duszii 12.12.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 No witam, przez nieuwage zarzuciełem nowy temat dotyczacy M12 a widze , że już jest...... , "Sprawdź zanim napiszesz" hehehe Jestem szczęśliwy bo zakupiłęm z żonką ten projekt i wykonaliśmy adaptecję ze zmianami. W przyszłym roku planujemy start. Jak czytam katrin22 to jakbyśmy raze zastanawiali się na zmianami. Mamy prawie IDENTYCZNE. Z małymi wyjątkami. Oto nasze: 1 - wejście zlicowane ze ścianą kuchni, 2 - likwidacja balkonu w elewacji bocznej na okno tej samej szerokości, 3- - zmikana balkonu 3 - skrz. na drzwi przesuwne 2 - skrz (bezprogowe) POLECAM wymiar 3 m daje przejście prawie 1,5 m 4 - zwiększenie mniejszej łazienki kosztem garderoby, 5 - przesunięcie ściany konstrukcyjnej (zmniejszenie pokoi od ogrodu o 60 cm., daje to wydłużony korytarz rodzinny i zwieksza łazienkę do ponad 7 m2 - 4 m2 to STANOWCZO ZA MAŁO 6 - podział sypialni 12 na 2 pokoiki - wejscie do nowego przez dawną garderobę przy holu. Stworzyliśmy pokoik - gabinet, który może też być gościnnym i gośnie nie włążą do części rodzinnej. 7 - likwidacja okna z sypialni 10 na taras 8 - postawienie ścianki miedzy kuchnią a salonem z przejściem 150 cm 9 - kąt nachylenia dachu 26 st. 10 - w garażu będzie takie samo okno jak w warsztacie Na chwile obecną to tyle choć ciągle myślę o przerobieniu pralni i warsztatu - coś mi tam nie gra. Ale to tylko działówki wiec można prawie w każdym momencie. Czekam na komentarze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania6 10.01.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witamy i pozdrawiamy budujących M12 Początek naszej budowy planujemy na wiosne tego roku. Bardzo uważnie śledzimy wszystkie zmiany, których dokonaliście w swoich projektach. Chcemy budować M12 wariant pierwszy (z jednym garażem). Oto kilka zmian które chcemy wprowadzić w tym projekcie. 1. Pomieszczenie o numerze 14 zrobić wieksze o powierzni 7,5 metra2 i usytuować tam kotłownię, a pomieszczenie o numerze 13 zrobić o powierzni 5 metrów2. 2. W pomieszczeniu o numerze 15 pomimo bramy garazowej, rezygnacja z jednego okna, a w miejscu drugiego okna drugie drzwi wyjsciowe z boku domu. 3. Usytuowanie pomieszczenia o numerze 11 w sposób identyczny co pomieszczenie o numerze 8 usytuowując jego dłuższy bok na ścianie garażu i ścianie pomieszczenia o numerze 13. Oczywiście zmniejszając powierzchnie pokoju 11 do powierzni pokoju o numerze 8 dokładniej pisząc 15,5 metra2 a wiec będą identyczne. 4. Pomiędzy pokojem 8 a 11 umieszczamy łazienkę 10. Dzięki tej zmianie zyskujemy większą łazienkę 6 metrów2 i okno dające naturalne światło w łazience. 5. Rezygnujemy z garderoby 12. 6. Dzięki obróceniu pokoju 11 i usytuowaniu go w sposób równoległy co pokój 8 (pokój 11 ma te same wymiary co zyskujemy szerszy hol. Na krótszej ścianie pokoju 11 chcemy usytuować normalne schody betonowe na strych o szerokości 90 cm. Schody będą wzrastały w kierunku głównego wyjścia domu. Pewnie będą z drewna i barierką z boku żeby ten hol był przestonniejszy. W przyszłości można pomyśleć o dodatkowym pomieszczniu na strychu. 7. Kuchnię chcemy zamknięta i chcemy ją odgrodzić od salonu dlatego musimy zmniejszyć pomieszczenie 1 przedsionek tak aby zmiesciły sie drzwi do kuchni podobnie jak do salonu. 8. Zmiana kontu nachylenia dachu na 30 stopni. Ciekawi bardzo jesteśmy waszych opinii. Z góry serdecznie dziękujemy za odpowieć. Pozdrawiamy was oczywiscie bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania6 10.01.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witamy i pozdrawiamy budujących M12 Początek naszej budowy planujemy na wiosne tego roku. Bardzo uważnie śledzimy wszystkie zmiany, których dokonaliście w swoich projektach. Chcemy budować M12 wariant pierwszy (z jednym garażem). Oto kilka zmian które chcemy wprowadzić w tym projekcie. 1. Pomieszczenie o numerze 14 zrobić wieksze o powierzni 7,5 metra2 i usytuować tam kotłownię, a pomieszczenie o numerze 13 zrobić o powierzni 5 metrów2. 2. W pomieszczeniu o numerze 15 pomimo bramy garazowej, rezygnacja z jednego okna, a w miejscu drugiego okna drugie drzwi wyjsciowe z boku domu. 3. Usytuowanie pomieszczenia o numerze 11 w sposób identyczny co pomieszczenie o numerze 8 usytuowując jego dłuższy bok na ścianie garażu i ścianie pomieszczenia o numerze 13. Oczywiście zmniejszając powierzchnie pokoju 11 do powierzni pokoju o numerze 8 dokładniej pisząc 15,5 metra2 a wiec będą identyczne. 4. Pomiędzy pokojem 8 a 11 umieszczamy łazienkę 10. Dzięki tej zmianie zyskujemy większą łazienkę 6 metrów2 i okno dające naturalne światło w łazience. 5. Rezygnujemy z garderoby 12. 6. Dzięki obróceniu pokoju 11 i usytuowaniu go w sposób równoległy co pokój 8 (pokój 11 ma te same wymiary co zyskujemy szerszy hol. Na krótszej ścianie pokoju 11 chcemy usytuować normalne schody betonowe na strych o szerokości 90 cm. Schody będą wzrastały w kierunku głównego wyjścia domu. Pewnie będą z drewna i barierką z boku żeby ten hol był przestonniejszy. W przyszłości można pomyśleć o dodatkowym pomieszczniu na strychu. 7. Kuchnię chcemy zamknięta i chcemy ją odgrodzić od salonu dlatego musimy zmniejszyć pomieszczenie 1 przedsionek tak aby zmiesciły sie drzwi do kuchni podobnie jak do salonu. 8. Zmiana kontu nachylenia dachu na 30 stopni. Ciekawi bardzo jesteśmy waszych opinii. Z góry serdecznie dziękujemy za odpowieć. Pozdrawiamy was oczywiscie bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.02.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam wszystkich zwolenników M12, cieszę się, że jest nas już więcej. Opisujecie całkiem ciekawe zmiany. Gdybym jeszcze była na etapie adaptacji projektu, to rozważyłabym zmiany opisane przez Anię w punkcie nr 3 i 4. Fajnie byłoby mieć okno w łazience, chociaż przyznam, że żal by mi też było stracić garderobę nr 12. Od momentu, kiedy opisywałam zmiany dokonane przez nas w projekcie zmieniliśmy zdanie w dwóch kwestiach. Otóż powróciliśmy do koncepcji drzwi z domu do garażu- u nas będą one w ściance dzielącej na pół pomieszczenie nr 14 ( nadal tak jak pisałam jest ono zamienione miejscem z pomieszczeniem gospodarczym nr 13). A we wnęce, która powstanie w ten sposób w garażu (utworzonej przez drugą połowę pomieszczenia nr 14) będą rozkładane schody prowadzące na strych. Okazało się, że po podniesieniu kąta nachylenia dachu do 30', uzyskaliśmy całkiem ładne, duże pomieszczenie pod dachem, więc zdecydowaliśmy się na użytkowy strych. W związku z tym od strony południowej (od ogrodu) wstawimy dwa okna połaciowe. Mimo, że nasza budowa bardzo się ślimaczy, to jednak wyłania się z niej już przyszły kształt domu, więc spróbuję wstawić kilka fotografii. Ponieważ jednak nigdy tego nie robiłam i nie jestem pewna rezultatu, a dziecko mi w tym nie pomoże, bo jest na nartach, spróbuję w osobnym poście -może się uda. Tymczasem pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.02.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Cześć, Zachęcona zdjęciami Krys (ładne sarenki ) postanowiłam wreszcie wkleić swoje zdjęcia. Może się uda Na początek historyczne: http://img177.imageshack.us/img177/187/200608260068oa7.jpg nasza działka w stanie nienaruszonym http://img107.imageshack.us/img107/7172/20060927001bw5.jpg "poduszka" z keramzytu http://img107.imageshack.us/img107/6154/20060930003id3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.02.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam ponownie, skoro się udało to dodam jeszcze kilka zdjęć aktualnych. Co prawda obecny stan domu odbiega jeszcze od oczekiwanego ideału ale czytałam, że czekacie na zdjęcia więc wysyłam - może się nie przestraszycie Dom zaczyna już nabierać kształtu i można sobie wyrobić pogląd jak będzie wyglądać 30' dach. technologia: bloczki keramzytowe+styropian; str. ogrodowa -taras str. ogrodowa http://img360.imageshack.us/img360/5323/kopiadscf1059oy9.jpg front- spadł śnieg i udaje dach http://img181.imageshack.us/img181/8233/kopiadscf1043am8.jpg od str. salonu http://img107.imageshack.us/img107/7102/kopiadscf1044qk4.jpg od str. ogrodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszii 08.02.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 No witam, Od dłuższego czasu czekaliśmy na jakieś zdjęcia M12-stki w trakcie budowy. My chcemy ruszyć w tym roku..... Ciekawy jestem jak wygląda różnica w cenie budowy między gazobetonem, a keramzytem. Jeżeli masz porównianie to miło będzie usłyszeć (przeczytać) Pozdrawiamy i powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania6 11.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witamy wszystkich budujących M12. Bardzo dziękujemy Katrin za zdjęcia. Widząc realizację tego projektu, jesteśmy już pewni, że dobrze wybraliśmy.javascript:emoticon('') javascript:emoticon('') Uważamy, że zwiększenie kąta nachylenia dachu na 30 stopni nie zaszkodziło bryle domu. Wręcz przeciwnie, według nas wygląda lepiej a dodatkowy plus to użytkowa przestrzeń na poddaszu. A planujemy również dodatkowe pomieszczenie na strychu (w przyszłości może nawet pokój). Naszym zdaniem dobrze też wygląda zamiana okien z dwóch mniejszych na jedno większe. Mamy jeszcze kilka pytań do Katrin, ponieważ ona jest na najdalszym etapie budowy. Ciekawi jesteśmy jak zamierzasz rozwiązać kwestię wentylacji w kuchni, w projekcie nie ma tam komina. My zastanawiamy się nad wybudowaniem tam dodatkowego dwukanałowego komina. Chcielibyśmy się także dowiedzieć o jaką wysokość podnieśliście domek z poziomu zerowego a także czy kotłownia jest na jednym poziomie z resztą domu, czy jest zaniżona. I jeszcze jedno pytanie, z czego są wymurowane kominy ponad powierzchnią dachu. Zamieszczone zdjęcia bardzo nam pomogły i jeżeli to możliwe prosilibyśmy jeszcze o kilka zdjęć z wewnątrz domku. Pozdrawiamy, życzymy szybkich postępów w budowie i liczymy na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 04.03.2007 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witaj KatrinMielismy problemy z komputerem i nie zagladalismy jakis czas do internetu a tu patrzymy bardzo mila niespodzianka. Naprawde piekny dom wybudowaliscie Po prostu super tak jak sobie wszystko wyobrazalismy. Przy 30 st. bryla wcale sie nie zachwiala. A ta czesc elewacji bocznej z salonem jest sliczna.Jednak te spadziste daszki nad garazem i salonem to jest to co dodaje calego uroku. Dziekujemy za piekne zdjecia.Prosimy o wiecej. Trzymamy kciuki za Wasza realizacje. Pozdrawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 24.03.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam, Cieszę się, że się Wam podoba nasz domek. Na pytania Ani mieliśmy okazję odpowiedzieć osobiście . Natomiast co do pytania duszlii, to naprawdę nie mam pojęcia jaka jest różnica w cenie keramzytu i gazobetonu, ponieważ my podpisywaliśmy umowę na budowę "pod klucz" i w kosztorysie nie dostaliśmy szczegółowego wyliczenia kosztów poszczególnych materiałów budowlanych. Co do zdjęć z wnętrza domu, o które prosicie- to na obecnym etapie budowy (tynkowanie, rusztowania) trudno zobaczyć w nich przyszłe pomieszczenia. Mogę załączyć kilka ciut wcześniejszych, na których coś niecoś widać: wejście do domu z holu na strefę nocną kawałek salonu drugi kawałek salonu widok z salonu na hol i przejście do garażu; po lewo drzwi do kuchni http://img254.imageshack.us/img254/2691/dscf1052yw0.jpgfragment strychu Nie wiem czy w czymkolwiek pomogą Wam te zdjęcia. Zdecydowanie lepiej wychodzi mi fotografowanie domu z zewnątrz pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 24.03.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam ponownie, A teraz zdjęcia z dzisiejszej wizyty na budowie. Nasz dom w nowych odsłonach: http://img127.imageshack.us/img127/1952/dscf1407oq9.jpg front - jak bungalow http://img295.imageshack.us/img295/8069/dscf1388ul6.jpg str. "salonowa" - najładniejsza, choć okrągłe okienko wstawiono za wysoko, a okna salonu, choć już poprawiane, nadal nie są idealnie pośrodku (radzę z centymetrem w ręku sprawdzać budowlańców, my niestety zauważyliśmy to za późno) http://img254.imageshack.us/img254/1291/dscf1395kt5.jpg str. ogrodowa- jak wiejska chata http://img254.imageshack.us/img254/8492/dscf1405dx5.jpg str. "garażowa" - najbrzydsza Ciekawa jestem co Wam się podoba a co nie, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zemka 29.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam grono budujących M12. Razem z mężem również przymierzamy się do zakupu tego projektu. Wniesiemy zmiany w większości przez Was wymienione.Czy buduje się może ktoś w okolicy Szczecina?? Pozdrawiamzemka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszii 09.04.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Witamy po przerwie.... No i się zaczyna.. zaraz po Świętach Wielkiejnocy ruszamy z budową. Troszkę jesteśmy podeskcytowani i zagubieni ale ufam, że to minie jak tylko budowa nabierze tempa. W chwili obecnej pomimo kilku miesięcy przemyśleń na różne tematy związane z wyglądem naszego domu ciągle w wielu kwestiach się zastanawiamy. Ale to chyba jest standard. Wklejamy zdjecia dzialki, ktora az 9 lat czekała na budowe i w końcu sie doczekała. Pozdrawiamy i obiecujemy wklejać zdjecia z postępów prac.http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/8/http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/0/[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszii 09.04.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszii 09.04.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 no i chyba nie wkleje tych zdjec, czy ktos mi moze podpowiedzieć co robie źle????? katrin - twoja córka jest w tym podobno dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multi-car 12.04.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam Wszystkich. My zdecydowaliśmy się na proj. M12AL (ta sama rodzina proj co m12) budowę rozpoczynamy 23 kwietnia . Czy ktoś wybrał może też ten projekt ? http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=359&IdKolekcji=# Jeśli tak to proszę o opinie . pozdr. Tomek i Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasheq 27.04.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam serdecznie. Tez przymierzamy sie do tego projektu(M12a - podwojny garaz) i zdecydujemy sie tak jak katrin22 na modyfikacje nachylenia dachu. Mamy jedynie watpliwosci co do kosztu wybudowania tego domku.Wg muratora jest to 281 100 zł(netto) - czy jest to kwota realna?Zwlaszcza pytanie do Katrin22 - czy liczyliscie ile moze Was wszystko orientacyjnie kosztowac? Nie chcialbym wziac kredytu a na koncu, zeby braklo funduszy na dokonczenie:( No i co sadzicie o zrobieniu dokladnego kosztorysu?Czy jest sens? Co do projektu domku to jest on super, wersja z dwoma garazami pasuje do naszej koncepcji w 100%. Mamy tylko troche mala dzialke(praktycznie ze wszystkich stron po kilka metrow od ogrodzenia) ale zaden inny projekt z gotowcow nie przypadl nam do gustu tak jak "Mój świat". Życzę powodzenia wszystkim budującym ten domek oraz z niecierpliwością czekamy na kolejne zdjęcia z pola bitwy(tfu - budowy). Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margareta 01.05.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Z przykrością obejrzałam zdjęcia z budowy Katrin22 . Zmiana kąta nachylenia dachu spowodowała drastyczną zmianę proporcji budynku. Przykro mi, że koledzy architekci robiący adaptacje tego nie zauważają lub jest im obojętne (bo przecież nie oni są autorami projektu) - niestety się już z tym spotkałam, że ważniejsze jest zarabianie pieniędzy niż dbałość o wygląd adaptowanych budynków. Pozdrawiam i zniechęcam wszystkich do zmiany kątą nachylenia dachu lub (co jest niezwykle popularne) podnoszenia ścianki kolankowej. autorka projektu Małgorzata Cybulska-Marks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.05.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Z przykrością obejrzałam zdjęcia z budowy Katrin22 . A my się nimi zachwycamy i bardzo się nam podobają. Zmiana kąta nachylenia dachu spowodowała drastyczną zmianę proporcji budynku. Przykro mi, że koledzy architekci robiący adaptacje tego nie zauważają lub jest im obojętne (bo przecież nie oni są autorami projektu) - niestety się już z tym spotkałam, że ważniejsze jest zarabianie pieniędzy niż dbałość o wygląd adaptowanych budynków. Pozdrawiam i zniechęcam wszystkich do zmiany kątą nachylenia dachu lub (co jest niezwykle popularne) podnoszenia ścianki kolankowej. autorka projektu Małgorzata Cybulska-Marks Zmiana kąta nachylenia dachu nie była naszą fanaberią lecz wymogiem urzędników, którzy na Mazowszu nakazali w warunkach zabydowy kąt nachylenia dachu od 30 do 45 stopni. Ale nie ma tego złego co by nie dało się przekuć na dobre. Zwiększenie kąta nachylenia dachu dało nam sporych rozmiarów pomieszczenie gospodarcze a dla chcących może być i mieszkalne. pozdr. mąż katrin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrin22 04.05.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam serdecznie. Tez przymierzamy sie do tego projektu(M12a - podwojny garaz) i zdecydujemy sie tak jak katrin22 na modyfikacje nachylenia dachu. Nie było to naszym zamiarem, po prostu tak wyszło. Mamy jedynie watpliwosci co do kosztu wybudowania tego domku. Wg muratora jest to 281 100 zł(netto) - czy jest to kwota realna? Zwlaszcza pytanie do Katrin22 - czy liczyliscie ile moze Was wszystko orientacyjnie kosztowac? Nie chcialbym wziac kredytu a na koncu, zeby braklo funduszy na dokonczenie:( W/g nas jest to mało realna kwota wyssana z palca,którą fajnie się czyta na stronach muratora tym bardziej, że również nie uwzględnia elementów których na początku budowy nie bierze się pod uwagę t.j. ogrodzenia, bramy, podjazdu, chodników, szamba, zagospodarowania terenu itd. I te wszystkie rzeczy o których się nie pisze musisz wziąć pod uwagę, a także zabezpieczenie ok 20% na nieprzewidziane wydatki. No i co sadzicie o zrobieniu dokladnego kosztorysu? Czy jest sens? Jak najbardziej, wszystko co przewidzisz wcześniej będzie cię kosztowało taniej później. pzdr. mąż katrin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts