jacek--m 26.07.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Mam w planach budowę domu z użytkowym poddaszem o powierzchni użytkowej ok 110 - 120 m2. Chciałbym się dowiedzieć z Waszej praktyki o ile jest droższe ogrzewanie gazem od węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 26.07.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Witam! Prawie rok temu przeszliśmy na ogrzewanie gazowe. Mój domek jest dwurodzinny jakieś 110m2 powierzchni mieszkalniej mamy do ogrzania gorę i poddaszę. Szczerze powiem gaz, gaz i jeszcze raz gaz pod warunkiem że dom jest ocieplony. Różnica w kosztach jest spora na ogrzewaniu węglowym (koks 1t + drzewo przyczepa na m-c) można obliczyć, a w zimie w największe mrozy rachunek za ogrzewanie + ciepła woda (5 osob) + kuchenka gazowa nie przekroczył 480,00zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 26.07.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 To chyba zalezy gdzie meszkasz. Ja pochodzę ze Ślaska, Rodzice dalej tam mieszkaja, do tego jakies parenascie km od jednej kopalni i ze dwadziescia pare od dwoch kolejnych, węgiel na pewno jest dla nich sporo tańszy bo z gazowego zrezygnowali i zdemontowali piec gazowy sporo lat temu. Z tym, ze - rodzicow dom był budowany w latach 80tych, wtedy nikt nie myslal o ocieplaniu, do tego chata duża, więc idzie im tego węgla sporo. Na gazie pewnie by poszli z torbami. - przy weglowym trzeba sie narobic, mieć chęci i czas na palenie. - jest duzo brudniej i potrzebne jest miejsce na wegiel - nie zostawisz domu w zimie i nie wyjedzesz na urlop - ktoś musi palić (i dlatego moi staruszkowie odwiedzaja nas na raty ) Konkretnych kwot nie znam ale moge sie dopytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 26.07.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Zdecydowanie węgiel a zwłaszcza że szykuje się znowu wysoka podwyżka ceny gazu.Węgiel zdecydowanie jest dużo tańszy od gazu lecz uciążliwy w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.07.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Węgiel.I dobry piec z podajnikiem i automatyką. Naładujesz na kilka dni i spokój.Ale ja wybrałem gaz .Dlaczego? bo od urodzenia mieszkałem w kamienicy opalanej węglem.Były dwa kafloki i jeden żeleźniok.Nie zapomnę tej roboty .Zrzucenie wągla do piwnicy to pestka.Ale potem każdorazowe przynoszenie węgla w kiblach do mieszkania,rozpalanie,smród itd. Powiedziałem: nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.07.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Dobrze mieć też kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,aby ogrzewać w porach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts