Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill a'la kominek

Nikodemos

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zbudować w ogrodzie przy domu niby altanke, chodzi mi o coś takiego by były 2 ściany i dach. Ściany do połowy były by "pełne" (w całości zakryte) a od połowy do góry byłyby z lukami (tzn się w stylu siatki) lub też w całości byłyby taką siatką i posadziłbym winogronę. Chce też tam zrobić grill (trwały - cegła lub kamień). Jednak nie mam za bardzo pomysłu na dokładny projekt. Co radzicie?? Chodzi o ten grill. Będzie on obok altanki.

PS. Czy taki kominek wymaga projektu (jest zgodny z prawem), czy moge sobie samemu taki zrobić bez zadnych zmian w urzędzie gminy??

Przeglądałem juz przedtem ten temat, jednak to nie jest to o co mi chodzi.

To ma wyglądać tak:

http://www.mgame.boo.pl/gril.jpg

PS. Ten projekt był robiony na szybko wiec jest troche niedokładny. Ale dobre i to 8) :lol: :lol: Ma to być zrobione z cegieł, najlepiej z klinkierek. Napiszcie od czego zacząć. Niegdy jeszcze takiego czegos nie robiłem.[/img]

od fundamentu :)

gleboki, solidny i dobrze wypoziomowany. Nie zaszkodzi zazbroic.

a potem dobra zaprawa do klinkieru (jesli robisz to pierwszy raz to wez tylko do murowania (bo sa takie 2 w 1, od razu do fugowania)). Przygotuj sobie jakies "patyczki" dystansowe, aby wkladac miedzy cegly i aby spoiny wychodzily rowne. No i zaczynasz :wink: i tutaj dopiero wychodzi jak cenny jest poziom fundamentu. Acha fundament sobie tak wymierz, zeby bylo jak najmniej docinanie cegiel. Tzn. aby szerokosc i dlugosc to byly krotnosci cegiel+spoina

Nie bedzie prosto zrobic luku z klinkieru. Moze na prosty sie dasz namowic :p

Ukladasz sobie w tedy po spodem deske, i normalnie ciagniesz murek do gory, wkladajac 2 prety w spoine powyzej. Mozna tez zrobic sklepienie z cegiel na sztor.

tych bocznych łóków tez nie bedzie prosto zrobic. Lepiej zrobić liniowy ukos. I w tedy z trzech stron. i ta ksamo jak przy otworze w palenisku robisz sobie szalunek z desek, i potem ukladasz cegly.

Nie wiem jaki wysoki komin planujesz ? bo jesli jakis gigant to moze by murowac boczne scianki na 2 cegly ?

Nie, to nie będzie żaden gigant. Ja tak planuje na 50 - 70 cm.

PS. Czy jeśli będzie to z cegiełto muszę wprowadzac jakieś zmiany w dokumentacji działki na gminie?? Bo znajomy mi powiedział że wszystko co jest stałe (tzn murowane), musze zgłaszać na gminie i jakieś zmiany w projekcie robić czy coś.

PS2. Dzięki za odpowiedź!

nie chodzi o cegly tylko o staly fundament. Zglaszasz dla świętego spokoju w gimnie chęć wybudowania czegoś takiego i po sprawie :) Potem czekasz chyba 30 dni - i jeśli nic nie przyślą możesz budowac :) Żadnego projektu nie robisz.

to jeśli komin 70 cm to myśle że na jedna cegłe ścianki wystarczą :)

i koniecznie potem zaimpregnuj klinkier.