uwkm 26.07.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Jaka jest wasza opinia o funkcjonalności tego domu, co zmieniliście? Czy parterowy dom to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 21.10.2006 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam, Budujemy M12 od wrzenia tego roku. Jego największš zaletš według nas jest jego funkcjonalnoć: osobna częć nocna, 2 garderoby, duży zadaszony taras, osłonięty z dwóch stron stanowišcy dodatkowy pokój na powietrzu, duże pomieszczenie gospodarcze..itd. Wczeniej mylelimy o M09, ale M12 jest jego ulepszonš werjš uwzględniajšcš częć zmian o jakich pisali na forum inwestorzy budujšcy M09. Widać Pani architekt uważnie czyta forum . Jedynym minusem jest ciut za wšski salon, w M09 jest lepszy z bardzo ładnym wykuszem, ale nie można mieć wszystkiego , plusów jest znacznie więcej. Odpowiadajšc na pytanie, czy dom parterowy jest dobrym rozwišzaniem-my uważamy, że najlepszym. Wszystko na jednym poziomie, nie trzeba wchodzić po schodach, oszczędza się na metrach powierzchni, które zajmujš schody. Poza tym żyje się bliżej natury, z każdego pokoju ma się bliski kontakt z ogrodem - a przecież chęć obcowania z przyrodš jest najczęstszym powodem dla którego buduje się dom jednorodzinny. No i taki dom buduje się szybciej. Zmiany jakich dokonalimy w naszym projekcie wymienię następnym razem, bo teraz muszę już spać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 22.10.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Nadal jestesmy zaineresowani tym projektem, podobają nam się parterówki jak i klasyczne domy ze spadzistym dachem. Mój Świat jest połączeniem obu tych stylów jest parterowy i ma elementy spadziste czyli połączył nasze oczekiwania.Zastanawiamy sie nad częściowym podpiwniczeniem. My będziemy zaczynać budowę dopiero na wiosnę tak że chętnie będziemy Wam kibicować . Cieszymy sie że sie nareszcie ktoś odzywa w związku z tym domkiem, bo jak narazie zainteresowanie było małe. My zrezygnowalibyśmy z okien z widokiem na taras. Zostawilibyśmy tylko te balkonowe . Większa ściana będzie do wykorzystania. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 23.10.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 http://img289.imageshack.us/img289/4963/dommjwiatrzutxs7.png Witam, Oto, zmiany, jakie wprowadzilimy do projektu M12: 1. Zmiana kšta nachylenia dachu na 30*, wymuszona miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego - sšdzšc po rysunku wykonanym przez adaptujšcego architekta- będzie wyglšdać całkiem dobrze 2. Dachówka Euronit - przy 30* jest to już możliwe 3. Zamiana miejscami pomieszczenia gosp.13 z 14. Pomieszczenie gospodarcze (13) zyskało okno, które będzie normalnej wielkoci. Wejcie do gospodarczego wypadło w przedsionku. 4. Likwidacja przejcia z domu do garażu. Pomieszczenie nr 14 podzielimy na pół ciankš uzyskujšc 2 schowki: 1 od strony garażu i 1 od strony holu. 5. Rezygnacja z tarasu przy bocznej elewacji. 6. Potrójne drzwi na bocznej elewacji zastšpi potrójne okno tej samej szerokoci- będzie więcej powierzchni ustawnej np. na komplet wypoczynkowy. 7. Zamiast potrójnych drzwi wychodzšcych na taras (elewacja ogrodowa) -drzwi podwójne 8. Każdš parę pojedynczych okien zastšpi jedno podwójne- więcej wiatła i taniej 9. cianka działowa między salonem i kuchniš, zamykane drzwi do kuchni ((może przesuwane?) -mniej elegancko ale praktyczniej: dodatkowa ustawna ciana w salonie (będzie gdzie ustawić kredens lub komodę), mniejszy hałas pracujšcej zmywarki, gocie nie muszš oglšdać kuchennego bałaganu... 10. W garderobie (12) wyjcie na strych- na wszelki wypadek I to już wszystkie nasze zmiany. Nie radzę Wam rezygnować z okien na jednej cianie w salonie. Może okazać się zbyt ponuro. A zresztš boczna elewacja- bo jš chyba macie na myli, jest najładniejsza w tym projekcie. Właciwie w oryginale wyglšda najlepiej- u nas przeważył jednak aspekt praktyczny. Oglšdalimy włanie nasz budujšcy się dom, w którym ciany urosły już gdzie do 1,30m i stwierdzilimy, że salon z takimi oknami wyglšda przestronnie i wcale nie jest taki wšski jak się pierwotnie obawialimy. Jest całkiem OK. PS. Moja 11 letnia córeczka, prosi abym napisała, że to ona wkleiła mi obrazek- zdolna bestia - sama bym nie umiała. Z jej pomocš uda mi się pewnie w przyszłoci, kiedy to co budujemy zacznie już przypominać dom wkleić też zdjęcia. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 26.10.2006 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Witaj. Dzięki za szybką odpowiedź. Wiele zmian zrobiliście w projekcie.Interseuje nas to samo odbicie projektu co Wy macie. My planujemy następujące zmiany:- częściowe podpiwnieczenie (ale tylko w części nocnej)- obniżenie salonu i kuchni o dwa schodki w dół - salon będzie wyższy i bardziej przestronny- ściankę w kuchni też chcemy przesunąć aby zyskać miejsce na kredens w salonie ale zostawilibyśmy wejście na 1,5 m ( zawsze podobały nam się otwarte kuchnie)- okna w salonie będą dwa dłużdze na ścianie po prawej stronie i jedno balkonowe podwójne na wprost na taras do części ogrodowej- rezygnujemy z tarasu na ścianie elewacyjnej - planujemy podwyższyć dach na 25 st. (boimy sie więcej aby nie zachwiała się bryła budynku - zobaczymy jak Wam to wyjdzie na te 30 st.)może w przszłości uda się na poddaszu wygospodarować jakieś jedno pomieszczenie- chcemy zrobić podwójny garaż ( będzie piwnica i pomieszczenie gospodarcze tam sie przeniesie) Czy myśleliście już o rodzaju elewacji na ściany zewnętrzne Klinkier czy może jakieś płytki? Wykończenie też jest bardzo ważne bo od tego zależy cały efekt. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 28.10.2006 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Zapmnieliśmy pozdrowić córeczkę. Wielkie dzięki za wklejenie obrazka. Naprawdę zdolne są te nasze dzieci to już niestety inne pokolenie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.11.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Czeć, Nasze dziecko dziękuje za pozdrowienia Moim zdaniem nie zrobilimy dużo zmian w projekcie- tylko mój opis był doć szczegółowy. Waszych jest mniej ale za to sš konkretniejsze- np. podpiwniczenie - może być całkiem OK, tym bardziej, że zyskacie podwójny garaż. Mój samochód niestety będzie musiał stać pod wiatš (będzie przyklejona z lewej strony domu, obok garażu). My nie kusimy się ani na piwnice ani na poddasze użytkowe, ponieważ po 12 latach mieszkania na 4 piętrze bez windy mamy serdecznie doć wszelkich schodów. W mieszkaniu też mamy schody na zaadaptowany stryszek gdzie mamy garderobę. Znajšc uroki cišgłego biegania po schodach, uderzania się głowš w skosy (np. w kuchni), bębnienia deszczu o okna połaciowe (w naszej sypialni) czy mroku jaki daje zalegajšcy na nich w zimie nieg- podjęlimy decyzję że nasz dom musi być tylko PARTEROWY. Trochę się rozpisałam ale to a`propos zadanego wczeniej pytania "czy dom parterowy to dobry pomysł?". Rozumiem jednak entuzjazm innych forumowiczów budujšcych domy z poddaszem użytkowym - ja też byłam kiedy zachwycona moim mieszkaniem. Kuchnię też mamy otwartš na salon, oddziela jš tylko barek i dlatego w domu robimy zamkniętš. Zgadzam się jednak z Wami, że otwarta kuchnia wyglšda lepiej, jest to jednak rozwišzanie dla osób potrafišcych na bieżšco utrzymywać w niej porzšdek, więc nie dla mnie Pytacie o klinkier na elewacji. Nam też podoba się jego wyglšd w tym projekcie. Niestety w chwili obecnej nie planujemy klinkieru. Firma budujšca nasz dom odradziła to nam mówišc, że na klinkierze często pojawiajš się wykwity. Czytałam też o tym w muratorze. Dalimy się przekonać, tym bardziej, że na czym trzeba zaoszczędzić i tak koszty budowy w rejonie W-wy sš niestety znacznie większe niż orientacyjne koszty podawane przez Muratora. Zastanawiamy się nad pewnego rodzaju boniowaniem jakie jest na elewacji M09. Kolorystykę domu zostawiamy jednak zgodnš z projektem. To tyle, sorry za przydługi post. Ciekawa jestem w którym rejonie kraju zamierzacie się pobudować i czy kupilicie już ten projekt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 05.11.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witaj. My mieszakmy na połuniu a konkretnie na Śląsku. Ale kupiliśmy ładną działkę na wsi na skraju lasu. Mój Świat napewno będzie tam świetnie pasował. Jesteśmy tego już pewni że to będzie ten domek ale projektu jeszcze nie kupilśmy. Narazie sami robimy takie przymiarki i planujemy zmiany tak że Twoje uwagi są bardzo cenne. Chętnie coś podpatrzymy. Z tym klinkierem może masz rację , można jeszcze kolorami i odcieniami na elewacji coś pokombinować bo dom będziem miał dużą powierzchnię ścian i może sie wydać za monotonny. Oglądamy jeszcze inne projekty ale tylko pod kątem podpatrzenia np. elewacji lub kolorystyki. Podobny projekt znaleźliśmy w biurze agrobisp WB 3414. Mój Świat jest oczywiście lepszy i funkcjonalnieszy ale tam ten dom też ma kat nachylenia dachu 30 st. i wygląda ok. Wasz też ma 30 st. i myśle że napewno dobrze będzie się prezentował. My pozostajemy na 25 st. Mamy nadzieję że domy które sie obok nas wybudują nie przytłoczą "Naszego - Mojego świata". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemipio 19.11.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Witam. Ja jestem szczęśliwcem, który załatwił wszystkie formalności związane z rozpoczęciem budowy własnego domu projekt m12a. Mam nadzieję, że roboty ruszą wraz z początkiem wiosny i do jesieni uda mi się dojść do stanu surowego zamkniętego. Narazie nie zamierzam dokonywać zmian (chociaż mój kierownik budowy mówi, że jeszcze takiej budowy nie miał). Zastanawiam się nad zmianą kąta nachylenia dachu aby można było zamienić blachodachówkę na blachę i może nad salonem zrobić wolną przestrzeń ale to jeszcze zobaczymy. Pozdrawiamhttp://foto.onet.pl/eyrsg,i3d2s3es6mis,7y1tt,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemipio 19.11.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 oczywiście chodziło o zamianę blachodachówki na dachówkę. Wkradł się mały błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 25.11.2006 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witaj przemipioFajnie że dołączyłeś do nas.Zawsze można coś nowego sie dowiedzieć o coś zapytać. Ty jesteś zainteresowny tym większym projektem , ale w sumie całość wygląda prawie tak samo oprócz elewacji ogrodowej. Jesteś jednym z niewielu który nie zrobił zmian w projekcie . Każdy coś modzi po swojemu i coś przerabia. Najbardziej zaawansowaną budowę ma katrin 22 i czekamy z niecierpliwością na jakieś fotki. Ale napewno nie ma czasu na razie.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 25.11.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 przemipio, co znaczy że twój kierownik budowy jeszcze takiej budowy nie miał czy to znaczy że ten dom jest taki skomplikowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemipio 25.11.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Kierownik budowy mówi, że nie miał jeszcze takiej budowy gdzie w trakcie nie były robione zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 26.11.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam wszystkich, Uwkm, sorry, że długo nie odpisywałam ale ostatnio jestem naprawdę bardzo zapracowana. My też budujemy się na wsi, na nowo powstajšcym osiedlu położonym na polanie pod lasem. Okolica jest bardzo ładna i ''mój wiat" idealnie tam pasuje, jednak prawie wszystkie powstajšce tam domy majš poddasze użytkowe lub nawet piętro, tak, że liczymy się z tym, że napewno go przytłoczš. Na szczęcie działki sš duże po 1500m, więc odległoć od innych domów będzie spora. Kilka działek dalej zbudowano już jeden dom parterowy "dom na 102", szkoda, ze tylko jeden i nie obok. Cóż- moda na parterowe domy dopiero do nas idzie. Zdjęć na razie nie wklejam, bo nasza budowa się niestety limaczy i wcišż jeszcze nie przypomina domu. W rodku mamy las drzew - bo włanie zalano nam stropy - tak, że trudno tam zobaczyć układ pomieszczeń. Z zewnštrz natomiast jest połatany styropian co też wyglšda mało estetycznie. Przemipio, jeżeli budujesz swój dom dokładnie według projektu, co jest naprawdę rzadkociš to możesz pochwalić się tym wydawnictwu Murator. Może kiedy przeczytamy o Twoim domu w gazetce "Zbuduj dom" lub w wštku "oni już zbudowali" w "Mutatorze", zwłaszcza, że projekt jest nowy i pewnie jeste jednym z nielicznych, który zabierajš się za jego budowę. To tak pół żartem, ale ja lubię czytać takie historie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 27.11.2006 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Widać katrin 22 że też masz taką zalesioną działkę jak my. My wycięliśmy własnie 80 drzew i mamy sporo drewna do kominka. Teraz mamy problem z korzeniami.(może coś nam poradzicie) Troche dzrzew też zostawiliśmy. Zawsze marzyliśmy o domku wśród drzew. przemipio już na dach 22 st można dobrać dachówkę Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmani 28.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 uwkm to chyba nie o takie drzewa chodziło ale mam pytanie właśnie o wycinanie drzew jak to z tym jest? Właśnie kupuję działkę, polana w lesie i brzozy co rosną tu jak trawy. Właściciel mówil o samosiejkach, ja jak je zobaczyłem to pomyślałem o gaju bambusowym. Nie są może grube, ale już dość wysokie... na wycinkę ich potrzebuje pozwolenia? Granicze z lasem i nie wiem czy jest mozliwe aby mi się las na działke przesunął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemipio 28.11.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Czy ktoś robił może wycenę tego projektu? Interesuje mnie koszt jaki wam wyszedł? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys21 05.12.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witamy budujących M12 start naszej budowy to październik 2006 a budujemy M12 wariant I z frontem M12 tj. jednym garażem. W tym roku zrobiliśmy tylko prace w ziemi dalej chcemy na wisnę. Postaram się umieścić fotki gdy się dowiem jak; a jak macie swoje pokażcie. bardzo jesteśmy ciekawi jak dom wygląda w rzeczywistości. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemipio 07.12.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Ja ruszam pełną parą na wiosnę. Jak tylko czas pozwoli postaram się na bieżąco prowadzić dziennik budowy. Teraz walczę z zakładem energetycznym i wodno-kanalizacyjnym o realizację przyłączy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys21 08.12.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Witam oto kilka zdjęć z naszej budowy http://foto.onet.pl/1xlbf,8zsgzegb84zb,u.html?V=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts