Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wpadł mi do głowy kolejny (bezsensowny) pomysł, żeby oświetlenie w sąsiednich pomieszczeniach dać z różnych faz - wtedy, przy zaniku fazy, zamiast "egipskich ciemności", światło zniknie tylko w niektórych pomieszczeniach, co zapobiegnie np. zwaleniu się z hukiem ze schodów podczas szukania świeczki ;)

Z ekonomicznego punktu widzenia oznacza to tylko nieco więcej kabli, czyli koszt stosunkowo niewielki.

Jakie jest Wasze zdanie - warto coś takiego robić?

https://forum.murator.pl/topic/58045-o%C5%9Bwietlenie-w-pomieszczeniach-z-r%C3%B3%C5%BCnych-faz/

Nno i większa symetria obciążenia będzie. Też tak planuję a dodatkowo chcę przy wyjściu zrobić wyłącznik główny, który bedzie wyłączał wszystko w domu oprócz lodówki, budzika, alarmu zasilania kotła i innych odbiorów które powinny być cały czas pod napięciem. Wychodząc nie będę musiał latać po całym domu i sprawdzać czy wszystko powyłączane (notorycznie mi się zdarza zostawiać zapalone światło). Trzeba sprytnie pogodzić te obwody.

Co do symetrii - dodatkowy argument za :)

U większości moich znajomych całe oświetlenie wisi na jednej fazie, jedynie co sprytniejsi ;) podzielili parter i piętro na różne fazy.

A wyłącznik centralny to super pomysł - pozwolisz, że skorzystam? ;) ;)

Witam.

Dzielenie oœwietlenia na różne fazy (aby nie 2 fazy w jednym pomieszczeniu) jest wskazane i pożšdane.

Wpadł mi do głowy kolejny (bezsensowny) pomysł, żeby oświetlenie w sąsiednich pomieszczeniach dać z różnych faz - wtedy, przy zaniku fazy, zamiast "egipskich ciemności", światło zniknie tylko w niektórych pomieszczeniach, co zapobiegnie np. zwaleniu się z hukiem ze schodów podczas szukania świeczki

Z ekonomicznego punktu widzenia oznacza to tylko nieco więcej kabli, czyli koszt stosunkowo niewielki.

Jakie jest Wasze zdanie - warto coś takiego robić?

to oby wiecej takich "bezsensownych" pomyslow - :wink:

mamy tak zrobione. Przy braku jednej fazy, świeci się w łazience, 1 pokoju i holu. Pare razy się przydało, ale jak u nas jest awaria to i tak żadnej fazy nie ma :roll:

co do faz ....to prawdopodobienstwo ze "stracisz " ta wlasciwą- potrzebna ...to 33.3%....w gruncie rzeczy jak nie bedziesz mial jednej ...to i tak gdziesz pradu bedzie brak .......

ALE POMYSL GODNY UWAGI ...PODSUNE GO MOJEMU ELEKTRYKOWI :lol:

lutek34 jak pisałem, kilkoro moich znajomych ma domki w różnych miejscach, gdzie instalację robili różni (prawdopodobnie też doświadczeni) elektrycy - i nikt na to nie wpadł ;-)

Właśnie niedawno byłem u jednego z moich znajomych i jedna faza padła. No i WSZĘDZIE u niego w domku egipskie ciemności, a TV i komputer działały :) Co ciekawe, na sąsiednich działkach wszystkie światła działały (pewnie im TV i kompy padły ;) ;) ;) ).

Nie wspomnę o tym, że hydrofor poszedł z dymem, bo był 3-fazowy (to duży dom) i nie miał zabezpieczeń - ale to już całkiem inny temat.

Witam.

Rozkładanie oświetlenia na wszystkie fazy jak pisali koledzy to podstawa fachowości instalatora.

Niemniej nie można powiedzieć ,że jest to złoty środek na zapewnienie sobie światłości w każdych warunkach. Wystarczy aby cała chałupa była zabezpieczona jednym wyłącznikiem przeciwporażeniowym (a często nasi szkoci tak robią) a każde zakłócenie kończy się całkowitym brakiem napięcia.

Podobnie jest z zabezpieczeniem w złączu. Często jest to zabezpieczenie zblokowane i zakłócenie w jednej fazie wyłącza całość.

Rozwiązanie to UPS w domku. A na zaniki pojedyńczych faz dobre są też takie przekaźniczki przełączające odbiorniki na zdrowe fazy i wtedy która by faza nie wypadła to światło, alarm, piec i lodówki zawsze działają gdy mamy bynajmniej jedną fazę.

Witam.

Dobrym zwyczajem jest też oświetlenie pokoju, czy pomieszczenia zasilać z innego obwodu niż oświetlenie korytarza.

A gniazda w tym pomieszczeniu zasilać z innej fazy (nie tylko z innego obwodu)