chodzić w II taryfie

ogólnie : technologia bardzo mi się podoba - koniecznie musi to robić ekipa która już miała z "tym" do czynienia - na budowie jest czysto, czas trawania wykonania to ok. 10 dni łącznie z zalaniem betonem.

odpowiedź na pytaie zasadnicze - czy będzie ciepło - dam za rok :smile::smile:

jeżeli chcesz obejrzeć fundament przed zalaniem, prosze bardzo - bdowa w okolicach Warszawy.

Zainteresowanie jest. Na forum pokazuje się czasem Filo - on sam ten Legalett składał, ale na jesieni i chyba jeszcze nie ma wielu uwag. Może tu się znów odezwie.

Ten system ma jedną jeszcze zaletę. Jest to podłogówka bezpieczna w tym sensie, że całe ogrzewanie mieści się w jednej skrzynce-agregacie, a ciepło jest rozprowadzane ciepłym powietrzem krążącym w rurach. W razie jekiejś awarii nie trzeba rozkuwać podłogi (nie grozi też zalanie jak przy grzaniu wodnym), wystarczy dostać się do agregatu. Grzanie gazem też jest możliwe - wówczas jest dołączana ciepła woda z kotła, ale też tylko do agregatu, a nie do całego rozbudowanego systemu rur.

On 2003-04-08 12:20, Anonymous wrote:

jeżeli chcesz obejrzeć fundament przed zalaniem, prosze bardzo - bdowa w okolicach Warszawy.

BTW - Nie pod Grodziskiem przypadkiem? Jeśli tak, śledzę dziennik budowy, bo sam się przymierzam do podobnej konstrukcji, ale muszę jeszcze poczekać.

Ja również będę robić plytę Legalett, jak dobrze pójdzie w maju. Wydalo mi się to wręcz idealne rozwiązanie dla domku parterowego w technologii drewnianej, który zamierzam zbudować, tym bardziej, że nie mam na razie gazu. Na początku będę mial agregaty elektryczne . System dodatkowo będzie sprzeżony z kominkiem i przygotowany pod ewentualną póżniejszą wymianę agregatów na nagrzewnice wodne zasilane pompą ciepla, gdyby okazalo się, że dotychczasowe są drogie w eksploatacji. Buduję w okolicach Szczecina.

Ten anonimowy powyżej to mój mąż (nie znał mojego tajemnego hasła). Budowa pod Grodziskiem, prawdopodobnie w poniedziałek zalejemy beton ( ta pogoda doprowadza nas do rozpaczy).

Na razie nic nie widać spod śniegu. Zapraszamy w sobotę wczesnym popołudniem (może śnieg zniknie....). Zainteresowanym podam na priva dokładniejszy namiar, jeśli się jakowiś zgłoszą.

Witam,

Wywołany do tablicy melduje się i służę doświadczeniem.

Wybudowałem, zepsułem ale nie długo naprawię i będzie ok :smile:

(dotyczy powierzchni płyty).

System grzewczy od 4 miesięcy działa bez problemów.

Dla lubiących przygodę polecam samodzielny montaż systemu ale bez zalewania betonem. Dla wygodnych zalecam doświadczoną firmę, zaakceptowaną przez Pana Wojtka z Legalett Polska. Aby prawidłowo wykonać płytę trzeba czytać projekt - niby proste ale w naszych realiach nie dla wszystkich ekip jest to oczywiste i wykonalne.

Z pozdrowieniami, Filo.

• 1 month później...
witajcie , teę myslę o Legalecie. Mam już wstepną wycenę z Legalet Polska - cho...nie drogo. Na swojej działce nie mam gazu a nie chcę się babrać węglem. Czy ktoś ze Śląska ma legalet i ogrzewał nim dom przez cały sezon. cxhciałbym wiedzieć jak się sprawdza że tak powiem w praniu. jakie sa koszty ogrzewanioa domu )prad

Jeżeli weźmiesz pod uwagę, że wykonując Legalett otrzymujesz praktycznie stan zero + ogrzewanie a więc masz już rozprowadzone rury do kanalizacji + woda + system grzewczy, to w przeliczeniu na każdą z tych instalacji wykonywaną osobno nie wygląda to już tak drogo. Koszty wykonania można ograniczyć zalatwiając samemu beton i kruszywo i umówić się z Legalettem tylko na I zestaw zawierający elementy plyty oraz tylko na robociznę samego wykonawcy. Ja zaczynam w poniedzialek i powiem jak bylo.

M@M,

Chyba mamy bardzo zbieżne poglądy na tremat budowania. Wydaje mi się, że bardzo aktywanie piszesz na wątku o budownictwie szkeieltowym...

Legalett to też mój wybór i na pewno będę go robił. Czeakm też z niecierpliwością na wszelkie informacje odnośnie własnego wkładu pracy (redukcji ceny) przy zakupie i wykonaniu tego fundamentu.

Witam,

Pisałem już na forum, że fundament można np. z ojcem i żoną złożyć samodzielnie ale wyrównanie płyty nie jest już takie proste. Dlatego do zalania i wyrównania płyty proponuję zatrudnić speca (choćby od wylewek, posadzek betonowych) albo bardzo dobrze przygotować się do tego etapu np. zastosować skuteczny "opóźniacz" wiązania do betonu aby sobie dać wystarczjąco dużo czasu na równanie. Ja na tym etapie dałem ciała i musiałem dołożyć do interesu 1800 PLN na warstwę wyrównującą z betonu, co i tak było korzystną alternatywą wobec 4 do 5 tys za wylewkę samopoziomującą. Maksymalne nierówności wynosiły 2,5 cm.

W razie pytań o szczegóły montażu służę pomocą.

Z pozdr, Filo.

Naszą płytę wykonała ekipa wskazana przez Legalett. Ułożenie kształtek nie jest wcale takie łatwe dla kogoś, kto nie ma smykałki. W to jeszcze zbrojenie, dystanse, instalacja wod - kan itp. Ale już beton to naprawdę można świetnie zepsuć. Na naszej płycie robionej przez zawodowców jest różnica maX.18mm (mierzone niwelatorem). Na takiej płycie mamy ściany jednowarstwowe murowane z bloczków keramzytobetonowych. Pewnie może też być dwuwarstwowa, napewno szkieletowa też. Nie wiem jak z trzywarstwową.

witajcie : Filo !!!! Podaj jaki dom budujesz,(powierzchnia fundamentu) jak Ci go wycenił legalett Polska, co zrobiłeś sam, czy jest to trudna robota,jak ciąłeś koszty materiałów, jak dużo udało Ci się obniżyć koszty. Jestem na etepie wyboru ogrzewania i przez brak gazu zostały mi dwie opcje , wegiel - piece na EKO groszek lub prąd - legalett. Zbiornik gazu i oleju ze względów praktycznych wykluczyłem na wstępie.