Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M12 MÓJ ŚWIAT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

remek666, a jeśli bym chciał zrezygnować z tych podpór dachu a tym samym podciągów....to jakie jest wyjście w takim wypadku...? Bo mówiąc szczerze nie uśmiecha mi się robić jakiś mega podciągów betonowych. A gdyby te podpory dachu umieścić na belkach stropowych, które będą drewniane... Nie chcę stropu żelbetowego bo za dużo kosztuje - bez sensu.

michaell

Powiem ci szczerze, że te podciągi nie są w cale jakieś mega duże. Z rozmowy z projektantem który przeprojektowywał mi strop na drewniany wynikło, że raczej nie da się uniknąć tych podciągów. Jedyny podciąg z którego mogę być niezadowolony, ale nie wiem czy tak będzie to ten w salonie nad kominkiem.

Ja też po przeliczeniu kosztów stropu żelbetowego a drewnianego bez zastanowienia zdecydowałem się na drewniany, bo w tym domku ma on sens.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witamy i pozdrawiamy wszystkich budujących domek M12.

My po załatwieniu wszystkich papierów, zdążyliśmy tylko zalać fundamenty przed zimą, na stan zerowy zabrakło już czasu. Budujemy wersję z jednym garażem. Dokonaliśmy też kilku zmian.

Zastanawiamy się jeszcze nad kuchnią, zamiast dwóch pojedynczych okien robimy jedno większe. Chcemy też zlikwidować okno na drugiej ścianie, nie wiemy tylko czy kuchnia nie będzie za ciemna. Nie mamy jeszcze projektu kuchni i trochę trudno jest ją rozplanować.

pozdrawiamy :)

Witamy i pozdrawiamy wszystkich budujących domek M12.

My po załatwieniu wszystkich papierów, zdążyliśmy tylko zalać fundamenty przed zimą, na stan zerowy zabrakło już czasu. Budujemy wersję z jednym garażem. Dokonaliśmy też kilku zmian.

Zastanawiamy się jeszcze nad kuchnią, zamiast dwóch pojedynczych okien robimy jedno większe. Chcemy też zlikwidować okno na drugiej ścianie, nie wiemy tylko czy kuchnia nie będzie za ciemna. Nie mamy jeszcze projektu kuchni i trochę trudno jest ją rozplanować.

pozdrawiamy :)

Witajcie.

Co do tego bocznego okna w kuchni, to porównajcie sobie wasz projekt M12 z kolejną jego wersją M12a (z podwójnym garażem). Tam nie ma juz tego okna i wg mnie jest ok. Coprawda kuchnia jest też 3 metry mniejsza.

Ja bym też zlikwidowała to okno...

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam,

mam pytanie do wszystkich, którzy już wybudowali M12: jakiej wysokości macie okna, w projekcie jest 170 cm , mi wydaje się ,że są za duże i na dodatek drogie bo nietypowe.

Ze zdjęć Katrin wnioskuję, że też nie mają 170 cm wysokości. Pytanie do Katrin: Jestestem z Ozarowa Maz to niedaleko Warszawy a widzę, że też pewnie pobudowałaś domek (bardzo śliczny )w okolicach Warszawy, czy nie mogłabym zobaczyć z bliska???:))

Witam mam pytanie do osob ktore juz wybudowaly domek M12 gdzie robiliscie wejscie na strych przy stropie Teriva? Rozstaw osiowy belek jest 60 cm a od krawedzi belki do nastepnej belki jest niecale 50 cm a najwezsze skrzynie maja szerokosc 58 cm jak sobie z tym poradziliscie?

pozdrawiam

ANIUSZA ja robilem okna na 150 moim zdaniem wystarczajace:-)

dzięki delavega, widzę, że problem okien Ciebie też nurtował,:))

mam jeszcze kilka pytań: na jakiej wysokości od podłogi masz okna ?(w projekcie jest 0,85cm widziałam, że też swego czasu o to pytałeś ale nie znalazłam odpowiedzi:)); czy okno tarasowe masz wysokie na 255cm i jak wysokie drzwi garażowe? Jak duże masz okno w kuchni? chcę zrezygnować z dwóch na rzecz jednego (buduję M12a a w tym projekcie są dwa obok siebie wysokie 170 na 104 szerokie)

Hej Aniusza

Od siebie mogę powiedzieć, że ja mam okna na takiej wysokości jak w projekcie, okno w salonie będę miał od samej podłogi do takiej wysokości jak reszta okien. Drzwi garażowe zmniejszyłem do szerokości 5 m i wysokości 2,55 m, ponieważ takie są standardowe wymiary bramy,ewentualnie można jeszcze zejść z wysokości, albo zwiększyć szerokość do 5,5 m , inne wymiary jeśli chodzi o bramy szerokie są niestandardowe i kosztują dużo więcej. W kuchni zrezygnowałem z dwóch okien na jedno o szerokości 1,8 m i wygląda to naprawdę super.

Pozdrawiam

Remek

WITAM dzięki za odpowiedzi co do okien to zastanawiam się jak wys. od podłogi 0.85 będzie grać z szafkami w kuchni pod oknem, wypadnie to chyba na równi, muszę przemierzyć, bo mi osobiście podoba się jak okno jest nieco powyżej wówczas nie koliduje z baterią od zlewu(można swobodnie otwierać)

Ciekawa jestem jeszcze z czego budujecie, mój mąż nakręcił się na cegłę max, bo tańsza od betonu komórkowego a jedno i drugie i tak trzeba docieplić:)

Witam wszystkich ponownie :)

Mam prośbę do tych, którzy już mają pobudowany domek m12 o zamieszczenie kilku zdjęć wnętrza, w szczególności salonu. Zastanawia mnie pewna rzecz i chciałbym to zobaczyć chciaż na zdjęciach.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Witam, ja miałbym z kolei dość nietypową prośbę, mianowicie czy mógłby ktoś mi przesłaś na PW lub na maila [email protected] skany stron projektu M12 na których są rzuty szczegółowe budynku z wymiarami oraz oraz przekrojami? Byłbym bardzo wdzięczny, gdyż zanim kupię projekt chciałbym poradzić się architekta co do moich niektórych pomysłów, a bez wiedzy jakie są pierwotne rozwiązania konstrukcyjne tego projektu jest to niemożliwe :roll: .

Serdecznie pozdrawiam sympatyków tego projektu :D