berberys30 18.09.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam berberys30 budowałeś wg projektu M12 czy M12a? Architekt robił Ci rysunek zamienny na strop czy po prostu w trakcie budowy murarze Ci zrobili taki strop? Buduję wg projektu M12a wersja lustrzana. Miałem projekt stropu zrobiony przez projektanta ale w trakcie budowlańcy w porozumieniu z projektantem zrobili go trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delavega 18.09.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 berberys30 mógłbyś udostępnić jakiś skan tego stropu monolitycznego (rzut)? robiłeś na elewacji cegłę klinkierową takj jak jest w projekcie czy jakiś inny materiał? kominy są murowane z cegły czy systemowe? wsuwałeś komin w scianę w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 30.09.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam Debora Mam pytanie dokąd wybierasz się na oglądanie wybudowanego M12a? Też chętnie bym zobaczył taki domek jeśli jest gdzieś w pobliżu:) Pozdrawiam Nie chciałabym nadużywać gościnności osób które pozwoliły mi obejrzeć swoją budowę, ale proszę uważnie przyczytać cały wątek, nie trudno wyłonić osoby które maja już zadaszony M12a Można napisać na priva (tak zrobiłam) i zapytać o możliwość obejrzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 04.10.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Ok. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 29.10.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 WitamMiałem chwilkę przestoju, ale jakieś 2 tygodnie temu ruszyliśmy dalej.Dokończono ściany fundamentowe, następnie je ocieplono styropianem i założono folie. Później położyliśmy kanalizację w budynku, wjechaliśmy wodą do budynku, zrobiliśmy zasypkę w środku ścian fundamentowych ( wyszło 13 ciężarówek po 20 ton ) ubiliśmy zagęszczarką i zalaliśmy chudziak.Aktualnie od poniedziałku firma muruje ściany.W galerii dołączyłem kilka aktualnych zdjęc. http://picasaweb.google.pl/remek666/MJWiatM12a Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa1511 30.10.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć ile instalacja wod-kan w m12 może kosztować? Czy 7000zł jest ceną realną? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 30.10.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witaj justa1511 Ja od siebie mogę powiedzieć, że wycena robót wodno-kanalizacyjnych na zewnątrz i z wjechaniem do budynku, bez instalacji w środku, wyniosła ze wszystkim na gotowo około 8000zł. Co do środka to mogę ci powiedzieć dopiero na wiosnę. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa1511 30.10.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dzięki wielkie za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa1511 15.11.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam wszystkich!Z przykrością stwierdzam, że mało osób ostatnio odwiedza to forum. Ale może się to jeszcze zmieni. Mam pytanko do osób które już wybudowały ten domek. U mnie rosną właśnie ścianki i z przerażeniem stwierdzam, że pomieszczenia są mniejsze niż mi się wydawało przy oglądaniu projektu. To tylko wrażenie czy moge zapomnieć o ogromnym narożniku w salonie i wyspie w kuchni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 16.11.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Hej justa1511 U mnie już prawie wszystkie ściany są na swoim miejscu, zostały jeszcze tylko dwie działówki przy pomieszczeniu gospodarczym i małej łazience.Jeśli chodzi o wielkość pomieszczeń to w salonie spokojnie zmieścisz duży narożnik, natomiast z tą wyspą w kuchni tez się zastanawiałem i zrezygnowałem z niej na rzecz baru z blatem bo wyspa raczej nie wejdzie, albo całkowicie zagraci kuchnie. Jestem niezadowolony z wielkości większej łazienki, byłem pewny że będzie o wiele większa, ale mam nadzieje że wszystko się zmieści. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa1511 16.11.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Cześć. Dzięki za odpowiedz. My rezygnujemy z garderoby na rzecz łazienki a w mniejszej nie będzie prysznica tylko większa garderoba za nią. W kuchni tej wyspy nie zrobimy to strata miejsca. Niestety wszystko na obrazku było przestronniejsze a teraz trzeba liczyć każdy metr. Jak masz jeszcze jakieś rady albo pomysły to poproszę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 10.12.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam Miałem chwilkę przestoju, ale jakieś 2 tygodnie temu ruszyliśmy dalej. Dokończono ściany fundamentowe, następnie je ocieplono styropianem i założono folie. Później położyliśmy kanalizację w budynku, wjechaliśmy wodą do budynku, zrobiliśmy zasypkę w środku ścian fundamentowych ( wyszło 13 ciężarówek po 20 ton ) ubiliśmy zagęszczarką i zalaliśmy chudziak. Aktualnie od poniedziałku firma muruje ściany. W galerii dołączyłem kilka aktualnych zdjęc. http://picasaweb.google.pl/remek666/MJWiatM12a Pozdrawiam:) Cieszę się że prace postępują. Może uda mi się wprosić do Bolesławca jak już będzie widać te pomieszczenia po szyt (garaż i salon) Ale liczba 13 ciężarówek to mnie przeraża. Ile to kosztuje. Nie myślałam że tyle ziemi trzeba by zasypać grunt miedzy ścianami fundamntowymi... Jak idą prace przy tej pogodzie? Uda się zdaszyć przed końcem roku?, czy tylko ściany postawić? Hej justa1511 Jestem niezadowolony z wielkości większej łazienki, byłem pewny że będzie o wiele większa, ale mam nadzieje że wszystko się zmieści. A co planujesz w tej dużej łazience? Bo ja się zastanawiam na rezygnacją z 1 umywalki i bidetu. Za to chcę tam wstawić pralkę. Ale wanna narożna to sie raczej nie zmieści, chyba że u justa1511... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 10.12.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich! Z przykrością stwierdzam, że mało osób ostatnio odwiedza to forum. Ale może się to jeszcze zmieni. Mam pytanko do osób które już wybudowały ten domek. U mnie rosną właśnie ścianki i z przerażeniem stwierdzam, że pomieszczenia są mniejsze niż mi się wydawało przy oglądaniu projektu. To tylko wrażenie czy moge zapomnieć o ogromnym narożniku w salonie i wyspie w kuchni? Pozdrawiam Witaj Miło że pojawił się ktoś nowy kto buduje M12a, czy może M12? Co do wielkości to słyszłam już o tym, że jak są tylko fundamenty, to pomieszczenia wydają się być malutkie. Ale widziałam ten projekt na żywo i wyspa w kuchni nie ma szans istnienia. Ja planuję jeszcze zrezygnować ze spiżarki w kuchni i przenieść ją do hollu, jako przedłużenie ściany małej łazienki. Widziałam takie rozwiązanie i bardzo mi odpowiada. Muszę przyznać że mała łazienka jest na tyle mała że żeby nie wciskać tam prysznica, chyba z niego zrezygnujemy. Chociaż da się go tam zrobić wg mnie, ale jest ciasno i tylko malutka umywalka wejdzie i wogóle wszystko dość małe musi być.... Wogóle ten budynek nie ma wielkich przestrzeni, ale mi to odpowiada. Przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi, jest tam wiele cennych uwag na temat rozwiązań tego budynku: drzwi do garażu, kominek itp Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 10.12.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Moje pomysły Mi marzy się, by poziom budynku był prawie taki jak poziom gruntu/trawnika/bruku I myśle o tym by zrezygnować z wylewania kupy betonu pod taras który potem trzeba obłożyć płytkami (koszt i obawiam sie ślizgania, a także szorowania tych kafelek które się przecież na podwórku mocno brudza i kurzą), ale za to chciałabym zrobić bruk wokół domu, coś jak ścieżka, także taras wybrukować. Nie trawię tego, że zejścia z tarasu są często gdzieś z boku po schodkach, a od tarasu opada skarpa ze skalniakiem. Ogranicza to możliwości zejścia z tarasu w którym miejscu mi sie poodba. Chodzi mi też o dzieci... Dodatkowo nie musiałabym robić tarasu z boku domu, a bruk wokół domu pozwoliłby mi na swobodne wychodzenie przez duże okno potrójne w salonie. Chciałabym żeby jego 1 część była przesuwna (drzwi). Planuję przy nim ustawić duży stół. Co o tym myślicie? Justa, a gdzie wejście na strych planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 10.12.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Hej Debora Wiem, że 13 ciężarówek to wydaje się strasznie dużo, ale taka była potrzeba. Jeśli ktoś ściany fundamentowe wymuruje jeszcze wyższe niż ja to liczba ton drastycznie wzrośnie. Co do ceny to ja płaciłem 270 zł za ciężarówkę bez faktury. Pogoda jak na grudzień jest bardzo dobra, więc nie robimy żadnych przestojów. Muszę zamieścić kilka nowych fotek, bo aktualnie ściany już są skończone, a jutro kończymy lać wieniec. Zostaną tylko jakieś małe poprawki przy ścianach, podciągi do wieńca i szczyty. Chciałem jeszcze powiedzieć, że zamurowałem jedno okno w garażu, to przy wejściu frontowym. Do końca roku kończymy całość, jeśli chodzi o murowanie a od stycznia planujemy ostro zacząć z dachem. W dużej łazience planuje wannę, dwie umywalki i muszlę, chociaż sam nie wiem jak to będzie wyglądało bo naprawdę jej wielkość strasznie mi nie odpowiada. teraz się zastanawiam czy nie było lepiej przesunąć tą ściankę działową w holu do przodu i zrezygnować z szafy wnękowej, ale to już po zawodach i zostawiam tak jak jest. Pralkę wstawiam do pomieszczenia gospodarczego. Zastanawiam się jeszcze nad tym wejściem na strych. Żona zabroniła mi je zrobić w holu, więc chyba zrobię je w garażu. Co do tarasu jestem na etapie zastanawiania się czy słup będzie kwadratowy czy okrągły. Jak tylko skończymy te ściany to oczywiście zapraszam:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa1511 10.12.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam! Cieszę się, że znów jest ruch na forum. My budujemy wersję z jednym garażem. Teraz zabieramy się za strop. Jak ściany stoją to już troszkę lepiej z tymi wielkościami pomieszczeń.Wejście na strych będziemy robić w pomieszczeniu gospodarczym. Ja też zabroniłam mężowi robić go w holu. W większej łazience chcemy mieć wannę narożną, prysznic, dwie umywalki i kibelek. Powinno się zmieścić. Pralkę wstawimy do pomieszczenia gospodarczego. Jeśli chodzi o pytanie Debora to fajny pomysł niestety na mojej działce jest to nierealne. Muśieliśmy podnieść domek bo mamy dużo wody na działce ale taras chcemy też robić z kostki. A nad zejściem z tarasu jeszcze myślimy. Będzie napewno na obie strony ale czy tylko po kawałku czy dokoła tarasu to zobaczymy. W salonie zostawiliśmy tylko podwójne drzwi balkonowe na taras a te drugie zastąpi potrójne okno. Mam jeszcze pytanie odnośnie stropu. Jaki robicie? Teriva czy inny? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 10.12.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Hej justa1511 Jeśli chodzi o strop to ja zrezygnowałem z terivy albo lanego, ponieważ góra nie będzie częścią mieszkalną tylko składzikiem na jakieś różne rzeczy więc strop będzie tzw. drewniany czyli belki a do nich przykręcony stelaż i podwieszone płyty gipsowo-kartonowe. Na górze tych belek nabije jedynie płyty OSB, żeby można było po nich chodzić i coś tam położyć. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzę naprawdę sporą sumę pieniędzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Debora 11.12.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Zastanawiam się jeszcze nad tym wejściem na strych. Żona zabroniła mi je zrobić w holu, więc chyba zrobię je w garażu. Co do tarasu jestem na etapie zastanawiania się czy słup będzie kwadratowy czy okrągły. Jak tylko skończymy te ściany to oczywiście zapraszam:) Pozdrawiam Dziekuję za zaproszenie Na poddaszu jest tak ładnie (ładne skosy) że aż chce się tam zagospodarować, zrobić jakiś kącik, a nie graciarnię. A zwłaszcza u Was ten strych bedzie nieduży, bo nie będzie go ani nad salonem ani nad garażem, więc może być czysto i nie będzie się kurzyć z góry. Pewnie tego sie obawia żona... Rzeczywiście masz problem z tym wejściem na strych, bo nie masz stropu w garażu by dać tam opuszczane schody. Przystawiać drabinę w garażu? Jeszcze jedną rzecz trzeba wziąć pod uwagę, konstrukcję dachu. Tam są takie belki pionowe które podtrzymują dach. Berberysowi wypadła taka belka akurat przy samym wejściu na strych które sobie zrobił w garażu.... Gorzej jak wypadnie na dziurę/wejście w stropie.... Hej justa1511 Jeśli chodzi o strop to ja zrezygnowałem z terivy albo lanego, ponieważ góra nie będzie częścią mieszkalną tylko składzikiem na jakieś różne rzeczy więc strop będzie tzw. drewniany czyli belki a do nich przykręcony stelaż i podwieszone płyty gipsowo-kartonowe. Na górze tych belek nabije jedynie płyty OSB, żeby można było po nich chodzić i coś tam położyć. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzę naprawdę sporą sumę pieniędzy. Chyba będziesz się musiał liczyć z tym, że strop będzie pracował a przy płytach będą powstawać pęknięcia. Trzeba to będzie za jakiś czas zakleić czy też zaszpachlować i pomalować. Słyszałam że tak się dzieje ze stropem drewnianym. Kusi mnie by też taki zrobić, ale obawiam się że brzydko będą wyglądać te "kreski" w nowo wybudowanym domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 11.12.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Hej Debora Cały czas się zastanawiam nad tym wejściem, ale na pewno coś wymyślę. To że strop będzie pracował to normalne, zresztą cały dom będzie pracował i pęknięcia na ścianach w pierwszych latach to będzie normalka, ale widziałem już takie stropy i nie jest aż tak tragicznie. Będzie dobrze i co najważniejsze tanio, a za zaoszczędzone pieniążki będzie kuchnia:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaell 20.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam, a może się ktoś orientuje czy w projekcie M12 trzeba będzie zmieniać konstrukcję więźby dachowej przy zmianie stropu z żelbetu na drewniany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts