Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M12 MÓJ ŚWIAT

Recommended Posts

Witam Panie Tomku,

Niestety ma Pan rację :-(

Nam jeszcze trochę do tego etapu budowy brakuje (czekamy na cieślę, aktualnie zamawiamy okna i bramę garażową).

Poszedłem za Pana radą i uniknąłem zbyt niskiego nadproża w garażu, tak że z tym nie będzie problemu, najprawdopodobniej będę również minimalnie zmniejszał szerokość bramy, jest 5250 a chyba zmniejszymy do 5000, różnica w cenie 1100 zł.

Strop przeprojektowaliśmy na zwykły monolit, wyszedłem z założenia, że po co nam Terriva, jesli poddasze bedzie i tak służyło tylko jako strych, wyszło trochę stali (kilka dodatkowych podciągów) i 25m3 betonu.

Jesli chodzi o salon to jako, ze jestem zwolennikiem tradycyjnych kominów, kominy zostały wymurowane z zwykłej cegły i "wpuszczone" nieco w scianę co pozwoli nam zaoszczedzić troche miejsca, pozatym okno tarasowe, potrójne, będzie zamawiane jako dzielone na dwa z jedną cześci stałą, drugą uchylno-przesuwną, stwierdziliśmy, że jesli i tak mniejsze drzwi tarasowe beda służyły jako "główne" to te wieksze bedziemy traktowali bardziej jako oszkloną ściane i przy nich bedzie ustawiony stół jadalny, najprawdopodobniej pozostawimy również kuchnię jako otwartą co da większe wrażenie przestrzeni.

Faktem jest, że znalezienie takich drzwi tarasowych było problemem, ale podobno dadzą radę je zrobic w oknoplaście.

Podzrawiam

Sławek

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem na etapie ław fundamentowych, więc można powiedzieć że to sam początek. Chciałbym się jednak już teraz dowiedzieć o ile wyżej musi być nadproże w garażu, żeby nie było problemu z doborem bramy garażowej?

Co do komina to jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja czy będzie z cegły czy gotowy.

Jeśli chodzi o duże okno w salonie to u mnie będzie to jako element nie otwierany, więc myślę że wszystko w salonie zmieści się tak jak należy.

Pozdrawiam

Remek

Witam

Jestem na etapie ław fundamentowych, więc można powiedzieć że to sam początek. Chciałbym się jednak już teraz dowiedzieć o ile wyżej musi być nadproże w garażu, żeby nie było problemu z doborem bramy garażowej?

Co do komina to jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja czy będzie z cegły czy gotowy.

Jeśli chodzi o duże okno w salonie to u mnie będzie to jako element nie otwierany, więc myślę że wszystko w salonie zmieści się tak jak należy.

Pozdrawiam

Remek

Ja obniżyłem bramę garażową do wymiaru 2250 (w projekcie jest 2570), nadproże ma jesli się nie mylę ok 40 cm.

Prośba do forumowiczów którzy juz wybudowali i urządzili swój M12a, wstawcie jakieś zdjęcia waszych wnętrz, może macie (mieliście) jakieś ciekawe pomysły na "rozsądne" rozplanowanie pomieszczeń.

Pozdrawiam

S

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących i już zamieszkujących M12 :)

Chciałbym Was prosić o kilka rad i uwag związanych z tym projektem i mieszkaniem w domu wybudowanym na tym projekcie. Co o nim myślicie i co byście zmienili?

Ja z żoną przymierzamy się do kupna tego projektu i bardzo zależy nam na wszystkich uwagach dotyczących dobrych i złych stron tego projektu :)

Z góry dzięki i pozdrowionka dla wszystkich :)

Piotrek

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Wątek o M12 czytałam już kilka razy i pilnie roważam wszystkie wprowadzone przez Was zmiany do projektu.

Mnie nurtuje jeszcze jedna sprawa. Okna wychodzące na południe z 2 sypialni są bardzo blisko siebie i wewnątrz wychodzą w rogach. Jak to wygląda od środka? Wydaje mi się to niepraktyczne, bo nawet trodno jest karnisz zamontować... Planuję rozstawienie tych okien bardziej na boki. A Wy co sądzicie?

Jakie koszta ponieśliście by wybudować M12a?

Stan surowy zamknięty lub otwarty - jaki koszt w przybliżeniu?

A do tych którzy już w środku porobili instalacje mam pytanie o dalsze koszta.

Bardzo podoba mi się ten projekt, ale przed zakupem chciałabym ocenić czy stać mnie na jego realizację.

Pozdrawiam

Witam jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę tego domku. Początkowo rozważałem zakup projektu M09, ale ten jest o wiele ładniejszy i bardziej funkcjonalny (lepsze rozplanowanie wnętrza). Przychylam się do prośby Debora do osób, które juz wybudowały lub budują dom wg tego projektu o podanie cenych rad dla rozpoczynających budowę, rozwiązań funkcjonalnych itp. Na jaką kwotę wyceniali Wam wykonawcy robociznę do stanu surowego otwartego/zamkniętego? Czy ktoś zmieniał wysokość pomieszczeń w domu ponieważ w projekcie jest 2,7m. Jak wygląda u Was sprawa z cegłą klinkierową? Ktoś zdecydował się na jej zrobienie czy raczej rezygnacja z tego rozwiązania?

Pozdrawiam

Witam

Jestem na etapie ścian fundamentowych. Co do kosztów to stan surowy otwarty, czyli ściany i pokryty dach firma wyceniła na 35 tys. , to jak na aktualne ceny mało. Na temat zmian w projekcie pisałem wcześniej, ale chyba wezmę pod uwagę jeszcze jedną zmianę o której przeczytałem u Debora, a dokładniej rozsunięcie okien w 2 sypialniach, bo naprawdę są za blisko ściany. Na obecną chwilę wydałem około 40 tys. , ale w tej kwocie mam zakupioną całą cegłę na ściany zewnętrzne i działowe, lecz nie mam opłaconych wszystkich przyłączy. Zaraz postaram się załączyć troszkę zdjęć z budowy.

Pozdrawiam

Remek

Mi firma wyceniła stan surowy otwarty na troszkę wiecęj 36 tys. Jeśli chodzi o garaż to problem jest z brama uchylną czy segmentową? Z istotniejszych zmian to zlikwidowałem okno dodatkowe w kuchni oraz okno z pokoju, które wychodziło na taras. Teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem z tym oknem w kuchni czy nie będzie za mało światła. Co do kominka w salonie to komin systemowy da się chyba wsunąć w ścianę, żeby zajmował mniej miejsca?

Z istotniejszych zmian to zlikwidowałem okno dodatkowe w kuchni oraz okno z pokoju, które wychodziło na taras. Teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem z tym oknem w kuchni czy nie będzie za mało światła.

Witaj

Z tego co piszesz wnioskuję, że budujesz m12. W zmodyfikowanym i troszkę większym m12a nie ma już tego trzeciego okna w kuchni, tylko 2 od frontu, a w sypialni nie ma bocznego okna na taras. Porównaj sobie 2 projekty. Wydaje mi się że nie będziesz miał za ciemno, a pomieszczenia będą bardziej ustawne.

Mi firma wyceniła stan surowy otwarty na troszkę wiecęj 36 tys.

Skąd się bierze takie ekipy?

Z jakiego rejonu kraju pochodzisz?

Mi firma wyceniła stan surowy bez dachu, ze ścianami działowymi na 46 tys...

Tak, dom wg projektu M12. Ekipa pochodzi z Rzeszowa woj. podkarpackie i w tym rejonie powstanie mój domek:-) Wydawało mi się, że ta cena i tak jest za wysoka, ale po rozmowach z kierownikim budowy powiedział, że ta cena nie jest wygórowana. Z kolei inna ekipa wyceniła mi ten projekt na 25 tys., ale po tych rozpoznaniach w cenach wydała mi się podejrzana.

Witam wszystkich ponownie :)

Mam pytanie: czy ktoś z Was budował albo buduje M12 w Wielkopolsce? Jeśli tak to gdzie?

Natomiast jeśli chodzi o ściany zewnętrzne to trzymaliście się projektu i budowaliście ściany dwuwarstwowe (cegła 24 cm + styropian) czy zmieniliscie na np.Porotherm 44 Si?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Piotrek

Dzięki Remek :)

A co myślicie o ścianach trójwarstwowych? Pytam, bo trochę obawiam się ściany dwuwarstwowej ze wzgędu na to, że wierzchnią warstwę stanowi styropian, który już po otynkowaniu, nawet przypadkowo można uszkodzić i pozostaje niezły feler. Dlatego chciałbym "uciec" trochę od projektu i zmienić konstrukcję ścian. Jeśli jednak to bez sensu lub strasznie podraża koszty, to nie. Lepiej zostać przy tym co jest w projekcie.

Pozdrowionka :)

Jeśli chodzi o ściany trój warstwowe, to takie ma mój dobry kolega u siebie i bardzo sobie chwali. Twierdzi, że dzięki temu dom jest cieplejszy, a rachunki za ogrzewanie gazowe są jak w domu o połowę mniejszym. On budował tak: cegła 36,5 cm, następnie 8 cm styropian i na wierzch cegła 11,5 cm, na wszystko z zewnątrz siatka z klejem i tynk ozdobny. Szerokość ściany robi naprawdę wrażenie i pewnie koszt także, ale jak kogoś stać i chce w późniejszym czasie oszczędzać na kosztach ogrzewania, to na pewno warto. Mimo tego ja zostaje przy 24 cm cegły i zastanawiam się jeszcze nad grubością styropianu, bądź wełny 10 czy 12 cm. Ludzie którzy tak budowali też nie narzekają na zbyt wysokie koszty. Zimą przy styropianie budynek dobrze trzyma ciepło, a latem w środku jest miły chłodzik. Trzeba jeszcze oczywiście nie oszczędzać na dobrych oknach i ściana 24 cm w pełni powinna się sprawdzić.

Pozdrawiam

Remek

Zapomniałem jeszcze wyrazić swoją opinię na temat kruchości styropianu. Myślę calafiorek, że jeśli nie uderzysz w elewację młotkiem bądź czymś podobnym i nie wpadniesz na ścianę z całą siła to wszystko powinno wytrzymać. Ważne jest aby przy nakładaniu tynku ozdobnego ekipa która będzie to robiła wykonała robotę dokładnie i pokryła cały styropian tynkiem, bo zdarza się, że jeżeli są jakieś ubytki tynku to ptaszki potrafią zrobić sobie w ociepleniu gniazdko. :D

Pozdrawiam

Remek

Witam

Ostatnio czytałem na ten temat w nowym numerze muratora, a także pytałem kilka osób jak ma być żeby było dobrze. Z tego wszystkiego wynika, że wysokość 2,7 jest idealna - nie za mało ani nie za dużo. Ja zresztą w salonie zrezygnowałem z sufitu i robie pod sam dach, to będzie około 4,5 m w najwyższym punkcie. Wysokość 2,6 m w salonie połączonym z kuchnią, w naszym przypadku to ponad 40 m2, to zdecydowanie za mało. Jeśli chodzi o pokoje to też nie będzie to źle wyglądać, a koszty ogrzewania są nieodczuwalne jeśli zrobilibyśmy 2,6 m.

Pozdrawiam

Remek

Witam

W albumie zamieściłem kilka fotek z pierwszego etapu budowy

http://picasaweb.google.pl/remek666/MJWiatM12a

Super.

Chciałabym żeby mój dom był na takim etapie.

Najgorzej zacząć, potem juz poleci.

Chętnie będę śledzić postępy w budowie. Już sobie zanotowałam że prawie 3 gruszki betonu poszły :)

Fajnie z tym wysokim salonem, mnie tylko przeraża malowania tego później, jakieś drabiny trzeba i wspinać się wysoko....

W takim razie część dachu trzeba będzie też ocieplić...

A co do cegły, orientował się Pan może czy jest duża różnica w cenie między zastosowaniem gazobetonu czy sylikatu ze styropianem a cegłą? Dużo droższa wyjdzie cegła?

Jakie ogrzewanie planujecie?