remek666 21.08.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam Co do malowania salonu to myślę że nie będzie to aż tak dużym problemem, bo malowanie robi się raz na kilka lat, bardziej zastanawiam się nad myciem tych dwóch okien dachowych, ale mam nadzieję, że dwa razy do roku powinno wystarczyć. Czas pokaże. Dach trzeba będzie ocieplić, ale i tak czekało mnie ocieplanie stropu, a na takiej powierzchni tak różnica nie jest duża, za to mam nadzieję, że efekt tego salonu będzie naprawdę niezły. Jeśli chodzi o cegłę to na samym początku zastanawiałem się nad zastosowaniem innego materiału na ściany niż cegła, ale mój budowlaniec przekonał mnie do cegły i koszt m2 ściny wychodzi mi po 64,35 zł (kupowałem cegłę EDER 24 cm - 5,85 zł/szt. zużycie na m2 - 11 szt.). Gazobeton wychodzi podobnie, a silikaty są droższe niż cegła, więc zdecydowałem się na cegłę, chyba jak większość ludzi którzy budują domy. Szczerze mówiąc nie znam nikogo kto buduje z innego materiału niż cegła, a ci co mają już wybudowane z cegły są bardzo zadowoleni. To naturalny i zdrowy materiał, a ściany i tak trzeba ocieplić niezależnie od tego z czego będzie ściana. Ogrzewanie będzie gazowe + rozprowadzam po całym domu ogrzewanie kominkowe (w każdym pomieszczeniu kratka, a na niezagospodarowanym poddaszu system rur z turbinką powietrzną rozprowadzającą ciepło). Takie rozwiązanie stosują znajomi i ostatniej zimy koszt ogrzewania gazowego był bardzo znikomy, jedynie do podgrzewania wody, trzeba się tylko nauczyć dobrze rozpalać w kominku. Taki jest mój aktualny plan i na tą chwilę nie zamierzam go zmieniać, ale nie mówię nie na inne rozwiązania. Pozdrawiam Remek P.S. Do Debora: Panowie to są na Wiejskiej w Warszawie ja jestem Remek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 21.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 P.S. Do Debora: Panowie to są na Wiejskiej w Warszawie ja jestem Remek Miło mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaell 25.08.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam, planuję zakup projektu M12 jednak mam pytanie do tych z Was którzy budują lub już wybudowali ten domek: mianowicie liczę ile m2 ścian jest w tym domu celem określenie +/- ilości materiału do jego wybudowania i powiem szczerze, że liczona przeze mnie wartość znacznie odbiega od ilości materiałów podanych w kosztorysie... Jeśli byłby ktoś uprzejmy i ewentualnie wyprowadził mnie z błędu będę bardzo wdzięczny za pomoc P.S. katrin22 piękny Wam wyszedł ten domek, gratuluję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 31.08.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam w projekcie M12 jest podane, że ścian zewnętrznych i wewnętrznych konstrukcyjnych jest 156m2, a ścian działowych jest 79m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaell 31.08.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Dzięki wielkie delavega, pytałem bo jeszcze nie zakupiłem projektu (narazie wpadła mi działeczka dopiero), a opierałem sie na kosztorysie na stronie www tegoż projektu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 02.09.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 michaell nie ma za co:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 11.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam ktoś zamieniał w tym projekcie strop z Teriva na monolityczny? Jak to wyszło z materiałami ilościowo i kosztowo co sie bardziej opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 12.09.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam ktoś zamieniał w tym projekcie strop z Teriva na monolityczny? Jak to wyszło z materiałami ilościowo i kosztowo co sie bardziej opłaca? Na 1 stronie wątku napisał o monolicie berberys30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 12.09.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Debora czytałem czytałem, ale chciałem uzyskac jakieś dodatkowe informacje na ten temat bo zastanawia mnie, że w projekcie na Terive jest 23m3 betonu a na monolityczny poszło 25m3 więc coś tu chyba nie gra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 12.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Debora czytałem czytałem, ale chciałem uzyskac jakieś dodatkowe informacje na ten temat bo zastanawia mnie, że w projekcie na Terive jest 23m3 betonu a na monolityczny poszło 25m3 więc coś tu chyba nie gra? Multi-Car napisał że poszło mu na Terrive 36m3 betonu. Mi się wydaje (i mojemu bratu budowlańcowi) że najlepszy byłby strop drewniany. Ale szczegółów i kosztów nie znam. Polecam napisać na priva do berberys30 i Multi-Car Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 12.09.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Debora strop drewniany raczej odpada zastanawiam sie nad Teriva lub monolitycznym. Nie wiem który byłby lepszy i tańszy. Jaka wysokość pomieszczeń będzie w Twoim domu (tak jak jest w projekcie 2,7m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 13.09.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Debora strop drewniany raczej odpada zastanawiam sie nad Teriva lub monolitycznym. Nie wiem który byłby lepszy i tańszy. Jaka wysokość pomieszczeń będzie w Twoim domu (tak jak jest w projekcie 2,7m)? My nie jesteśmy jeszcze tak zaawansowani, więc nie podjęliśmy decyzji i nie mamy pełnego rozeznania na temat tego, jaka wysokość jest lepsza. Narazie jesteśmy na etapie zaplanowanego wstępnie obejrzenia już wybudowanego M12a. Dla nas to bardzo istotne by wejść do takiego domu i zobaczyć na własne oczy tą przestrzeń. A czemu wykluczasz strop derwaniny, checie miec poddasze użytkowe? Czy jest droższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 13.09.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam W albumie zamieściłem kilka fotek z pierwszego etapu budowy http://picasaweb.google.pl/remek666/MJWiatM12a I jak tam postepy w budowie? Pną się już ściany do góry? Czy chwilowy przestój? A co myślicie o zrobieniu w 1 roku fundamentów, a dopiero w 2 roku budowanie reszty? Moja ciotka tak zrobiła, ale nie wiem czy warunki atmosferyczne nie szkodzą tym fundamentom... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 13.09.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam Debora Aktualnie stoimy ze wszystkimi robotami. Budowlaniec kończy inną robotę. Po wylaniu fundamentów stoi już około 3/4 ścian fundamentowych, ale jakoś nie zdążyłem zrobić jeszcze fotek. Jeszcze w tym miesiącu ruszamy dalej, więc będę relacjonował roboty na bieżąco. Jeśli chodzi o rozkład robót budowlanych na dwa lata, to najlepiej wybudować stan surowy otwarty, ewentualnie wstawić okna, a w następnym roku robić wykończeniówkę. Same ściany fundamentowe nie dają jeszcze takiego obciążenia. dom zaczyna pracować konkretnie jak stoją już ściany i jest pokryty dach. Mimo tego, że nawet rozłoży się roboty na 2 lata niestety nie da rady uniknąć późniejszego pękania tynków czy rigipsów, coś tam zawsze wyjdzie. Tak naprawdę to domek pracuje tak z 3 latka, czasami nawet troszkę dłużej, ale spokojnie, trzeba pomieszkać tak z 5 do 6 lat i wtedy zrobić delikatny remont tzn. wyrównać wszystkie pęknięcia na ścianach i zrobić szybkie malowanie. Podobno w pierwszym roku mieszkania bardzo ładnie w nocy gdy jest cichutko słychać jak ładnie strzela więźba:) Do zobaczenia przy następnej wiadomości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 14.09.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam Debora Aktualnie stoimy ze wszystkimi robotami. Budowlaniec kończy inną robotę. Po wylaniu fundamentów stoi już około 3/4 ścian fundamentowych, ale jakoś nie zdążyłem zrobić jeszcze fotek. Jeszcze w tym miesiącu ruszamy dalej, więc będę relacjonował roboty na bieżąco. Jeśli chodzi o rozkład robót budowlanych na dwa lata, to najlepiej wybudować stan surowy otwarty, ewentualnie wstawić okna, a w następnym roku robić wykończeniówkę. Same ściany fundamentowe nie dają jeszcze takiego obciążenia. dom zaczyna pracować konkretnie jak stoją już ściany i jest pokryty dach. Mimo tego, że nawet rozłoży się roboty na 2 lata niestety nie da rady uniknąć późniejszego pękania tynków czy rigipsów, coś tam zawsze wyjdzie. Tak naprawdę to domek pracuje tak z 3 latka, czasami nawet troszkę dłużej, ale spokojnie, trzeba pomieszkać tak z 5 do 6 lat i wtedy zrobić delikatny remont tzn. wyrównać wszystkie pęknięcia na ścianach i zrobić szybkie malowanie. Podobno w pierwszym roku mieszkania bardzo ładnie w nocy gdy jest cichutko słychać jak ładnie strzela więźba:) Do zobaczenia przy następnej wiadomości. Pozdrawiam W takim razie czekam cierpliwie na postęp prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 14.09.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam DeboraMam pytanie dokąd wybierasz się na oglądanie wybudowanego M12a?Też chętnie bym zobaczył taki domek jeśli jest gdzieś w pobliżu:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 14.09.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 My nie jesteśmy jeszcze tak zaawansowani, więc nie podjęliśmy decyzji i nie mamy pełnego rozeznania na temat tego, jaka wysokość jest lepsza. Narazie jesteśmy na etapie zaplanowanego wstępnie obejrzenia już wybudowanego M12a. Dla nas to bardzo istotne by wejść do takiego domu i zobaczyć na własne oczy tą przestrzeń. A czemu wykluczasz strop derwaniny, checie miec poddasze użytkowe? Czy jest droższy? Ja jestem dopiero na etapie fundamentów, ale staram się planować wszystko do przodu. Nie planujemy poddasza użytkowego ewentualnie tylko strych. Co do stropu drewnianego to jest najtańszy, ale wole coś stabilniejszego dlatego myśle o Terivie lub monolitycznym. Nie chce mieć płyt g-k na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 14.09.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 W projekcie nie zauważyłem przewodu nawiewnego do kominka czy ktoś wykonywał doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz? I w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berberys30 16.09.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam wszystkich. Dawno mnie tutaj nie było a widzę, że wątek sie rozwija . Może kilka słów na temat kosztów stropu, przed budową wyceniałem stropy i najtańszy wyszedł drewniany ale zrezygnowałem z niego ze względów praktycznych, w drugiej kolejnosci wypadł monolit i taki też zrobiłem, strop ma grubość 12 cm, na cały strop razem z wieńcem, nadprożem w garażu oraz drzwiach tarasowych wyszło ok 2,5 t stali, 25 m3 betonu, 350 stempli, desek nie pamiętam ponieważ kupowałem je bez faktury i były dowozone partiami w trakcie wykonywania szalunków, gdzieś ok 4 m3. Błąd jaki popełniłem, wyszedł dopiero po zrobieniu więźby, zaplanowałem sobie wejście na strych centralnie pośrodku garażu, otwór przylega do ściany z kominem, no i wypadło tak, że po wejściu na strych "wpada się" prosto na słupek, a pozatym dopiero teraz pomyślałem, że jesli przyjdzie mi wejść na strych gdy w garażu będa stały dwa samochody to aby spuścić schody będę musiał wyprowadzić obydwa z garażu, wystarczyłoby przesunąć otwór przynajmniej 1m w prawo ... no ale cóż ... po fakcie ... Jesli chodzi o etapy budowania to każdy ma swoje teorie na ten temat, my jesienią ubiegłego roku wylaliśmy ławy a wiosną zaczęła się "prawdziwa" budowa, uważam, że zrobiliśmy dobrze, ziemię mamy piaszczystą i przynajmniej troszkę sobie poleżało choć i tak myślę, że swoje dom musi postać i po jakimś czasi powychodzą jeszcze drobne pęknięcia. Następny temat - przewód doprowadzający powietrze do kominka, zastanawiałem sie nad tym i też mam problem ale stwierdziłem, że w zasadzie niech sie tym martwi ekipa od co, pewno cos wymyślą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 17.09.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witamberberys30 budowałeś wg projektu M12 czy M12a? Architekt robił Ci rysunek zamienny na strop czy po prostu w trakcie budowy murarze Ci zrobili taki strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts