Nikodemos 26.07.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam. Chciałbym zbudować w ogrodzie przy domu niby altanke, chodzi mi o coś takiego by były 2 ściany i dach. Ściany do połowy były by "pełne" (w całości zakryte) a od połowy do góry byłyby z lukami (tzn się w stylu siatki) lub też w całości byłyby taką siatką i posadziłbym winogronę. Chce też tam zrobić grill (trwały - cegła lub kamień). Jednak nie mam za bardzo pomysłu na dokładny projekt. Co radzicie?? Chodzi o ten grill. Będzie on obok altanki. PS. Czy taki kominek wymaga projektu (jest zgodny z prawem), czy moge sobie samemu taki zrobić bez zadnych zmian w urzędzie gminy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 26.07.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74687 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikodemos 27.07.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Przeglądałem juz przedtem ten temat, jednak to nie jest to o co mi chodzi. To ma wyglądać tak: http://www.mgame.boo.pl/gril.jpg PS. Ten projekt był robiony na szybko wiec jest troche niedokładny. Ale dobre i to Ma to być zrobione z cegieł, najlepiej z klinkierek. Napiszcie od czego zacząć. Niegdy jeszcze takiego czegos nie robiłem.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.07.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 od fundamentu gleboki, solidny i dobrze wypoziomowany. Nie zaszkodzi zazbroic. a potem dobra zaprawa do klinkieru (jesli robisz to pierwszy raz to wez tylko do murowania (bo sa takie 2 w 1, od razu do fugowania)). Przygotuj sobie jakies "patyczki" dystansowe, aby wkladac miedzy cegly i aby spoiny wychodzily rowne. No i zaczynasz i tutaj dopiero wychodzi jak cenny jest poziom fundamentu. Acha fundament sobie tak wymierz, zeby bylo jak najmniej docinanie cegiel. Tzn. aby szerokosc i dlugosc to byly krotnosci cegiel+spoina Nie bedzie prosto zrobic luku z klinkieru. Moze na prosty sie dasz namowic Ukladasz sobie w tedy po spodem deske, i normalnie ciagniesz murek do gory, wkladajac 2 prety w spoine powyzej. Mozna tez zrobic sklepienie z cegiel na sztor. tych bocznych łóków tez nie bedzie prosto zrobic. Lepiej zrobić liniowy ukos. I w tedy z trzech stron. i ta ksamo jak przy otworze w palenisku robisz sobie szalunek z desek, i potem ukladasz cegly. Nie wiem jaki wysoki komin planujesz ? bo jesli jakis gigant to moze by murowac boczne scianki na 2 cegly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikodemos 27.07.2006 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Nie, to nie będzie żaden gigant. Ja tak planuje na 50 - 70 cm. PS. Czy jeśli będzie to z cegiełto muszę wprowadzac jakieś zmiany w dokumentacji działki na gminie?? Bo znajomy mi powiedział że wszystko co jest stałe (tzn murowane), musze zgłaszać na gminie i jakieś zmiany w projekcie robić czy coś. PS2. Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.07.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 nie chodzi o cegly tylko o staly fundament. Zglaszasz dla świętego spokoju w gimnie chęć wybudowania czegoś takiego i po sprawie Potem czekasz chyba 30 dni - i jeśli nic nie przyślą możesz budowac Żadnego projektu nie robisz. to jeśli komin 70 cm to myśle że na jedna cegłe ścianki wystarczą i koniecznie potem zaimpregnuj klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikodemos 28.07.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Jeszcze jedno. Nie wiem bo jeszcze nigdy tego nie załatwiałem więc się pytam. Czy to załatwianie na gminie jest płatne?? Jeśli tak to ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.07.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 wydaje mi się że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts