rafał_mirowski 24.07.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam wszystkich serdecznie Mi również podoba się projekt M12, ale w wersji A Mam pytanie do tych, którzy zapoznali się już z kosztorysem budowy tego domu, jaki jest koszt wybudowania pod klucz ? (chodzi mi chociaż o jakąś przybliżoną kwotę) Mam też zamiar przykryć dom dachówką, orientowałem sie jakie dachówki są na rynku i okazuje się, że można kupić takie, które według producenta nadają się na dach pochylony pod kątem od 10 stopni do 90, więc myśle, że nie ma sensu zmieniać pochylenia ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 24.07.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 hej Rafał Z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że koszt wybudowania tego domku pod klucz to około 350-400 tys. złotych. Jeszcze troszkę roboty mi zostało ale szacuje że taka kwota powinna mi wystarczyć na całkowite wykończenie łącznie z ogrodzeniem na zewnątrz. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał_mirowski 24.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 o fajnie remek, dzięki za info...i od razu mam do Ciebie pytanie,czym będzie miał pokryty dach, jeżeli dachówką to czy zmieniałeś kąt nachylenia połaci dachu ? edit: ok już znalazłem odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 26.07.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Tak jest, pokryłem dachówką cementową Brass w kolorze kasztanowym.Dach w porządku nic nie przecieka i prezentuje się naprawdę fajnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 17.08.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam! Budujemy dom M12L jesteśmy na etapie ścian i chcielibyśmy zmienić strop betonowy na lekki drewniany. Czy ktoś z Was zmieniał strop na lekki i mógłby nam doradzić coś w tej kwestii. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 18.08.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! Budujemy dom M12L jesteśmy na etapie ścian i chcielibyśmy zmienić strop betonowy na lekki drewniany. Czy ktoś z Was zmieniał strop na lekki i mógłby nam doradzić coś w tej kwestii. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 18.08.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! Budujemy dom M12L jesteśmy na etapie ścian i chcielibyśmy zmienić strop betonowy na lekki drewniany. Czy ktoś z Was zmieniał strop na lekki i mógłby nam doradzić coś w tej kwestii. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 19.08.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witajcie Zmieniłem strop na drewniany. Ze swojej strony mogę powiedzieć że jest z nim więcej roboty niż z lanym. W pierwszych wyliczeniach wydawał się o wiele tańszy, ale teraz już sam nie wiem czy jest tak na pewno. Jeśli nie chcecie robić nic na stryszku to wyjdzie na pewno taniej od lanego. Ja po założeniu dachówki stwierdziłem jednak, że na górze zrobię schowek, ale okazało się że wyszło tam spore pomieszczenie (byłem pewny że przy nachyleniu 20 stopni dachu będzie tam strasznie nisko) w którym bez problemu stoję, więc postanowiłem zrobić tam pokoik taki na wszelki wypadek gdybym miał kiedyś większą liczbę gości i nie miałbym gdzie ich położyć. Na strop nabiłem płytę OSB 22 mm a pomieszczenie ociepliłem. Chcę je również obłożyć płytami gipsowym-kartonowymi. Trzeba oczywiście podwiesić cały sufit płytami gipsowo-kartonowymi, ale z drugiej strony jeśli byłby lany strop i tak trzeba go otynkować. Na pewno pójdzie wam mniej wełny na ocieplenie płaskiego sufitu niż całych połaci dachowych. U mnie tego stropu było mniej, ponieważ w salonie nie mam stropu tylko zrobiłem go pod sam dach i to samo w garażu, gdzie zostawiłem sobie kawałek stropu jako schowek. Musicie to sobie dokładnie przeliczyć: drewno, łączniki do belek, gwoździe, ewentualne nabicie czegoś na strop, ocieplenie i wykończenie od wewnątrz sufitu w pomieszczeniach. To tyle z mojej strony. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to śmiało jak będę mógł pomóc to bardzo chętnie wam coś doradzę. Powodzenia i pozdrawiam Remek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 21.08.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Cześć! Dzięki za poradę. Ale mielibyśmy jeszcze jedno pytanie a mianowicie: jak wygląda zmiana stropu od strony ,,papierkowej''? Tzn czy wystarczy zmienić projekt u architekta czy trzeba dodatkowo załatwiać jakieś inne formalności? Pozdrawiamy Judyta i Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 22.08.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Hej Wystarczy zmiana u architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 23.08.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Dzięki za informacje remek Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i dariusz 25.08.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witamy wszystkich którzy budują lub będą budować M12.My budujemy nasz domek od kwietnia i jesteśmy teraz na etapie dachu. Nasz dom jest prawie taki sam jak w oryginale nie wnosiliśmy w nim zbyt wiele zmian. Oczewiscie tak jak już sie spotkałam z wypowiedziami zrezygnowaliśmy z garderoby po to aby miec większą łazienke i zdecydowaliśmy się na prawie całkowicie otwartą kuchnie. I pisze do Was ponieważ mam dylemat co zrobic z oknami w salonie zrobilismy taki wymiar jak w projekcie ale teraz chcemy zmniejszyc to wyjsciowe na taras bo wydaja nam sie za duże. I tu moja prośba czy ktos ma może zdjęcia jak ten salon wygląda po otynkowaniu. A może ktos ma pomysł jak go umeblować przy takim rozmieszczeniu. Nie chce robic małego okienka bo zmieni to całkowicie wyglad domu z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagusia 30.08.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam! Ja również jestem zainteresowana tym projektem, czy moglibyście mi podać wymiary (długość i szerokość): - salonu(4), -wszystkich 3 sypialni (7,8,11) - oraz kuchni(3)? Przed zakupem chciałabym sobie jakoś wyobrazić wielkość pomieszczeń. Zastanawiam się nad przeniesieniem kominka w inne miejsce a na całej tej ścianie zrobić kącik RTV. A właśnie, jeśli to nie problem to poprosze również długość tej ścianki na której w pierwotnej wersji jest kominek. Z góry dzięki Pozdrawiam i czekam na fotki z wnętrza domku -głownie salonu i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta i artur 31.08.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Hej Remek! Mamy jeszcze jedną prośbę do Ciebie odnośnie stropu, a mianowicie czy mógłbyś nam przesłać na meila stronę z Twojego projektu na której jest zrobiona zmiana stropu na lekki. Chcielibyśmy zobaczyć jak to technicznie wygląda. Z góry dzięki za pomoc. Nasz meil: [email protected] Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calafiorek 01.09.2009 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam wszystkich ponownie! Chciałbym się dołączyć do prośby Bagusii o zdjęcia wnętrza m12. Głównie chodzi mi o salon. Chciałbym się również dowiedzieć, czy rzeczywiście jest on tak bardzo mały i bardzo "nieustawny". Z góry dziękuję i pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remek666 01.09.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam W czwartek zalewam u siebie posadzki, więc postaram się zrobić zdjęcia wnętrza w piątek i umieścić w moim albumie, więc będziecie sobie mogli zobaczyć jak to wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagusia 01.09.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam wszystkich ponownie! Chciałbym się również dowiedzieć, czy rzeczywiście jest on tak bardzo mały i bardzo "nieustawny". Wydaje mi się, że mogę chociaż w części Ci pomóc. Napisałam wczoraj wieczorem do muratora, maila z prośbą o rysunek szczegółowy (żeby sprawdzić wymiary) i dziś dostałam- tu należą się PODZIĘKOWANIA za błyskawiczne zrealizowanie mojej prośby:) No więc tak- salon wcale nie jest taki nieustawny jak się wydaje. Jego wymiary to 576x486 (obecnie mam bardzo podobny). Ścianka z kominkiem ma wymiar ok 406cm (czyli dł 576- otwór na wejście 170cm). Kominek potrzebuje wł projektu 153cm. Zostaje Ci 253cm na kącik RTV. Wydaje mi się, że to jest wystarczające, np TV 37'' ma niecały metr długości Dodam jeszcze, że wg projektu jest jeszcze 60cm przerwy i dopiero jest kominek, wtedy wychodzi 193cm na kącik RTV. Ale ja już mam pomysł, nawet 2:) Jeden z nich to zmniejszyć wejście bo jest 170, ja obecnie mam 150 (albo i nawet ciutke mniej) i to w zupełności wystarcza, a drugi pomysł to przenieś kominek w róg przy wyjściu na taras i zrobić go narożnym Oczywiście zlikwidować te duże 3 okna (na przeciw kominka) i zrobić je normalnymi i tam ustawić wymarzone mebelki do siedzonka Jeśłi chciałbym, żebym Ci przesłała ten rzut odezwij się na PRV- najlepiej jak byś sam sobie to zobaczył Ps czekam z niecierpliwością na zdjęcia z wnętrza dodam jeszcze- że ja jeśli zdecyduje się na ten projekt to nie będę robiła stropu nad salonem- wtedy będzie on wydawał się olbrzymi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i dariusz 06.09.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witam a oto kilka naszych zdjęć z budowy:http://iv.pl/images/9etw91gsa69qzg7v0fo.jpghttp://iv.pl/images/yp24k46u9aeu73xjqc.jpghttp://iv.pl/images/vru4cl6ucu4lf2f24qh.jpghttp://iv.pl/images/grqhioc8qi94fue02y3a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uk 10.09.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam Wszystkich m12 Jesteśmy na etapie załatwiania formalności do ruszenia z budową projektu Mój świat (z podwójnym garażem). Projekt NIECO został zmodyfikowany, ale to i tak gotowy projekt niemalże jeden z niewielu który nam pasował. Bardzo podoba nam się jego bryła oraz funkcjonalność. Wiadomo, zmiany dostosowywaliśmy pod swoje potrzeby: -kuchnia: jedno okno, nie zamknięta, -salon: troszkę wysuniemy-zyskamy parę m2 wystający kąt: czyli ściany między kominkiem a tarasem zostaną połączone (czyli salon będzie miał 5 ścian nie 4) zyskamy dodatkowa ścianę na rtv - co pozwoli z każdego miejsca (również kuchni) oglądać tv -pokoje 8 i 9 zostaną połączone i tam zostanie urządzone miejsce dla nas garderoba + łazienka -łazienka 13 zostanie przerobiona na pralnie-ciut powiększona dzięki pomieszczeniu gospodarczemu (12) zastanawiamy sie jeszcze czy nie podnieść troszkę budynku tj. zrobić wyższe pomieszczenia np 2,90 lub 3 m - tylko jak to się sprawdzi pod względem ogrzewania? czy ktoś z Was podwyższał pomieszczenia? widzieliśmy zastosowanie takiego rozwiązania w domku C109 (z naprzeciwka) na prawdę dawała efekt przestronności przy tak małym domku. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timel 27.01.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam W lipcu zaczynamy budowę M12a, mam pytanie odnośnie stropu do osób z drewnianym stropem, czy ze względu na duże wymiary budynku zwracano wam uwagę na to iż powinno zrobić się strop betonowy, gdyż wiąże on ściany w przeciwieństwie do drewnianego?Pytam ponieważ nie jesteśmy nadal zdecydowani jaki strop wybrać.Proszę o odpowiedź wszystkich, którzy mieli z takim dylematem do czynienia. Jeszcze jedno, czy ktoś w województwie małopolskim buduje ten dom? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts