Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z gładzią

krzychu_72

Recommended Posts

Po pierwsze grunt pod gips. Po drugie pacę mocno przyciskać do ściany (trzeba mieć parę w łapach) . Po trzecie dwa razy Cekolem i na koniec Mastermas (gotowe w chobokach) Po czwarte teraz można gruntować i nic się nie wypłucze, ale po co. Ja dolewam trochę gruntu do pierwszej warstwy farby. I musi być dobrze. Mam szwagra co w tym siedzi od 15 lat więc mam się od kogo uczyć.

tylko ze jak scianę po gipsowaniu gipsarem zagruntuje tylko farbą to malując juz pozniej gęstą farbą i wałkiem ryzykuje ze cała ta gładz po prostu odłazi od sciany i przykleja sie do wałka .

Kiedy zmieniłem gładz na twardszą (cekol) poblem nie wystepował .

Nie ma takiego problemu jesli odczekasz az farba gruntująca wyschnie (min. 1 dzien) gładzie wykonuje od prawie 10 lat, nigdy nie mam problemu z odłazeniem farby od zagruntowanej i wyschnietej wczesniej sciany (nawet jesli uzywam gipsara), pośpiech to zły doradca, a jak chcesz uniknąc problemów to nie uzywaj gipsara tylko dołóż troche kasy kup cos lepszego, cekol, megaron, jest sporo takich co nie ma z nimi problemu. A co do wczesniejszego posta to kolega pisze ze dolewa gruntu do gipsu, spotkałem sie z czyms takim ale polecał nie bede skoro producent nie poleca to po co tak robic, a ryzyko zawsze istnieje ze cos bedzie nie tak. wiem ze niektórzy dolewaja gruntu do farby a potem sie dziwia ze wychodza im różnokolorowe placki na scianach, a tłumaczą sie ze cos z farba nie tak albo podłoze kiepskie, a wystaczy własnie dobrze zagruntowac podłoze pod gładz i miec czyste sumienie ze zrobiłem wszyskto jak nalezy.

Bo grunt to tak jak woda, jest rzadki, i nie ma prawie rzadnej konsystencji, a farba nie dosc ze robi doskonały podkład pod farbe właściwą , to jeszcze pokaze ci w których miejscach masz wykonac poprawki. Grunt poprostu zmyje gips !!, wierz mi wypróbowane juz nie raz, a każdy szanujacy sie fachowiec po gipsowaniu gruntuje sciane białą farbą. Grunt uzywasz ale pod gips, na tynk zeby wzmocnic podłoze, i przyczepnośc dla gładzi gipsowej.

Fachowcem nie jestem, ale parę ścian już gładziłem. Problemów z gruntem i wypłukiwaniem nie zauważyłem. Ja nie neguję użycia rozcieńczonej ferby jako podkładu pod farbę właściwą, ale nie rozumiem tego jednoznacznego określenia, że grunt jest beee :)

• 4 weeks później...

Może stary post ale są pewne zasady:

Pierwsza warstwa musi być gęsta ,a druga luźniejsza(mokre na mokre)

Pęcherzyki występują jak jest za rzadka masa gipsowa

Do gładzi trzeba mieć krzepę

Ja zawsze kładę pierwszą warstwę bardzo gęstą(ręka odpada, trzeba to robić szybko), odczekam i zaraz drugą warstwę luźniejszą. Na nazajutrz poprawka i gotowe, lekki szlif i malowanko

Mowa tu o suficie i prostych ścianach, bez równania i narożników!! -Tu są inne zasady

Pozdrawiam

Krzysiek

• 5 months później...
  • 1 year później...

Witam.

Odebralem nowo wybudowane mieszkanie. Ściany w pomieszczeniach suchych sa gipsowe (kategoria wykonczenia tynku III). Na tych scianach sa drobne rysy i slady po szpachlach, pociagnieciach itp. Przed malowaniem chcialbym to wyrownac i pomyslalem o polozeniu cienkiej warstwy (ok 1 mm.).

I tu moje pytanie/pytania. Czego najlepiej uzyc, czy zagruntowac sciane przed nakladaniem i generalnie wszelkie porady praktyczne.

Dzieki za kazde porady. Pozdrawiam.

zagruntować oczywiście jakims gruntem tu dowolność tylko kwestija ceny pozostaje moze byc tytan za 30zł albo jakis ceresit za wiele wiecej..... przy tak cienkiej warstwie jednak radził bym cos mocniejszego zastosowac a wygładzić może gotową masą szpachlową jeśli jest w miarę równo jak nie to standardowo gładz na dwa razy

• 3 years później...
Słaby ze mnie fachowiec, ale mogę podpowiedzieć co sam zaóważyłem, te "bąbelkowanie" najczęściej pojawia się w miejscach w których podłoże w którejś warstwie jest nieprzesiąkliwe np. nie usunięta stara farba olejna. Robiłem szybki remont pod wynajem na własne potrzeby, olałem zdzieranie farby, na sufitach które wyszpachlowałem dziwnym trafem był zmywalny dulux, podczas kładzenia gładzi pojawiały się właśnie bąbelki, podczas malowania wszystko zaczeło się sypać i spod warstwy tynku i szpachli wyskoczyła stara farba w niemal nienaruszonym stanie. Kilka razy spotkałem się z tym też na prawidłowo przygotowanym gruncie ale nigdy w takiej skali, raczej drobniutkie 2-3 centymetrowe odchylenia od normy.

• 3 years później...

Dzień dobry

Jeśli użyję cekol45, który podaje ogólną proporcję 0,4l wody /kg proszku, to jaka będzie proporcja na gęstsze, a jaka na rzadsze?

Za każdym razem, gdy robiłem cekol mokre na mokre to się rozwarstwiał, więc czy tym sposobem da radę?

Również i mi w niektórych miejscach, po oszlifowaniu ściana przypominała fakturą plaster owczego bundzu, choć robiłem zaprawę uwzględniając dojrzewanie, ale trochę krócej - ok. 3min, po czym znów mieszając. Zaprawę próbowałem dodatkowo pozbwić pęcherzyków powietrza uderzając wiadrem o ziemię i ściągając z powierzchni szpachlą to co z niej wyjdzie. Nie wiem też czy za szybko nie mieszam...?? stosuję dwubiegową wiertarkę na pierwszym biegu i mieszam małe porcje: 5-7kg.

Pozdrawiam

Gipsar nie Gipsar, Knauf nie Knauf. Zasada jest jedna. Wymieszać mechanicznie suchą gładź z wodą. Odczekać minimum 5 minut i wymieszać dokładnie drugi raz. Bez tego zawsze bedą drobne dziurki w gładzi. Na pierwszą warstwę gęstsze na drugą rzadsze. Jak kolega powyżej powiedział
Edytowane przez merdala