Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o opinię o systemie Legalett

Recommended Posts

On 2003-05-17 22:42, 1krokwbudowie wrote:

witajcie : Filo !!!! Podaj jaki dom budujesz,(powierzchnia fundamentu) jak Ci go wycenił legalett Polska, co zrobiłeś sam, czy jest to trudna robota,jak ciąłeś koszty materiałów, jak dużo udało Ci się obniżyć koszty. Jestem na etepie wyboru ogrzewania i przez brak gazu zostały mi dwie opcje , wegiel - piece na EKO groszek lub prąd - legalett. Zbiornik gazu i oleju ze względów praktycznych wykluczyłem na wstępie.

Witam,

Buduje dom D04 Muratora (98m2). Wycena nastąpiła ponad dwa lata temu, więc może lepiej nie będę się do niej odwoływał.

Samodzielnie zrealizowałem wymianę gruntu pod płytą na niewysadzinowy, wyprofilowanie niskiego nasypu, zagęszczenie kolejnych warstw, drenaż opaskowy, warstwę drenażową, wyprowadzenie prądu, wody i kanalizacji pod płytę, złożyłem płytę z dost. elementów przez Legalett i zalałem konstrukcję betonem (tego ostatniego nie polecam bez licznego wsparcia bądź prawdziwego fachowca). Szacuję, że zaoszczędziłem około 4-5 tys PLN za robociznę, kosztem kilkunastu dni roboczych spędzonych na budowie. W kwestii ogrzewania ma zamiar wykorzystać integrację Legalettu z kominkiem i nieco obniżyć zużycie prądu w sezonie zimowym.

Styropian jak sądzę to poprostu FS20 ale pewności nie mam, jego również zamówił Legalett.

Z pozdr, Filo.

On 2003-05-17 22:42, 1krokwbudowie wrote:

witajcie : Filo !!!! Podaj jaki dom budujesz,(powierzchnia fundamentu) jak Ci go wycenił legalett Polska, co zrobiłeś sam, czy jest to trudna robota,jak ciąłeś koszty materiałów, jak dużo udało Ci się obniżyć koszty. Jestem na etepie wyboru ogrzewania i przez brak gazu zostały mi dwie opcje , wegiel - piece na EKO groszek lub prąd - legalett. Zbiornik gazu i oleju ze względów praktycznych wykluczyłem na wstępie.

filo. Kilkanaście dni ciągłej pracy - nie mam takiego luksusu. W legallet Polska powiedzieli mi że koszty można jeszcze ciąć poprzez- samodzielnie zakupy ...piasku żwiru, betonu itd oraz oczywiście robocizna. po Twoich informacjach szacuję że oszczędności to ok. 10 tys PLN. Liczyłeś ile zapłaciłbyś za fundament+ wyprowadzenie kanalizacji, wody +wylewki + system grzewczy(tzn. grzejniki+ robocizna) wykonywane systemem tradycyjnym. Założenie jest takie że jest to prąd + kominek.

ps. CWU - w Twoim przypadku to grzałka + boiler

pozdrówka :cool:

• 3 months później...
Gość darek B.
Kominek+prąd... Czy nie lepszy jest systemz piecem trójkomorowym ? Daje on sprawność do 90% i w przypadku legallet jest szansa na skumulownie znacznej ilości ciepła bez konieczności palenia godzinami.Skoro cała podłoga jest zasobnikiem ciepła to takie rozwiazanie wydajesie byc logiczne .Piece tego typu stosowane sa powszechnie w zabudowah kaflanych bo tam kumulacja nastepuje w szmocie i kaflu.W systemch DGP moce tych pieców sa"za duże" i nie ma co zrobić z taka dawką kW .

Gość Darek B.
To taki "kominek" z dopalanie spalin w dodatkowym wymieniku ,jakby podwójny piec łączony szeregowo. Gazy z drewna pala sie w dwu temperat..... To tak jak sucha destylacja drewna, w wielkim skrucie..W systemie Legallet jest szansa na skumulowanie wielkiej dawki energi w masie podłogi. Osobiscie niebardzowierze w odzysk ciepła przez jakas mała rurke za kominkiem, jak to wyczytałem u Osówki { Osówka - Osowiec ,fajne pseudo..} Elektrycznie to można dawać małą dawke przez długi czas ale z drewna lepiej sporo kW szybko bo kominek to takie inne ustroistwo... Właściwie ten legallet to taki " piec kaflowy inaczej"...a kafle i piece to lubie...