Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Storkair - prośba o opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.rekuperatory.pl - wycena ocz. gratis a projekt ok. 500 zł odliczane po wykonaniu instalacji.

Wrocław :71-352-78-28

Warszawa :22-646-94-63

Widziałem go na "żywo" ale nie podczas działania.

Wrażenie "optyczne" jest znakomite parametry producenta i certyfikaty też. Jak działa w warunkach bojowych - ???

Chyba niewiele jest jeszcze użytkowników, bo pojawił się w Polsce chyba w czerwcu.

Moje doświdczenia z firmą rekuperatory z Warszawy było takie, że po zamówieniu wyceny czekałem ok miesiąca po moim telefonie obiecali zrobic projekt za dwa dni, po kolejnej rozmowie za ok 7dni obiecali na jutro :lol: ............a mineły juz dwa miesiące i nikt nie raczy nawet zadzwonic.

Niepoważli ludzie.

pozdrawiam

Piotrek

Na chwilę obecną nie zgadzam się z powyższą opinią.

Ja miałem wycenę od zeszłego piątku do środy (5 dni)a projekt odebrałem dzisiaj ( 6 dni).

Projekt był bardziej skomplikowany: poddasze,klima,GWC.

Wg mnie szybko i profesjonalnie.

A co dalej? Zobaczymy...

PS. warto się przejechać i zobaczyć Stokaira ze sterowaniem panelem dotykowym. Droga sprawa ale fajna...

Ja również korzystałem / korzystam z ich usług. W chwili obecnej mam poprowadzone wszystkie rury. Ekipa, która instalowała - bez zarzutu.

Też będę miał Stork-a, (dokładnie G 91 BE) ale instalacja samej centrali pewnie dopiero na początku przyszłego roku...

Tak więc póki co doświadczeń poraktycznych niestety zero...

Umowę mam skonstruowaną w ten sposób, iż GWC mam jako opcję. Oczywiście na obecnym etapie panowie zrobili przepust (pod fundamentami). Tak więc resztę mogę zrobić w dowolnym momencie. GWC mam skalkulowane jako rurowe (Rehau) od długości 39-40m. Czy mogą zrobić żwirowe ? Nie wiem, nie pytałem...

Witam wszystkich .

Ja do firmy pofatygowałem się sam , zawiozłem rzuty budynku ( a jestem w fazie projektu ) , odbyłem godzinną rozmowę w czasie której ustaliliśmy przebieg kanałów . Za około tydzień dostałem mailem wycenę .

Jeżeli chodzi o GWC to robią rurowe . Żwirowego nie polecają ze względu na opory przepływu . Ale można go wykonać we własnym zakresie - taki do niedawna miałem zamiar , a teraz chyba wykonam wodny3 z wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1307096#1307096 .

Co do rodzaju rekuperatora to jeszcze nie podjąłem decyzji .

• 3 months później...
Ja również korzystałem / korzystam z ich usług. W chwili obecnej mam poprowadzone wszystkie rury. Ekipa, która instalowała - bez zarzutu.

Też będę miał Stork-a, (dokładnie G 91 BE) ale instalacja samej centrali pewnie dopiero na początku przyszłego roku...

Tak więc póki co doświadczeń poraktycznych niestety zero...

A jak z gwarancja i serwisem

Zamierzam także powietrze z kominka pzepuścić przez reku - uniknę w ten sposób potrzeby jakigokolwiek rozprowadzenia ciepła z kominka .

rozmawiałem z jakimś inżynierem z http://www.rekuperatory.pl na ten temat i powiedział że nie poleca podłączania powietrza z kominka do rekuperatora mówił że wystarczy jak kominek grzeje w salonie i rekuperator z tego pomieszczenia "zabiera" to ciepłe powietrze i rozprowadza po domu ale jako taki kominek nie jest włączony w obieg reku

Ja też na ten temat rozmawiałem - rzecz w tym że jak zrobisz nirmalne kratki z powietrzem z kominka to wkrótce masz czarne smugi na ścianach ( bierze się to z tego że gorące powietrze znad kominka przypala kurz , porywa cząstko brudu i osadza na ścianie przy kratce wylotowej ) .

Jeżeli to samo powietrze pobierzesz do rekuperatora , wymieszasz z pozostałym powietrzem wyciąganym z domunu , przepuścisz przez rekuperator , ogrzejesz powietrze wchodzące do domu -> masz coś w rodzaju ogrzewania powietrznego .

Ponieważ temperatura tego powietrza może być w okoliczch 20-25 C nie występuje przypalanie kurzu , filtry w reku zatrzymują kurz i brud z zewnątrz i w efekcie nie powinno być czarnych smug przy anemostatach .

A fachowcy od reku nie zalecają tego również z powodu możliwości zassania do wymiennika wysokiej temperatury - to może skutkować odkształceniem samego wymiennika - o możliwości uszkodzenia kanałów wentylacyjnych nie wspomnę .

Zamierzam tej zimy u znajomych pomierzyć temperatury w różnych miejscach kominka .Wydaje mi się że w górnej części , pod sufitem , powietrze powinno być na tyle mało gorące że można je będzie pobierać do reku ( możliwe że przy wysokiej temperaturze trzeba będzie wykonać układ mieszania powietrza kominkowego i pokojowego )

Tyle z moich przemyśleń co do wykorzystania kominka i rekuperatora .

Na chwilę obecną nie zgadzam się z powyższą opinią.

Ja miałem wycenę od zeszłego piątku do środy (5 dni)a projekt odebrałem dzisiaj ( 6 dni).

Projekt był bardziej skomplikowany: poddasze,klima,GWC.

Wg mnie szybko i profesjonalnie.

A co dalej? Zobaczymy...

PS. warto się przejechać i zobaczyć Stokaira ze sterowaniem panelem dotykowym. Droga sprawa ale fajna...

potwierdzam

Ja też na ten temat rozmawiałem - rzecz w tym że jak zrobisz nirmalne kratki z powietrzem z kominka to wkrótce masz czarne smugi na ścianach ( bierze się to z tego że gorące powietrze znad kominka przypala kurz , porywa cząstko brudu i osadza na ścianie przy kratce wylotowej ) .

Jeżeli to samo powietrze pobierzesz do rekuperatora , wymieszasz z pozostałym powietrzem wyciąganym z domunu , przepuścisz przez rekuperator , ogrzejesz powietrze wchodzące do domu -> masz coś w rodzaju ogrzewania powietrznego .

Ponieważ temperatura tego powietrza może być w okoliczch 20-25 C nie występuje przypalanie kurzu , filtry w reku zatrzymują kurz i brud z zewnątrz i w efekcie nie powinno być czarnych smug przy anemostatach .

A fachowcy od reku nie zalecają tego również z powodu możliwości zassania do wymiennika wysokiej temperatury - to może skutkować odkształceniem samego wymiennika - o możliwości uszkodzenia kanałów wentylacyjnych nie wspomnę .

Zamierzam tej zimy u znajomych pomierzyć temperatury w różnych miejscach kominka .Wydaje mi się że w górnej części , pod sufitem , powietrze powinno być na tyle mało gorące że można je będzie pobierać do reku ( możliwe że przy wysokiej temperaturze trzeba będzie wykonać układ mieszania powietrza kominkowego i pokojowego )

Tyle z moich przemyśleń co do wykorzystania kominka i rekuperatora .

również o tym problemie rozmawiałem z rekuperatorami. Odradzają.

Wiesz, Wicek, ja laik jestem, ale niską temp. 20-25 to może i otrzymasz na wejściu reku po wymieszaniu powietrza z kominka, gwc/bezpośrednio z zewnątrz (choć wydaje mi się, że temp. będzie o wiele wyższa po podłączeniu kominka na wejściu do reku).

A syf smaży się chyba na wyjściu kominka a nie w reku/przed reku/za reku. Chyba.

Ja sie dopiero zastanawiam nad reku i jestem na etapie czytania niuchania podglądania ale jak już troche przegryzłem przez ten temat to wnioski takie nie jest tak hop siup z tymi reku duże ograniczenia co do innych rzeczy (kominek, wyciąg z kuchni itp) poza tym jak ma to działać i być skuteczne to trzeba kuipić drogi żeby w praktyce potem się nie okazało ża ma się coś ala reku

Otóż kolego robert58 - gdybyś całe ogrzane kominkiem powietrze wpuścił do reku to być może po wymieszaniu z pozostałym powietrzem z domu mieli byśmy na rekuperatorze 40 -60 C i wówczas powietrze wchodzące z zewnątrz mogło by się nagrzać do 30-40 C - a to może być za gorąco .

Dlatego też należy przewidzieć możliwość wypuszczania części powietrza kominkowego na zewnątrz i stosowanie wspomnianego podmieszania .

Tego jeszcze nie wiem . Muszę wykonać pomiary .