Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można otynkować dysperbit ?

Recommended Posts

ja otynkowałem, ale wcześniej porobiłem dużo takich niedużych dziurek, młotem pneumatycznych, takie dziurku na 2 cm głębokie, tynk trzyma i nic nie odpada. Styropian nie wiem czy to dobry pomysł.

To po co w ogóle dawałeś bysperbit, skoro go podziurawiłeś, przecież malująć dysperbitem odcinamy dostęp wilgoci.

Już lepiej było nawiercić otwory i wkleić w nie kołki rozporowe aby nie było podciągania wilgoci. Do kołków zamocować siatkę i ja otynkować.

Można zastosować dysperbit do zastosować wewnętrznych i po nałożeniu folii budowlanej położyć styropian który trzeba koniecznie dobrze okołkować. Dalej już łatwo.

Generalnie to pomysły na nieduże powierzchnie, np 20-30cm od posadzki w garaży, gdzie chudziak jest niżej niż w pozostałej części domu (poniżej izolacji poziomej, z którą trzeba połączyć izolację na chudziaku.

krzysztofh, kułem bo rozpędziłem się z tym malowaniem, w garażu fundament na jednej ze ścian jest wyżej niż na pozostałych, gdy malowałem nie zastanowiłem się nad tym, rozpędziłem się. Nie wiem jak działają substancje smołowate na styropian, ale chyba się szybciej utlenia.

Według producenta dysperbitu - absolutnie nie można. Przerabiałam to u siebie na cokole. Żeby przykleić tam płytki albo dać tynk mozaikowy - musieliśmy zedrzeć dysperbit (szczota metalowa na wiertarce) i zamiast niego daliśmy uszczelniacz Deitermana (ichni doradca doradza gratis). Drogie to jest, niestety.