Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M12 MÓJ ŚWIAT

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Czy ktoś z obecnych na forum osób, budujących "Mój świat", jest z woj. Kujawsko-Pomorskiego? Jesteśmy już w 99% zdecydowani na projekt, chcielibyśmy jednak jeszcze przed zakupem zobaczyć dom w "realu", aby rozwiać wszelkie wątpliwości ;)

Pozdrawiam

Mariusz

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Hey! W naszym domku użylismy maxa 23x19x29 to na ścianki zewnętrzne a na wewnętrzne pustak pianowy 24x 24x60 oraz 24x12x60, mielismy problem ze ścianą w kuchni gdyż w projekcie byla ściana 24 a ja użyłem maxa 29 i musiałem obcinać wszystkie maxy na ścianie w kuchni aby mogły się one licować ze ścianą w salonie a tak to tylko problem z łączeniem maxa z piniakiem gdyz są inne wysokości i to na tyle. Powodzenia... Edytowane przez mmonter

• 2 weeks później...
Witam Wszystkich ,przeprasza że może nie na temat ale mam zamiar wybudować M12A i chciałabym go zobaczyć , ktoś kto wybudował chociaż w stanie zero m12 lub m 12a a jest z ŚWIĘTOKRZYSKIEGO lub MAZOWIECKIEGO i pozwoli go obejrzeć a jeszcze może coś podpowie -proszę o kontakt [email protected] Chętnym pomocy z góry dziękuję

• 1 month później...

Witam,

Dołączam do sympatyków projektu M12AL. My ruszamy w tym roku z budową w okolicach Bydgoszczy (Maksymilianowo). Na początek robimy tylko ławy i ściany fundamentowe bez płyty podłogowej. Zrobimy izolacje fundamentów i zasypiemy wszystko piaskiem. Dalej temat będziemy ciągnąć w 2011. Chyba podonie jak zrobił "berberys30 ". Ten etap R+M wychodzi mi w kalkulacjach na 30 tyś - oby w realu wyszło mniej. Ciekaw jestem jak to u Was wyszło na tym etapie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Witam

W lipcu zaczynamy budowę M12a, mam pytanie odnośnie stropu do osób z drewnianym stropem, czy ze względu na duże wymiary budynku zwracano wam uwagę na to iż powinno zrobić się strop betonowy, gdyż wiąże on ściany w przeciwieństwie do drewnianego?

Pytam ponieważ nie jesteśmy nadal zdecydowani jaki strop wybrać.

Proszę o odpowiedź wszystkich, którzy mieli z takim dylematem do czynienia.

Jeszcze jedno, czy ktoś w województwie małopolskim buduje ten dom?

Pozdrawiam

Timel, może przy późno odpowiadam ale my robimy strop betonowy, tradycyjna metodą

Witam,

Dołączam do sympatyków projektu M12AL. My ruszamy w tym roku z budową w okolicach Bydgoszczy (Maksymilianowo). Na początek robimy tylko ławy i ściany fundamentowe bez płyty podłogowej. Zrobimy izolacje fundamentów i zasypiemy wszystko piaskiem. Dalej temat będziemy ciągnąć w 2011. Chyba podonie jak zrobił "berberys30 ". Ten etap R+M wychodzi mi w kalkulacjach na 30 tyś - oby w realu wyszło mniej. Ciekaw jestem jak to u Was wyszło na tym etapie.

Pozdrawiam

Witam

30 tys to realny koszt wykonania fundamentu z izolacją, dużo zależy od ceny betonu ponieważ dużo pochłania tak duży fundament.

U nas jeszcze bez izolacji zewnętrznej to ok 20tys.

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie czy ktoś zamontował u w swoim M12aL niższe niż 2,55 drzwi garażowe?

Interesuje mnie jak to wygląda w stosunku do okien które są na wysokości 2,55m.

Mam również pytanie jakie kominy stosowaliście czy gotowe systemy kominowe czy może tradycyjnie murowane z cegły?

Jeszcze jedno pytanko, czy w systemowe kominy do kotła gazowego kondensacyjnego należy jeszcze wkładać wkład z nierdzewnej stali?

Timel, odpowiedź co do okien poszła na priv, a co do drzwi garażowych zostajemy przy 2,55, kominy tradycyjne, a co do systemowych kominów niezbędny wkład ze stali nierdzewnej.

Dziękuje u&k Postanowiłem wymurować kominy z cegły. Jak na razie będzie to rozwiązanie uniwersalne,narazie bez konkretnej decyzji jaki kocioł zastosuję w domu, drzwi garażowe wysokie na 2,40. Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...