Aieksandra 26.07.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Nigdzie odpowiedzi takiej nie znalazłam. Mam postawione fundamenty już 2 lata, w tym roku chce ciągnąć mury. Jednak mam wątpliwości czy jadalnia nie jest zbyt mała (3m na 2.70) iwyjście na taras. Stąd pomysł by zrobić wykusz dł. 2.70,gł.1.20. Na piętrze nad jadalnią będzie balkonik. Czy tak można? Może jest to oczywiste że tak?, ale czy gdy będzie nowy fundament "osiadał" to reszta nie popęka? Jak się przed tym uchronić? Proszę doświadczonych Forumowiczów o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.07.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Chyba musiałabyś oddzielić fundament nowy od starego. Zresztą i tak nie połączysz ław fundamentowych razem (musiałoby być połączone zbrojenie). Tak np. dobudowuje się tarasy do istniejących domów. Nie mam jednak pojęcia, jak (czy da się to w ogóle) zrobić w przypadku ścian. Ale z drugiej strony - ludzie rozbudowują domy, więc może ktoś bedzie umiał ci tu doradzić. Ja jednak na twoim miejscu zadzwoniłabym do architekta i zapytała, czy to jest do zrobienia. Aha, ja nie jestem doświadczonym forumowiczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 26.07.2006 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Bardzo zależy mi na wykuszu, a dokładniej na powiększeniu kuchni z jadalnią (jedno pomieszczenie). Boję się że nadzór (nanosił zmiany w projekcie) będzie zniechęcał mnie do tego pomysłu. Chciałabym coś wiedzieć na ten temat i przekonac go że się da to zrobić. Kto wie coś na ten temat? proszę napiszcie co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 27.07.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ja bym w starych ławicach, wykuł w środku taka niedużą (albo i dużą dziurę, oprócz tego nawiercił z gory na dół co np 10 cm i zaprawił na cemencie jakiś gruby drut zbrojeniowy, albo coś innego, z drugiej strony zakrzywił i tak bym dolał ławice. Beton powinien wejśc w ta dziurę, a dodatkowe pręty wpomogą to "połączenie". wiem że raczej nie jest to jakiś super pomysł, ale ja pewnie bym to tak zrobił, gdyby oczywiście nikt nie chciał mi pomóc w tym. A przy wylewaniu fundamentu w tym miejscu, na tym łączeniu uzbroił bym go w belkę, tak aby trzymał jak najmocniej - żeby nie pękł, ale pewności nigdy nie ma - ot taki domowy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 27.07.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 1. dokuć się do starego zbrojenia, połączyć z nowym, zalać 2. wkleić na klej kotwy (np Hilti) 3. wywiercić dziury, kotwy rozprężne 4. po prostu dolać nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 27.07.2006 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Dzięki.Taki domowy sposób jest myślę do przyjęcia, tak będę tumaczyć i przekonywać nadzór. Natomiast kotwy, .. na klej to mniej rozumię (wybacz blondynce), ale jak powtórzę to, co napisałeś nadzorowi, to on myślę podłapie?! A tak wogóle to, czy tak mało forumowiczów zmieniało coś już w trakcie budowy?, nie remontowało już wybudowanych domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 27.07.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 jak się nie połapie, zmień nadzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.07.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 1. dokuć się do starego zbrojenia, połączyć z nowym, zalać 2. wkleić na klej kotwy (np Hilti) 3. wywiercić dziury, kotwy rozprężne 4. po prostu dolać nowe aru dobrze pisze. Chociaż dokucie się do starego zbrojenia może być czasami kłopotliwe... Generalnie chodzi o to, żeby nowy fundament nie tylko doklelić do starego, czyli zrobić szalunek, zalać i zapomnieć - bo wtedy na pewno się oddzieli jeden od drugiego, tylko nowy ze starym "powiązać" w taki sposób, żeby pracowały sobie razem. Można to osiągnąć poprzez nawiercenie dość głębokich otworów (kilkadziesiąt cm) i nabicie prętów zbrojeniowych, zastosowanie różnego rodzaju kotew, powiązanie zbrojenia i inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 27.07.2006 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Dzięki,Pytanie: czy pręty zbrojenia połączyć tam gdzie są ławy, (wylać nowe ławy i prętami wbić się w stare ławy), czy też to samo na wysokości fundamentów. A może same ławy wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 05.02.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) A ja mam pytanie odnośnie dolewania kawałka bloku betonu do istniejących ław. Żeby załagodzic kąt rur drenazowych chciałem dolac do narożników wykuszy takie trójkątne betonowe bloki o bokach 70x70cm, wysokość 40 cm ze spadkiem żeby woda spływała. Masa tego bloku to ok 180kg przy założeniu że 1m3 waży 1800kg. Pierwotnie chciałem dolac w szalunkach jako samonośne ale teraz myślę czy może wywiercić otwory i wkleić na klej chemiczny Hilti (bo akurat taki mam, do prętów zbrojeniowych) kilka prętów 12mm żeby to się nie oderwało. Ale z drugiej strony boję się żeby podczas pracy i osiadania budynku nie uszkodziło mi ław, więc może lepiej samonośne? Co sądzicie? Edytowane 5 Lutego 2020 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vorionek 07.02.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Możesz się śmiało wklejać, 180 kg to nie jest duży ciężar. Wklej pręty fi12 górą i dołem na 15 cm i gotowe. Pamietaj tylko, aby wywiercić otwory pod zbrojenie na innej wysokości niż zbrojenie istniejącej ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 11.02.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 15 cm to raczej nie dowiercę się do zbrojenia skoro ława ma 55cm szerokości a strzemiona 24. To akurat daje odległość pierwszych prętów na 15 cm od boku ławy. Musiałbym chyba wiercic na głębokość min 20 cm albo i 30 cm. Próbowałem wywiercić pierwszy otwór i odpuściłem. Zaleję w dylatacji, może nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts