Jacek321 26.07.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam,Zastanawiam się nad zakupem rekuperatora Storkair.Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał styczność z tym producentem?Pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 26.07.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Ja nie miałem ale też szukam rekuperatora .To może jakieś bliższe namiary na firmę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek321 27.07.2006 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 http://www.rekuperatory.pl - wycena ocz. gratis a projekt ok. 500 zł odliczane po wykonaniu instalacji.Wrocław :71-352-78-28Warszawa :22-646-94-63Widziałem go na "żywo" ale nie podczas działania.Wrażenie "optyczne" jest znakomite parametry producenta i certyfikaty też. Jak działa w warunkach bojowych - ???Chyba niewiele jest jeszcze użytkowników, bo pojawił się w Polsce chyba w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajni_K 27.07.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Moje doświdczenia z firmą rekuperatory z Warszawy było takie, że po zamówieniu wyceny czekałem ok miesiąca po moim telefonie obiecali zrobic projekt za dwa dni, po kolejnej rozmowie za ok 7dni obiecali na jutro ............a mineły juz dwa miesiące i nikt nie raczy nawet zadzwonic. Niepoważli ludzie. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek321 27.07.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Na chwilę obecną nie zgadzam się z powyższą opinią.Ja miałem wycenę od zeszłego piątku do środy (5 dni)a projekt odebrałem dzisiaj ( 6 dni).Projekt był bardziej skomplikowany: poddasze,klima,GWC.Wg mnie szybko i profesjonalnie.A co dalej? Zobaczymy...PS. warto się przejechać i zobaczyć Stokaira ze sterowaniem panelem dotykowym. Droga sprawa ale fajna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 27.07.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja również korzystałem / korzystam z ich usług. W chwili obecnej mam poprowadzone wszystkie rury. Ekipa, która instalowała - bez zarzutu. Też będę miał Stork-a, (dokładnie G 91 BE) ale instalacja samej centrali pewnie dopiero na początku przyszłego roku...Tak więc póki co doświadczeń poraktycznych niestety zero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek321 27.07.2006 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Czyli Armark będziesz miał GWC. Ale jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 27.07.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Umowę mam skonstruowaną w ten sposób, iż GWC mam jako opcję. Oczywiście na obecnym etapie panowie zrobili przepust (pod fundamentami). Tak więc resztę mogę zrobić w dowolnym momencie. GWC mam skalkulowane jako rurowe (Rehau) od długości 39-40m. Czy mogą zrobić żwirowe ? Nie wiem, nie pytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek321 28.07.2006 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ja podobnie do Ciebie będę miał etapy w budowaniu instalacji.A GWC żwirowy robią raczej niechętnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.07.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam wszystkich .Ja do firmy pofatygowałem się sam , zawiozłem rzuty budynku ( a jestem w fazie projektu ) , odbyłem godzinną rozmowę w czasie której ustaliliśmy przebieg kanałów . Za około tydzień dostałem mailem wycenę .Jeżeli chodzi o GWC to robią rurowe . Żwirowego nie polecają ze względu na opory przepływu . Ale można go wykonać we własnym zakresie - taki do niedawna miałem zamiar , a teraz chyba wykonam wodny3 z wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1307096#1307096 .Co do rodzaju rekuperatora to jeszcze nie podjąłem decyzji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.11.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Ja również korzystałem / korzystam z ich usług. W chwili obecnej mam poprowadzone wszystkie rury. Ekipa, która instalowała - bez zarzutu. Też będę miał Stork-a, (dokładnie G 91 BE) ale instalacja samej centrali pewnie dopiero na początku przyszłego roku... Tak więc póki co doświadczeń poraktycznych niestety zero... A jak z gwarancja i serwisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 29.11.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 WitamCZy działają Wam już te rekuperatory ?? Jakie wrażenia, opinie ?? czy posiadacie równiez kominek przy wentylacji z rekuperatorem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.11.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja będę montował dopiero za rok .A kominek zamierzam mieć- należy tylko przewidzieć w projekcie nawiew .Zamierzam także powietrze z kominka pzepuścić przez reku - uniknę w ten sposób potrzeby jakigokolwiek rozprowadzenia ciepła z kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 29.11.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Zamierzam także powietrze z kominka pzepuścić przez reku - uniknę w ten sposób potrzeby jakigokolwiek rozprowadzenia ciepła z kominka . rozmawiałem z jakimś inżynierem z http://www.rekuperatory.pl na ten temat i powiedział że nie poleca podłączania powietrza z kominka do rekuperatora mówił że wystarczy jak kominek grzeje w salonie i rekuperator z tego pomieszczenia "zabiera" to ciepłe powietrze i rozprowadza po domu ale jako taki kominek nie jest włączony w obieg reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.11.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja też na ten temat rozmawiałem - rzecz w tym że jak zrobisz nirmalne kratki z powietrzem z kominka to wkrótce masz czarne smugi na ścianach ( bierze się to z tego że gorące powietrze znad kominka przypala kurz , porywa cząstko brudu i osadza na ścianie przy kratce wylotowej ) .Jeżeli to samo powietrze pobierzesz do rekuperatora , wymieszasz z pozostałym powietrzem wyciąganym z domunu , przepuścisz przez rekuperator , ogrzejesz powietrze wchodzące do domu -> masz coś w rodzaju ogrzewania powietrznego .Ponieważ temperatura tego powietrza może być w okoliczch 20-25 C nie występuje przypalanie kurzu , filtry w reku zatrzymują kurz i brud z zewnątrz i w efekcie nie powinno być czarnych smug przy anemostatach .A fachowcy od reku nie zalecają tego również z powodu możliwości zassania do wymiennika wysokiej temperatury - to może skutkować odkształceniem samego wymiennika - o możliwości uszkodzenia kanałów wentylacyjnych nie wspomnę .Zamierzam tej zimy u znajomych pomierzyć temperatury w różnych miejscach kominka .Wydaje mi się że w górnej części , pod sufitem , powietrze powinno być na tyle mało gorące że można je będzie pobierać do reku ( możliwe że przy wysokiej temperaturze trzeba będzie wykonać układ mieszania powietrza kominkowego i pokojowego )Tyle z moich przemyśleń co do wykorzystania kominka i rekuperatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 29.11.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Na chwilę obecną nie zgadzam się z powyższą opinią. Ja miałem wycenę od zeszłego piątku do środy (5 dni)a projekt odebrałem dzisiaj ( 6 dni). Projekt był bardziej skomplikowany: poddasze,klima,GWC. Wg mnie szybko i profesjonalnie. A co dalej? Zobaczymy... PS. warto się przejechać i zobaczyć Stokaira ze sterowaniem panelem dotykowym. Droga sprawa ale fajna... potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 29.11.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja też na ten temat rozmawiałem - rzecz w tym że jak zrobisz nirmalne kratki z powietrzem z kominka to wkrótce masz czarne smugi na ścianach ( bierze się to z tego że gorące powietrze znad kominka przypala kurz , porywa cząstko brudu i osadza na ścianie przy kratce wylotowej ) . Jeżeli to samo powietrze pobierzesz do rekuperatora , wymieszasz z pozostałym powietrzem wyciąganym z domunu , przepuścisz przez rekuperator , ogrzejesz powietrze wchodzące do domu -> masz coś w rodzaju ogrzewania powietrznego . Ponieważ temperatura tego powietrza może być w okoliczch 20-25 C nie występuje przypalanie kurzu , filtry w reku zatrzymują kurz i brud z zewnątrz i w efekcie nie powinno być czarnych smug przy anemostatach . A fachowcy od reku nie zalecają tego również z powodu możliwości zassania do wymiennika wysokiej temperatury - to może skutkować odkształceniem samego wymiennika - o możliwości uszkodzenia kanałów wentylacyjnych nie wspomnę . Zamierzam tej zimy u znajomych pomierzyć temperatury w różnych miejscach kominka .Wydaje mi się że w górnej części , pod sufitem , powietrze powinno być na tyle mało gorące że można je będzie pobierać do reku ( możliwe że przy wysokiej temperaturze trzeba będzie wykonać układ mieszania powietrza kominkowego i pokojowego ) Tyle z moich przemyśleń co do wykorzystania kominka i rekuperatora . również o tym problemie rozmawiałem z rekuperatorami. Odradzają. Wiesz, Wicek, ja laik jestem, ale niską temp. 20-25 to może i otrzymasz na wejściu reku po wymieszaniu powietrza z kominka, gwc/bezpośrednio z zewnątrz (choć wydaje mi się, że temp. będzie o wiele wyższa po podłączeniu kominka na wejściu do reku). A syf smaży się chyba na wyjściu kominka a nie w reku/przed reku/za reku. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieciu 30.11.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ja sie dopiero zastanawiam nad reku i jestem na etapie czytania niuchania podglądania ale jak już troche przegryzłem przez ten temat to wnioski takie nie jest tak hop siup z tymi reku duże ograniczenia co do innych rzeczy (kominek, wyciąg z kuchni itp) poza tym jak ma to działać i być skuteczne to trzeba kuipić drogi żeby w praktyce potem się nie okazało ża ma się coś ala reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.11.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Otóż kolego robert58 - gdybyś całe ogrzane kominkiem powietrze wpuścił do reku to być może po wymieszaniu z pozostałym powietrzem z domu mieli byśmy na rekuperatorze 40 -60 C i wówczas powietrze wchodzące z zewnątrz mogło by się nagrzać do 30-40 C - a to może być za gorąco .Dlatego też należy przewidzieć możliwość wypuszczania części powietrza kominkowego na zewnątrz i stosowanie wspomnianego podmieszania .Tego jeszcze nie wiem . Muszę wykonać pomiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 30.11.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jak obliczysz to wrzuć na forum ... może ze schematem ? Również planuję reku+dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts