Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie weglowe czy gazowe? Proszę o radę.

Recommended Posts

Witam! Prawie rok temu przeszliśmy na ogrzewanie gazowe. Mój domek jest dwurodzinny jakieś 110m2 powierzchni mieszkalniej mamy do ogrzania gorę i poddaszę. Szczerze powiem gaz, gaz i jeszcze raz gaz pod warunkiem że dom jest ocieplony. Różnica w kosztach jest spora na ogrzewaniu węglowym (koks 1t + drzewo przyczepa na m-c) można obliczyć, a w zimie w największe mrozy rachunek za ogrzewanie + ciepła woda (5 osob) + kuchenka gazowa nie przekroczył 480,00zł. Pozdrawiam.

To chyba zalezy gdzie meszkasz. Ja pochodzę ze Ślaska, Rodzice dalej tam mieszkaja, do tego jakies parenascie km od jednej kopalni i ze dwadziescia pare od dwoch kolejnych, węgiel na pewno jest dla nich sporo tańszy bo z gazowego zrezygnowali i zdemontowali piec gazowy sporo lat temu. Z tym, ze

- rodzicow dom był budowany w latach 80tych, wtedy nikt nie myslal o ocieplaniu, do tego chata duża, więc idzie im tego węgla sporo. Na gazie pewnie by poszli z torbami.

- przy weglowym trzeba sie narobic, mieć chęci i czas na palenie.

- jest duzo brudniej i potrzebne jest miejsce na wegiel

- nie zostawisz domu w zimie i nie wyjedzesz na urlop - ktoś musi palić (i dlatego moi staruszkowie odwiedzaja nas na raty :( )

Konkretnych kwot nie znam ale moge sie dopytac.

Węgiel.I dobry piec z podajnikiem i automatyką. Naładujesz na kilka dni i spokój.

Ale ja wybrałem gaz .Dlaczego? bo od urodzenia mieszkałem w kamienicy opalanej węglem.Były dwa kafloki i jeden żeleźniok.Nie zapomnę tej roboty .Zrzucenie wągla do piwnicy to pestka.Ale potem każdorazowe przynoszenie węgla w kiblach do mieszkania,rozpalanie,smród itd. Powiedziałem: nigdy więcej.