krzystrze 26.07.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Chciałbym sie dowiedzieć czy w ogóle jest sens zakładać taki piec i czy jest to opłacalne. Proszę o jakieś opinie i porady, ponieważ słabo się na tym znam. Z góry dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 27.07.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 krzystrze no ja też się słabo znam ale mnie namawiano na taki piec i teraz po jednym sezonie grzewczym ciesze się że go nie zakupiłam. Najgorsze wydaje mi się sezonowanie drzewa - musi ono ponoć schnąć jakieś 2- 3 sezony być dobrze wysuszone a to jak dla mnie jest niewykonalne : mało miejsca wokół domu . A do tego cena drzewa idzie w górę więc taki piec bez możliwości zastosowania paliwa zastępczego jest chyba mało ekonomiczny. Do tego sama cena pieca - dość wysoka jeśli dobrze pamiętam. Zdecydowaliśmy sie na piec węglowo- drzewny z Biecza i jest super. Szczerze mówiąc mam już dość po jednej zimie tej całej roboty z drzewem - przywieźć,pociąć , porabać , ułożyć poskładać , przeniesć do kotłowni itd. bez wiedzy męża pod koniec zimy zamówiłam pół tony węgla i to dopiero jest palenie że hej ! Całkiem inna wydajność - więc tej zimy będziemy mieć tylko drzewo na "rozpałkę" a głównym paliwem będzie węgiel. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts