wicekK 01.12.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 jak obliczysz to wrzuć na forum ... może ze schematem ? Również planuję reku+dgp Wyliczenia to może za mocno powiedziane . Ja chcę zmierzyć temperaturę powietrza w kratce pod sufitem - najlepiej gdyby do tego zmierzyć ilość powietrza w jednostce czasu . A może tak ktoś jeszcze wykona taki pomiar . Oprócz temperatury przydało by się zmierzyć prędkość powietrza na wlocie ( takim wiatraczkiem kominiarskim ) i zmierzyć powierzchnię otworu/otworów którymi zasysane jest powietrze do kominka . Reszty obliczeń ja się podejmuję . Pomiarów należy dokonać w ustabilizowanych warunkach - kominek palony np godzinę = w miarę ustalona temperatura . Podanie mocy wkładu nie jest niezbędne - ale wskazane . Zebranie informacji od kilku osób pozwoli na oszacowanie trafności pomysłu . Wnioski i wyniki obliczeń obiecuję podać na forum . ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 01.12.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Otóż kolego robert58 - gdybyś całe ogrzane kominkiem powietrze wpuścił do reku to być może po wymieszaniu z pozostałym powietrzem z domu mieli byśmy na rekuperatorze 40 -60 C i wówczas powietrze wchodzące z zewnątrz mogło by się nagrzać do 30-40 C - a to może być za gorąco . Dlatego też należy przewidzieć możliwość wypuszczania części powietrza kominkowego na zewnątrz i stosowanie wspomnianego podmieszania . Tego jeszcze nie wiem . Muszę wykonać pomiary . ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.12.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Zamierzam także powietrze z kominka pzepuścić przez reku - uniknę w ten sposób potrzeby jakigokolwiek rozprowadzenia ciepła z kominka . rozmawiałem z jakimś inżynierem z http://www.rekuperatory.pl na ten temat i powiedział że nie poleca podłączania powietrza z kominka do rekuperatora mówił że wystarczy jak kominek grzeje w salonie i rekuperator z tego pomieszczenia "zabiera" to ciepłe powietrze i rozprowadza po domu ale jako taki kominek nie jest włączony w obieg reku Witam będę miała centralkę z panelem dotykowym - montaż w okolicach końca lata 2007. W domu będę robiła rozprowadzenie DGP z kominka, ale jako odrębny system kanałów. Też potwierdzam, że fachowcy z rekuperatorów.pl we Wrocławiu nie zalecają łączenia reku i systemu rozprowadzania DGP w jednych kanałach. Zainstaluję jedynie na kanałach DGP przepustnice, by rozprowadzć powietrze wtedy gdy będę chciała - to na wypadek gdyby system obiegu powietrza radził sobie na tyle, że wszędzie będzie ciepło . pozdrawiam dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 01.12.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam,Ja tez mam zamiar zaciagac powietrze znad kominka do reku i oddawac cieplo powietrzu nawiewanemu.Nad kominkiem bedzie wyciag powietrza analogicznie do zwyczajnego kanalu wentylacyjnego, ktory powinien byc przy wentylacji grawitacyjnej.Zaleta tego jest taka, ze czasem sie jednak troche zadymi (np. przy rozpalaniu), warto wiec nie rozprowadzac tego po domu.Zmierze temperature wokol kominka przy najblizszym paleniu (w kominku chajcuje sporadycznie).Tez sie zastanawialem czy temperatura nie bedzie zbyt duza, wiec na pewno nie bedzie poboru powietrza jak w klasycznym DGP (z wewnatrz obudowy), ale spod sufitu, poza obudowa.Nie sadze aby temp byla wyzsza niz 40 stopni, ale moze sie zdziwie.Zobaczymy.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 01.12.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 ... czasem sie jednak troche zadymi (np. przy rozpalaniu), warto wiec nie rozprowadzac tego po domu. Ja przy kominku zamierzam zrobić kanał wyciągowy i kratkę wentylacji grawitacyjnej - tu mam też zamiar regulować ilość gorącego powietrza pobieranego do rekuperatora ( może jakiaś klapla z bimetalem ) ... Zmierze temperature wokol kominka przy najblizszym paleniu (w kominku chajcuje sporadycznie). Tez sie zastanawialem czy temperatura nie bedzie zbyt duza, wiec na pewno nie bedzie poboru powietrza jak w klasycznym DGP (z wewnatrz obudowy), ale spod sufitu, poza obudowa. Nie sadze aby temp byla wyzsza niz 40 stopni, ale moze sie zdziwie. Zobaczymy. Pozdrawiam Mirek No ciekaw jestem wyniku - rozumiem że zmierzysz tylko powietrze w pokoju pod sufitem , przy obugowie kominka ? Jeżeli masz rozprowadzenie powietrza grzewczego z kominka to zanotuj temperaturę u wylotu kratki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 01.12.2006 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam,Kominek oczekuje dopiero obudowy, wiec wyniki na pewno beda inne niz gdyby obudowa byla. No, ale zobaczymy. Temperature zbadam pod sufitem i w kilku punktach obok.Wicekk, napisales ze bedziesz mial kratke went grawitacyjnej.Ja tez ja aktualnie mam, tyle ze jak zamontuje went mechaniczna to zatkam grawitacyjna! One nie moga "dzialac" razem.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 02.12.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Czy rzy wentylacji mechanicznej mogą być kratki frawitacyjne ??Problem wydaje się nie rozstrzygnięty - ja widzę to tak :Mamy sobie wentylację mechaniczną , jest dobrze wyregulowana ( ilość powietrza nawiewanego i wyciąganego jest taka sama ) .Jeżeli w takim układzie pojawi się kratka wentylacji grawitacyjnej to co zmieni ?Ano wydaje się że nic . Jeżeli układ nie będzie zrównoważony to :1 , Nawiew mniejszy od wyciągu -> w domu podciśnienie -> kratka wentylacyjna zasysa powietrze z zewnątrz ( robi się coś w rodzaju ciągu wstecznego - jest źle )2 , Mawiew większy od wyciągu -> w domu nadciśnienie -> kratką wentylacyjną ucieknie nadmiar powietrza i co - nic - ciśnienia w domu i na zewnątrz się wyrównają .WNIOSKI : - Kratka wentylacji grawitacyjnej może funkcjonować razem z wentylacją mechaniczną . - Powiem więcej : istnienie kratki powoduje samoregukację układu . - Jeżeli mamy kratkę to należy tak ustawić przepływy w reku aby mieć lekkie nadciśnienie .Czy mój tok rozumowania jest poprawny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.12.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Witam,W wentylacji mechanicznej z reku chodzi o to, aby nie oddawac ciepla bezposrednio na zewnatrz, tylko zawrocic je z powrotem do domu.Przy takiej otwartej kratce cieplo bedzie uciekac, ile (?) to trudno ocenic ale na pewno bedzie.Rozpalilem w kominku specjalnie by sie przekonac jak jest temp pod sufitem: 40 stopni C.Jak termometr stal tuz obok kominka to po chwili musialem go zdjac, bo sie balem ze sie rozwali (skala do 50 stopni). No ale tu sprawe pewnie zalatwilo promieniowanie ciepla.Mysle ze mozna bedzie zaciagnac powietrze spod sufitu do reku (przez filtr).40 stopni zmieszane z duza wieksza iloscia powietrza z reszty domu (ok. 22 stopni) nie powinno dac wiecej jak jakies 30 stopni (z gorka) na wymienniku.Takze spoko.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 03.12.2006 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Czy rzy wentylacji mechanicznej mogą być kratki frawitacyjne ?? Problem wydaje się nie rozstrzygnięty - ja widzę to tak : Mamy sobie wentylację mechaniczną , jest dobrze wyregulowana ( ilość powietrza nawiewanego i wyciąganego jest taka sama ) . Jeżeli w takim układzie pojawi się kratka wentylacji grawitacyjnej to co zmieni ? Ano wydaje się że nic . Nie miesza się wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Co do "frawitacyjnej" to się nie znam. pozdrawiam TomekJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 03.12.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Nie miesza się wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Co do "frawitacyjnej" to się nie znam. pozdrawiam TomekJ Hehe - myślę że każdy czytający zauważył że to literówka . Nie będę poprawiał w orginale , ale dla tych co nie łapią -w słowie frawitacyjnej , czytając należy f zamienić na g . Co do mieszania wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej to zgadzam się - ne powinno się ich mieszać . Mój wywód miał na celu wyjaśnienie : co się stanie jak przy wentylacji mechanicznej będziemy w którymś pomieszczeniu mieć kratkę grawitacyjną . Co do ucieczki ciepła tą jedną kratką : Jeżeli wydajność silnika nawiewu będzie np. o 10% większa od wyciągu to ( nie uwzględniając oporów przepływu ) z domu ucieknie nam 10% powietrza poza rekuperatorem . Pozwoliłem sobie policzyć ; Założenia -> Mając 150m3/h - tyle powietrza wymieniamy w ciągu godziny , 10%strat *24h=360 m3 powietrza ucieka . Zakładając że w domu jest 20 C , na dworze -20 C wyszło mi że tą kratką może uciec około 215 W mocy na dobę . Czy to dużo ? Załóżmy że grzejemy prądem :0,215kW*30 dni*0,45zł/kW=2,9 zł /miesiąc Wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 03.12.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam,Wicekk, powiedz po co zostawiac ten otwor wentyalcji grawitacyjnej?Jaki w tym cel?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 03.12.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam, Wicekk, powiedz po co zostawiac ten otwor wentyalcji grawitacyjnej? Jaki w tym cel? Mirek Fakt - tego może nie wyjaśniłem . Ta kratka będzie obok kanału ssącego do reku , nad kominkiem ( prawdopodobnie obie zostanią zabudowane w komorze powietrznej nad kominkiem . Cel ? Otóż pisałem już o regulacji ilości gorącego powietrza do reku - co zrobić z nadmiarem ciepła produkowanego przez kominek ? -> trzeba się go pozbyć -> wypuścić kratką wentylacji grawitacyjnej . Ot i cała filozofia KRATKI WENTYLACYJNEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 04.12.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Co do ucieczki ciepła tą jedną kratką : Jeżeli wydajność silnika nawiewu będzie np. o 10% większa od wyciągu to ( nie uwzględniając oporów przepływu ) z domu ucieknie nam 10% powietrza poza rekuperatorem . Pozwoliłem sobie policzyć ; Założenia -> Mając 150m3/h - tyle powietrza wymieniamy w ciągu godziny , 10%strat *24h=360 m3 powietrza ucieka . Zakładając że w domu jest 20 C , na dworze -20 C wyszło mi że tą kratką może uciec około 215 W mocy na dobę . Czy to dużo ? Załóżmy że grzejemy prądem :0,215kW*30 dni*0,45zł/kW=2,9 zł /miesiąc Wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie. Moc nie ucieka, tylko ucieka energia [ciepło konkretnie]. Jeżeli straty na mocy przyjąłeś na 0,215kW to do bilansu ciepła zapomniałeś pomnożyć przez 24 godziny. Twój bilans będzie wyglądał: 0,215kW*24godziny*30 dni*0,45zł/kW= 70zł/miesiąc. Jeżeli będziesz miał w domu "nadciśnienie", to po otwarciu drzwi może wylecieć więcej. Chyba, że będziesz ewakuował się przez komin. Te siedem dyszek co miesiąc daje ~350 złotóweczek rocznie. Wyglądasz mi na młodego [z racji chęci do eksperymentowania] Gościa. Jeżeli pomnożymy te 350 złotóweczek razy 30 latek pomieszkiwania w Twojej chacie, to okaże się, że "puściłeś z dymem" wartość całej instalacji Reku. I po CO ? Szczerze pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 05.12.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Moc nie ucieka, tylko ucieka energia [ciepło konkretnie]. Widzę że czepiasz się szczegółów - nie potrafisz lub nie pokusiłeś się o policzenie . No dobra : Z domu ucieka przez 24 h 360 m3 powietrza=465,48 kg , co przy założeniu różnicy temperatur (-20 - +20 ) 40K daje energię 18619,2 kJ .To z kolei w ciągu 24 godzin daje 215,5 W mocy=0,215 kW Jeżeli straty na mocy przyjąłeś na 0,215kW to do bilansu ciepła zapomniałeś pomnożyć przez 24 godziny. Twój bilans będzie wyglądał: 0,215kW*24godziny*30 dni*0,45zł/kW= 70zł/miesiąc. Jak widać z powyższego uwzględniłem całą dobę Jeżeli będziesz miał w domu "nadciśnienie", to po otwarciu drzwi może wylecieć więcej. Chyba, że będziesz ewakuował się przez komin. A czy sądzisz że uda cii się wyregulować przepływy tak aby nie było różnicy ciśnień . I to dla różnych wydajności ?? Wyglądasz mi na młodego [z racji chęci do eksperymentowania] Gościa. Zdziwił byś się . Ja po prostu chcę mieć dobrze i niedrogo - a eksperymenty poprzedzam teorią i wyliczeniami .( Może nie są one skomplikowane - dają jednak orientację o skali zjawiska ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 09.12.2006 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 No dobra : Z domu ucieka przez 24 h 360 m3 powietrza=465,48 kg , co przy założeniu różnicy temperatur (-20 - +20 ) 40K daje energię 18619,2 kJ .To z kolei w ciągu 24 godzin daje 215,5 W mocy=0,215 kW 1kJ to 1Ws [watosekunda]. Jeżeli te 18,619 kJ podzielimy przez 3600 [60minut w godzinie i 60 sekund w minucie] otrzymamy: 18,619 kJ [czyli Ws] / 3600s = 5,17 kWh [na dobę] Pomnożywszy to przez cenę kWh [0,45] otrzymamy: 5,17kWh * 0,45 zł/kWh = 2,33zł na dzień. Razy 30dni = ~70zł na miesiąc. Wydaje mi się, że dobrze liczę. Nie czepiam się. Lub inaczej: Ciągła utrata mocy 0,215kW, wymaga dostarczenia TAKIEJ samej mocy do układu. Kosztuje to 0,215kW * 24h = 5,17 kWh na dobę. Razy cena, razy 30dni = 70zł. pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 10.12.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Ok - TomekJ - popełniłem błąd w obliczeniach -> gdzieś mi uciekło te 24 godziny . I dobrze że ktoś ( tu TomekJ ) pokusi się także o policzenie i sprawdzenie ( prostego bądź co bądź ) bilansu . Błędy każdemu zdarza się popełnić . No i te 70 zł/miesiąc strat grawitacyjnych to już jakaś kwota .Pytanie tylko : czy przy w miarę zrównoważonym układzie tyle ucieknie ?Inna sprawa , o której nikt nie wspominał , to odbiory budynku .Wydaje mi się że jeżeli zamontujemy sobie kuchenkę gazową w kuchni ( a ja taką zamierzam mieć ) , w przypadku braku kratki grawitacyjnej ,prawie żaden kominiarz , a tym bardziej gazownik nie podpisze nam protokołu odbioru .( O ile z kominiarzami to jeszcze idzie załatwić to gazownicy są trudni do przejścia) . Co prawda temat kratki poruszyłem w związku z kominkiem - ja takową zrobię ale nie koniecznie będzie wyciągać ciepło z salonu ( zamierzam upuszczać przy jej pomocy nadmiar ciepła kominkowego - w pozostałym czasie będzie zamknięta ) - to budując dom trzeba myśleć też o odbiorach .Mi kominiarz poradził zrobić dla odbioru - a co ja potem z nią zrobię to zupełnie inna sprawa . W moim wydaniu kratka grawitacyjna będzie w kuchni , po odbiorach będzie do niej podłączony okap z t.zw klapą - wlot do kanału otworzy się tylko po włączeniu silnika w okapie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wh 10.01.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Zastanawiam się nad zakupem rekuperatora Storkair.Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał styczność z tym producentem?Pozdrawiam,Jacek Ja miełem styczność z dystrybutorem w Warszawie.Umówiłem się na spotkanie. Nikt nie przyjechał, nikt nawet nie wysłał sms-a, że nie ma zamiaru się pojawić.Umówiłem się drugi raz z tą samą osobą. Nawet nie wysłała sms-a, że nie ma zamiaru przyjechać.Wysłałem email z prośbą o kontakt do Warszawy i Wrocławia. Nikt nie odpisał.Zadzwoniłem do Warszawy do biura. Usłyszałem w słuchawce bez ogródek "... nie jesteśmy Panem zainteresowani ...".Historia 100% prawdziwa. Wydarzyło się kilka tygodni temu. Zmarnowali mi sporo czasu.Wacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Drazkiewicz 13.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witajcie. Kochani, chciałbym się skontaktowac z kims kto już ma wentylacje mechaniczna. Może jeszcze do tego solary z kondensatem i podlogowka. Jednak najważniejszy jest dla mnie reku. Po przeczytaniu setki postow już jestem zakręcony na jego temat. Tym bardziej, ze reku widziałem tylko w sklepach, a nie w domach inwestorow. Jak to wszystko hula tym bardziej, ze czasami laczy się reku z gwc. Przejrzalem biala i czarna liste 3miasto i nic niestety nie znalazłem. Chce pogadac, popisac, może być mail, priv, telefon, obojętnie. Jestem dopiero na etapie papierologii, ale już kombinuje jak postawic energooszczedna chalupke. Czytam, sonduje, ale chciałbym porozmawiac z kims kto już ten caly system posiada, kto na żywym organizmie doświadczył już jego zalet i wad. Plizzzz. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.02.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Kiedyś robiłem pomiar temperatury przy kratce wywiewnej kominka u teścia i wyszło 130 o C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin. 16.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Odkopuję temat, ma ktoś już jakieś doświadczenia z rekuperatorami Storkair? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts