Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M12 MÓJ ŚWIAT

Recommended Posts

Katrin22, dzieki za odpowiedz.

Kosztorys bedziemy robic tylko ze przy dzisiejszych cenach to pewnie w momencie gdy kosztorys powstaje to ceny sie juz zmienia kilka procent ;(

Ale cos - trzeba budowac a nie narzekac.

Pozdrowienia,

Tomek

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Właśnie zdecydowaliśmy się z żoną na wybór projektu M12a.

Oczywiście jak wszyscy bedziemy robić zmiany w projekcie, choć raczej kosmetyczne.

Najbardziej dręczy mnie sprawa dachu. Nie chciałbym zmieniać kata nachylenia ponieważ uważam że moze to zburzyć bryłę budynku, oglądając zamieszczone zdjęcia boję się że mam rację - ale nie wiem, musiałbym zobaczyć to "na żywo". My w wrunkach zabudowy mamy kąt nachylenia 25-55, 5 stopni to niewielka roznica, po rozrysowaniu tego na projekcie tak sie wydaje no i wtedy można (teoretycznie) położyc na dach dachówkę i tutaj moje pytanie, czym kryliście dach ? Fachowiec od dachów odradza mi połozenie dachówki nawet przy spadzie 30, twierdzi ze minimum to 35-40 stopni ponieważ przy większych zimach (np dwa lata temu) gdy na dachu zalega wiecej śniegu podczas roztopów woda czasami sie cofa szukając ujścia i wtedy jest duże prawdopodobieństwo przecieków.

Zastanawiam sie również nad stropem drewnianym (celem obiżenia kosztów) ponieważ nie planujemy poddasza użytkowego a jedynie strych na "graty". Czy ktoś z Was zastanawiał sie nad takim rozwiązaniem ?

• 2 months później...

Witam wszystkich Maniaków 12a!

Korzystając z uprzejmości Multi-Cara zostałem zaproszony do Tarnowskich Gór na Jego plac budowy.Interesowało mnie zastosowanie dachówki na pokrycie dachu,wiadomo że to się wiąże ze zmianą kąta nachylenia dachu.Właśnie kolega zastosował Braasa przy min.wymaganym kącie 22 stopnie i stwierdzam że świetnie mu to wyszło.Bryła chaty nic nie straciła na proporcjach w przeciwieństwie do Katrin22,gdzie zastosowanie 30 stopni jest porażką.Moim zdaniem jak ktoś planuje w tym projekcie zagospodarować poddasze podnosząc kąt nachylenia dachu i dźwigając ściankę kolankową to lepiej niech szuka sobie innego projektu z bardziej stromym dachem.Naprawdę to jest "prawdziwa parterówka" i te zmiany powodują to,że domek traci swój urok.Multi-car wybudował Mój świat prawie bez żadnych zmian w projekcie,za wyjątkiem tych 2 stopni i muszę przyznać,że chata jest piękna i funkcjonalna(troszkę salon jest za mały).Katrin22 zrobiła wielki błąd przy zmianach z tymi oknami.Cały "Mój świat"pozbawiła uroku.Oczywiście to są moje sugestie.

Bardzo się cieszę że miałem możliwość zobaczenia na własne oczy tak daleko zaawansowanej budowy,dało mi to 100%pewnośći co do decyzji wyboru tego projektu.Teraz jestem na etapie zezwoleń i itp.pierduł,ale wiosną ruszam z robotami.

Chciałem namówić nie zdecydowanych na Mój świat-Naprawdę warto.Domek jest świetny!!!

SERDECZNE PODZIęKOWANIA DLA MULTI-CARA!!!

kolega zastosował Braasa przy min.wymaganym kącie 22 stopnie i stwierdzam że świetnie mu to wyszło.Bryła chaty nic nie straciła na proporcjach w przeciwieństwie do Katrin22,gdzie zastosowanie 30 stopni jest porażką.

Witaj Rafalinii,

Myślę, że słowo "porażka" w odniesieniu do estetyki budynku jest za mocne. Wygląd domu jest ważny ale nie wpływa na komfort mieszkania w nim, więc trudno mówić o porażce. Obawiam się, że porażką, może okazać się przeciekający przy 22 stopniach nachylenia dach pokryty Brassem (patrz post napisany powyżej przez Berberys 30) a to może już przysporzyć problemów właścicielom (czego im oczywiście nie życzę).

Moim zdaniem jak ktoś planuje w tym projekcie zagospodarować poddasze podnosząc kąt nachylenia dachu i dźwigając ściankę kolankową to lepiej niech szuka sobie innego projektu z bardziej stromym dachem..

Dzięki za rady. Posługując się analogiczną do Twojej logiką możnaby też radzić, że: "jak ktoś planuje" dachówkę a nie chce zwiększać stopnia nachylenia dachu to "lepiej niech szuka sobie innego projektu z bardziej stromym dachem". Lub odwrotnie: jak ktoś zdecydował się na projekt M12 to jest już skazany na blachodachówkę. Ty jednak chcesz i Brass i M12 choć pewnie wiesz, że albo rybki, albo akwarium., i co?

Przyponę jeszcze, że nie podnosiliśmy wcale ścianki kolankowej, a zwiększenie stopnia nachylenia dachu było niezbędnym warunkiem otrzymania pozwolenia na budowę.

Katrin22 zrobiła wielki błąd przy zmianach z tymi oknami.Cały "Mój świat"pozbawiła uroku.Oczywiście to są moje sugestie.

Dziękuję za Twoje sugestie. Musisz wziąć pod uwagę, że gust jest sprawą bardzo indywidualną. Nam dużo bardziej podobają się pojedyncze szerokie okna a nie dwa wąskie. Miałam możliwość zwiedzania domu z takimi oknami jak w projekcie i przekonałam się, że wpada przez nie znacznie mniej światła, niż przez typowe szersze. Widok ogrodu przez takie okna też jest zubożony o ściankę je dzielącą.

Aby móc stwierdzić, czy "pozbawiłam uroku" M12, musiałbyś zobaczyć go w rzeczywistości. Zgadzam się , że nasz dom nie ma tak idealnych proporcji jak w projekcie, jednak dla nas ważniejsza jest jego funkcjonalność. Budowaliśmy go nie na pokaz, tylko dla siebie. Jak widać mamy inne priorytety.

Pozdrawiam,

Katrin

Ps. Pochwal się zdjęciami jak już zbudujesz dom o właściwych proporcjach, wtedy będę mogła ocenić ile straciłam przez nasze modyfikacje dachu.

Witam wszystkich budujących M12!

Cieszę się, że jest nas już coraz więcej.

Dawno tu nie zaglądałam, gdyż jak zwykle mam zbyt dużo pracy w pracy i jeszcze więcej po pracy :wink:

Nasz domek się już kończy w środku i mamy już pewność, że wybraliśmy właściwy projekt. Mam nadzieję, że równie dobrze będzie się w nim mieszkać, ale na to muszę jeszcze poczekać.

Jest już wrzesień i wielu z Was, którzy rozpoczynali wiosną napewno ma już dosyć zaawansowane budowy. Powklejajcie proszę zdjęcia swoich domów. Jestem bardzo ciekawa na jakich jesteście etapach.

Pozwolę sobie wkleić kilka aktualnych zdjęć mojego domku, aby szczególnie ci, którzy też muszą zwiększyć kąt nachylenia do 30 stopni, mogli się przekonać jak wygląda efekt końcowy. Wiem, że buduje tak kilka osób (m.inn. Ania6, Tomasheg) więc dla Was te zdjęcia będą pewnie przydatne.

http://img248.imageshack.us/img248/3552/front1xl5.jpg

http://img519.imageshack.us/img519/2478/front2fg0.jpg

http://img107.imageshack.us/img107/7449/salonbc9.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/7774/ogrdsu8.jpg

I jeszcze zdjęcia salonu (nie jest tak mały jak się obawialiśmy)

http://img49.imageshack.us/img49/6233/dscf2121zt9.jpg

http://img50.imageshack.us/img50/1778/dscf2119bu5.jpg

Niestety nie potrafię wklejać małych zdjęć z opcją ich powiększania, dlatego wkleiłam fotki sporych rozmiarów, bo na mniejszych nie wszystko było widoczne.

Pozdrawiam i trzymam za wszystkich kciuki,

Katrin

Witaj Katrin22

Od poczatku obserwowalismy Twoja budowe i wiernie Ci kibicowalismy. Nam sie domek w Twoim wykonaniu bardzo podoba. Kazdy moze na forum wyrazic swoje zdanie a nasze jest wlasnie takie.

