kazek7 21.03.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Na jakie parametry najbardziej optymalnie powinna być zaprojektowana instalacja co typu otwartego dla kotła węglowego z podajnikiem - czy "stare" parametry 90/70/20 czy "nowe" 70/50/20, czy może inne?Według moich przemyśleń, to chyba 90/70 jest odpowiedniejsze, ale jeden z instalatorów z którymi rozmawiałem mówi, że już się tak nie robi, że odpowiednie będą parametry 70/50.Dlaczego według mnie 90/70 jest lepsze? Bo kocioł powinien pracować powyżej 60 stopni ze względu na korozję niskotemperaturową i poniżej 95 stopni, aby nie zagotować wody. Przy parametrze 90/70 to te 90 stopni na wyjsciu kotła będzie tylko, gdy na zewnątrz będzie -20 stopni, a w przez większość czasu kocioł będzie pracował z temperaturą ok. 70-60 stopni.Przy parametrze 70/50 natomiast mi się wydaje, że wówczas przez większość czasu na przykład gdy na zewnątrz bedzie ok.0 stopni, kocioł będzie musiał pracować z temp.wyjściową ok 50-40 stopni, a więc poniżej progu korozji niskotemperaturowej. Instalator mówi, że trzeba zawsze dać zawór mieszający aby uniknąć korozji niskotemperaturowej kotła. Jakie macie na ten temat zdanie, bo mnie się wydaje, że ten instalator chce mnie "naciągnąć" na większe, a więc droższe grzejniki i bardziej skomlikowaną i też przez to droższą instalację co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 21.03.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Kocioł węglowy jest z reguły tani i ma przeważnie ok. 10 lat gwarancji. Nie przypominam sobie żeby w gwarancji było napisane "grzać powyżej 60 stopni bo nie będzie gwarancji".Jeśli kocioł kosztuje 2000 zł (a są i tańsze po 1400) to czy warto się nad tym zastanawiać ? Amortyzacja kotła po 150 zł rocznie to strasznie mało. A za 10 lat wymienisz sobie kocioł na nowszy a może nawet nowocześniejszy na inne paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts