Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom fundamentowy - nie ma a chcę mieć...

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

z tego, co doczytałem (na forum), obecne przepisy nie wymagają stosowania uziomu fundamentowego. Wie to pewnie też mój wykonawca, bo nie widzę, żeby z mojego zalanego dawno fundamentu wystawała jakaś bednarka.

Mam tutaj pytanie: jeśli chciałbym wyprowadzić sobie taki uziom, to czy wystarczy, jak wykuję dziurę w podłodze :) do najbliższego pręta zbrojeniowego i dołączę do niego uziom, a potem zaleję to betonem? Z czego powinien być uziom - z bednarki, czy wystarczy drut ocynk (jak gruby?), a może powinienem dać drut miedziany (jak gruby?)?

Bardzo proszę o oświecenie...

Witam.

Może i na forum panują takie poglądy, ale akurat obecne przepisy nakazują stosowanie uziomów fundamentowych. Pisze otym w warunkach tachnicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Jeśli nie masz zrobionego uziomu fundamentowego to nie kombinuj teraz z wierceniem dziurek tylko zrób sztuczny uziom najlepiej powierzchniowo- głębinowy.

Witam.

Uziom fundamentowy jest tylko zalecany, bo ktoœ Ÿle przetłumaczył normę europejskš (tam sš obowišzkowe).

Wg. opinii dr E. Musiała, specjalisty od instalacji elektrycznych "Projektant, który w XXI wieku zaprojektował fundament bez uziomu fundamentowego, powinien zapaœć się ze wstydu pod ziemię, razem z tym swoim fundamentem"

Natomiast, jeœli go nie masz, to nie radzę dobierać się do fundamentu. Beton zabezpiecza zbrojenie przed korozjš, jeœli tš warstwę naruszysz, to z czasem ...

Po prostu będziesz musiał wykonać uziom sztuczny, np. otokowy. I to wszystko.

Tylko trochę więcej kosztuje.

No i sprawdziłem w projekcie (GL-189) - ani słowa na temat uziomu fundamentowego. Ma być, owszem, szyna wyrównawcza, ale podłączona tylko do rozdzielnicy (PE), gazu, wody itp.

Co do ewentualnej korozji - myślałem o "dokopaniu się" do zbrojenia wewnątrz budynku (konkretniej w pomieszczeniu gospodarczym) - to rzeczywiście nie ma już na tym etapie sensu? Oczywiście mogę wypuścić bednarkę przez ścianę i pójść w ziemię - ale to chyba jednak więcej zabawy...

witam.

Aby zbrojenie mogło pełnić rolę uziomu musi być odpowiednio przygotowane w fazie robienia ław t znaczy wszystkie pręty muszą być solidnie ze sobą połączonea nie tak ,że nie będzie ciągłości elektrycznej i prąd będzie musiał płynąć przez masy betonu .

Poza tym nie wiem czy nie wylałeś ław w szczelnej otulinie z folii budowlanej bo jeśli tak to ławy są izolowane elektrycznie od gruntu i też nie zrobisz z tego uziomu.