Katrin wybudowalas naprawde piękny domek.Dziękujemy za fotki

Pozdrawimy.

UWKM

Witam,

Dzięki za słowa otuchy :) . Wasz dom będzie pewnie ładniejszy, bo przy 25 stopniach jakie planujecie, będzie bardziej harmonijny niż nasz. Tak prawdę mówiąc to najmniej podoba mi się nasza elewacja boczna od strony salonu. Niestety nie wygląda tak ładnie jak w projekcie, a okrągłe okienko powinno być umieszczone niżej. Dlatego wkleiłam zdjęcia aby inni mogli uniknąć tego błędu. Front natomiast prezentuje się OK.

Ciekawa jestem czy zaczęliście już budowę, a jeśli tak to na jakim jesteście etapie? Wklejajcie śmiało fotki - miło będzie popatrzeć na lepszą wersję M12.

Pozdrawiam,

Katrin

Witam Wszystkich bardzo serdecznie:)

Jak wszystkim wypowiadajacym sie w tym temacie bardzo podoba mi sie

"Moj Swiat".

Z wielka ciekawoscia przegladnalem posty wczesniejsze, i niektore naprawde sa budujace.

Jednak chcialbym sie odniesc do kilku ostatnich postow, a minowice w pelni zgadzam sie z Uwkm, Katrin22 zbudowala naprawde piekny dom, wpatrywalem sie w owe zdjecia dosc dlugo i nie zauwazylem jekiejs szczegolnie zachwianej badz tez nienaturalnej bryly domu. Wszystko naprawde bardzo przyzwoicie wyglada. A co do wypowiedzi kolegi rafalinii-ego to naprawde jestem ciekaw czy po wybudowaniu swojego domu bedzie mial na tyle odwagi azeby wkleic zdjecia na forum? Miejmy nadzieje, ze je wklei i ze bedziemy mogli okreslic jak wyszedl jego M12:D

pozdrawiam wszystkich :)

Witamy serdecznie wszystkich budujących M12.

Z powodu różnych zawirowań, związanych z budową i nie tylko, dosyć długo nie pisaliśmy na forum. I właściwie dopiero ostatnie wypowiedzi forumowiczów zmobilizowały nas do tego.

Razem z mężem mieliśmy możliwość zwiedzenia domku Katrin22 na wiosnę i to utwierdziło nas w wyborze projektu. Po obejrzeniu ostatnich zdjęć mamy tylko nadzieję, że nasz domek dorówna, Katrin22, twojemu, który jest naprawdę przepiękny. Może faktycznie nie wygląda jak "typowa parterówka", ale przecież chodzi o efekt końcowy, a ten jest, według nas, świetny.

Każdy ma swój gust i ma prawo do tego. Mam tylko nadzieję, ze forum, którego chyba najważniejszym zadaniem jest wymiana doświadczeń, porad - a sami wiecie, że budując dom nigdy nie wie się wszystkiego, nie stanie się miejscem udowadniania racji jednych, a błędów innych budujących. Bo tak naprawdę, to każdy z nas powinien budować taki dom, w jakim potrafi sobie siebie wyobrazić, w jakim będzie się dobrze czuł.

I jeszcze jedna rzecz. Wszyscy, którzy teraz budują "Mój świat", są w o tyle komfortowej sytuacji, że mogą obejrzeć zdjęcia, a nawet i zwiedzić już wybudowany domek, a to bardzo ułatwia podejmowanie decyzji co do ewentualnych zmian. I podziwiam Katrin i jej męża, że oni wybrali projekt, który znali tylko z rysunku.

Nasza budowa jest obecnie na etapie deskowania dachu. Postaramy się w najbliższym czasie wkleić kilka fotek.

Pozdrawiamy wszystkich, życzymy powodzenia i jeszcze raz gratulujemy Katrin :)

Los MArianos,

Witamy Cię serdecznie w Klubie budowniczych M12 i M12a :-)

Aniu6,

Miło, że się odezwałaś. Już od dawna zastanawiałam co u Was słychać. Fajnie, że jesteście już tak zaawansowani. My też przeżywaliśmy różne perturbacje z budową a dokładnie z wykonawcą, co na pewien czas zupełnie odebrało mi ochotę na pisanie na forum. Teraz rozstaliśmy się już i czujemy się zdecydowanie lepiej sami kierując ostatnimi pracami wykończeniowymi. Bogatsza o to doświadczenie, odradzam budowanie z jedną firmą "pod klucz", chyba, że jest to firma naprawdę już sprawdzona i polecona. Budowanie systemem gospodarczym jest znacznie lepszym i tańszym rozwiązaniem.

Wracając do tematu zdjęć, to właśnie dlatego, że pamiętam jak bardzo na początku budowy brakowało mi jakichkolwiek zdjęć M12 (tak to jest kiedy wybiera się nowości) teraz wklejam swoje aby choć trochę pomóc innym, mimo, że mój małżonek sugerował mi, że niepotrzebnie narażam się na krytykę.

Cieszę się, że jest jednak trochę osób którym nasz domek się podoba.

Przy następnej wizycie w domu, postaram się zrobić trochę zdjęć pozostałych pomieszczeń i je wkleić. Teraz jesteśmy na etapie układania deski barlineckiej w części sypialnej.

Pozdrawiam,

Katrin

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Witam!

Jestem tu pierwszy raz i cieszę się że znalazłem miejscem w którym mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z przygotowań i samej budowy mojego i żony wymarzonego domku.

Przymierzamy się do budowy M12a z podwójnym garażem w wersji lustrzanej.

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu.

Zrobiliśmy kilka zmian w projekcie takich jak:

1. Zmiana stropu na drewniany, ponieważ nikt na górze nie będzie ani mieszkał,

ani tam chodził, co najwyżej do belek stropowych przybijemy kilka płyt OSB,

ponieważ chcemy tam umieścić jedynie turbinkę wraz z rurami do

rozprowadzenia po domu ciepła z kominka

2. Nad salonem zostawiamy pustkę bez stropu po sam dach i montujemy dwa

okna dachowe - idealnie się wpasują na dwuspadowym dachu, który jest

akurat nad salonem, po jednym na każdej powierzchni

3. Rezygnujemy również ze stropu w garażu

4. W salonie 3 skrzydłowe okno będzie nie otwierane (zastanawiamy się czy

można można je wykonać jako jedną wielką szybę)

5. Dwa okna w kuchni zastępujemy jednym - 1,80 szerokości

6. Drzwi wychodzące z garażu na hol przestawiamy aby wejście było w

wiatrołapie

Kat dachu zostaje taki sam, chyba że będzie problem z pozwoleniem na budowę, ale w warunkach zabudowy nie ma mowy o min. kącie nachylenia.

Na dzień dzisiejszy to tyle, w miarę możliwości będę pisał i zamieszczał zdjęcia z kolejnych etapów realizacji.

Pozdrawiam

:)

Witam .

Do remek666 , z mojego doświadczenia z budowy M12A poropnuję

wprowadzić jeszcze 2 zmiany : komin w salonie musi być z cegły [gotowy np. z schiedla , jest za duży i w efekcie sam kominek wystaje zbyt mocno na salon] , a do komina w kuchni należy dostawić jeszcze jeden kanał bo niema do czgo podłączyć wyciągu z okapu nad kuchenką.

Tomek

• 2 months później...

Witam Wszystkich . Temat co prawda " odgrzewany " ale :

Do "margareta" chętnie bym Panią zaprosił na swoją budowę żeby wyjaśniła mi Pani "CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI" .

jesteśmy na etapie wykończeniowym i dopiero teraz zaczynają wychodzić

felery , chociaż były od początku Począwszy od zbyt niskiego nadproża w garażu (konieczność zastosowania droższego napędu do bramy ) poprzez np.

strop terriva (liość betonu 36m3) , a kończąc na totalnym braku "ustawności" salonu

jako architekt powinna Pani mieć większe wyobrażenie przestrzenne niż

przysłowiowy Kowalski który projekt kupuje "oczami" a rzeczywistość jest

zupełnie inna

proszę mi powiedzieć jakich rozmiarów powinny być meble w tym salonie żeby

weszły tam komplet wypoczynkowy i stół do jadalni i żeby można swobodnie

się ponim poruszać

zapraszam Panią do dyskusji

jesteśmy z żoną załamani

Tomek i Dorota